Bere bună și multe speranțe la Ghindești. Orașul care renaște și așteaptă turiștii

Toți cei care măcar o dată au călătorit pe traseul Chișinău-Florești cu certitudine, au observat o arcă de cărămidă pe partea stângă a traseului. Din cărămidă roșie, aceasta falnic se înalță încoronată cu inscripția „Orașul Ghindești. Bine ați venit” chiar la intrare în localitate.  Orășenii din Ghindești povestesc cu mândrie că arcada este un simbol al localității și că prima variantă a acesteia a fost construită odată cu orașul lor în 1956, când a fost dată în exploatare fabrica de zahăr de aici. 

Orașul își întâmpină vizitatorii cu drumuri reparate și trotuare pavate, cu  o alee în centru, dar și cu o berărie de toată frumusețea construită pe teritoriul fostei fabrici de zahăr.

Ghindești poate fi considerat unul din cele mai tinere orașe din țară. Istoria acestuia pornește în 1952, pe timpul Uniunii Sovietice, când a fost luată decizia de a construi o fabrică de zahăr lângă satul Ghindești.  Construcția fabricii a durat patru ani, iar odată cu aceasta a început să fie construit și orașul Ghindești.  În scurt timp, mica localitatea devine multietnică, pentru că venise specialiști din mai multe colțuri al URSS. Aceasta dispunea de două școli, un spital, o casă de cultură și câteva blocuri de locuit. Fabrica asigura orașul cu apă, căldură și electricitate. Era un centru în jurul căreia pulsa viața din oraș.  Totul s-a schimbat la începutul anilor 2000 când fabrica de zahăr a fost preluată de un investitor, iar mai apoi falimentată. 

Și poate că am fi asistat la istoria unui orășel din nordul țării, unde locuitorii și-au pierdut principala sursă de locuri de muncă, dacă prin 2019 unui om de afaceri de prin părțile locului nu i-ar fi venit ideea de a valorica teritoriul fostei fabrici. Acesta a construit o berărie. Și nu una oarecare, ci una modernă care produce bere artizanală. Cei care vin pentru prima dată în localul modern, pot  alege dintr-o gamă atât de variată de beri, încât pot să se încurce. Se zice că odată berăria a fost vizitată de niște turiști japonezi, care au rămas impresionați de gustul berii servite aici și au întrebat dacă  aceasta se exportă în Japonia.

În apropierea berăriei se înalță o clădire, care este o moară modernă, ce te va surprinde cu echipamentul divers și scump cu care este măcinată făina și ambalată frumos, cum doar peste hotare poți vedea. 

Dar dacă mai vrei să faci o raită prin oraș atunci să știi că după berărie vei ieși pe strada principală a localității care poartă denumirea ….„Fabricii” . Aceasta intersectează tot orașul de la Arcada de la intrare până la calea ferată care desparte orașul de satele de prin împrejur. Chiar în centru vei vedea o alee, care este împrejmuită de case cu două etaje, cu același model,, construite tot pe vremea fostei fabrici de zahăr. La început când vei merge pe aceasta și vei roti privirile poți chiar avea impresia că ești într-un film de epocă. În centru aleei vei găsi nelipsita inima roșie cu nelipsita inscripție „Eu iubesc Ghindești”. Alături de aceasta vei mai vedea și un havuz la mijloc cu figurele a trei urși. Să știi că havuzul a fost construit în timpul URSS, iar orășenii iubesc să petreacă timpul liber aici mai ales pe timp de vară.

Și tot aici, vei vedea Casa de Cultură. O vei recunoaște după coloanele de tip sovietic. Iar în partea dreaptă vei observa și sculptura unei femei cu un porumbel care poartă denumirea „Femeia păcii”. Localnicii îți vor povesti cu o ușoară ironie „la ei în oraș domnesc liniștea și pacea”. Nu ezita să intri în clădire: unde vei vedea poduri și ornamente păstrate așa cum au fost construite încă prin anii 50 ai secolului trecut.

Deci, dacă te va lovi dorul de a vedea locuri, ce poartă amprenta timpului, de a gusta o bere bună și produsă chiar pe loc după tehnologiile europene și de a vorbi cu oameni care să-ți povestească lucruri interesante despre localitatea lor -nu ezita să mergi la Ghindești – orașul care aspiră să devină o adevărată atracție turistică. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.