Am întrebat 5 femei din IT dacă le e frică de IA și dacă este loc pentru ele în domeniu

Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (TIC) sau IT, cum obișnuim să-l numim, este cel mai mare exportator de servicii din țară și are o pondere de 7,6% din PIB-ul țării. Acesta este urmat de vechiul sector al serviciilor de transport, care în 2022, a exportat servicii de 480 de milioane de dolari. Facilitățile oferite de Parcul IT, cererea mare de specialiști cu experiență și salariile foarte bune i-au motivat pe mulți să-și întoarcă privirea spre lumea digitală.  

Fiind un domeniu care se reinventează continuu, are provocări specifice. Pe de o parte, oferta de specialiști tineri crește continuu, pe de alta – profesioniștii pe nișe noi lipsesc. La aceasta se adaugă temerile legate de inteligența artificială. Digitalizarea societății este unul din obiectivele pentru 2023-2025 a Republicii Moldova. Dovadă pare să fie și Moldova Digital Summit, dedicat domeniului TIC, organizat în această lună pentru prima dată. Numărul participanților înregistrați depășește 2500. Fie că sunt curioși să afle ce au de povestit cei 63 de speakeri din 30 de țări, fie își doresc ca orașul Chișinău să devină un veritabil hub din estul Europei, cert e că devenim o platformă de acces la resurse tehnologice, expertiză,  know-how, dar și oportunități de colaborare și investiții.  

În acest peisaj ne-am întrebat ce mișcă în domeniul IT și în ce direcție se poate acesta dezvolta. Răspunsul l-am aflat de la 5 femei – un grup mai puțin reprezentat în acest domeniu. 

Unde-s specialiștii?   

Din afară, domeniul IT din Republica Moldova este văzut drept „o piață ieftină de muncă”, foarte variat ca alegere. Deși oferta de specialiști e în creștere, pe unele specializări mai înguste încă există un deficit. 

Tatiana Gâlcă e matematiciană de profesie. Acum șase ani s-a specializat într-o nișă relativ nouă pe piața din Moldova. Data Science analizează diverși indicatori pentru a oferi soluții optime în afaceri. Astăzi, Tatiana e Senior Data Analist la compania Endava și spune că specialiștii cu pregătire bună pe această nișă lipsesc. Observă, însă, că Data Science se dezvoltă cu pași rapizi. „Avem clienți internaționali care dau preferință unui specialist de la noi. Participând la hackatoane, workshopuri, webinare, eu și colegii mei arătăm tinerilor și celor interesați cum să înțeleagă domeniul, ce putem face pentru a adăuga calitate. Vrem să se înțeleagă că în Moldova poți face lucrurile nu doar rapid, ci și calitativ.” 

E și opinia Tatianei Romanciuc, cu o experiență de 8 ani în IT, DevOps Lead în compania Software Mind. „Ce lipsește în prezent este nișa ce ține de automatizarea rețelelor de comunicare și de specialiști pentru data engineering.” 

Victoria Galanciuc s-a apucat de IT când avea 20 de ani. Lucrează în prezent într-o companie locală, unde dezvoltă aplicații mobile. Deși domeniul e notoriu pentru salariile peste medie, nivelul de salarizare este mai scăzut decât în Europa, spune aceasta. „De când s-a făcut tranziția la munca remote, avem posibilitatea să ne orientăm spre piața europeană. Totuși, ne dorim să rămânem aici și să ajungem să fim remunerați după standardele internaționale.” 

Pe de altă parte, Natalia Pleșca, lectoră de peste 20 de ani în cadrul USM, Facultatea Informatică și Matematică, spune că lipsa de specialiști poate fi soluționată prin instruiri gratuite cu posibilitatea de angajare. „Studenții au nevoie de mai multă practică, ca să vadă cu ce «se mănâncă» domeniul IT, să-l cunoască din interior”.  

Adaptarea informațiilor din domeniul digital pentru cei care nu sunt conectați la aceasta este vitală. „E bine că se pune accent pe digitalizare. Dar asta trebuie făcut într-un mod corect, pe înțelesul profesorilor și elevilor din localitățile rurale”, spune Tatiana Gâlcă.  

IA în IT: „Nu cred că inteligența artificială ne va înlocui munca” 

Inteligența Artificială (IA) este un domeniu despre care se vorbește tot mai mult și care a atras atenția atât a specialiștilor IT, cât și a reprezentanților statului. IA va fi în topul agendei discuțiilor la „Moldova Digital Summit”, un eveniment major al industriei TIC din țara noastră, care va avea loc între 15 și 17 iunie la Tekwill.  

Nicoleta Colomeeț, expertă în domeniul user experience, strategie creativă și marketing, spune că IA este demult testată de specialiștii din țară. „Avem companii și echipe care demult experimentează cu modele de machine learning. Băieții de la unde.io sunt un exemplu sau Planable, care a integrat opțiunea de generare a descrierilor pentru postări sociale”, povestește specialista. „Echipele de dezvoltare/marketing deja utilizează servicii precum ChatGPT pentru generare de campanii, cod. Sunt o mulțime de resurse disponibile și aplicări sunt o mulțime – de la integrarea serviciilor în work-flow-ul de lucru, până la integrarea în suite de produse.”  

IA vine „să ne salveze timpul ca să facem lucrurile mult mai repede, să taie niște unghiuri. Apar tehnologii noi care vor trece domeniul la alt nivel și va scădea cererea de specialiști low-profile (de profil redus, n.red), care vor fi acoperite de IA. Pozițiile de suport se vor diminua sau vor dispărea și vor crește cerințele pentru oamenii care creează”, presupune Tatiana Romanciuc.  

O părere similară are și Victoria Galanciuc. Ea remarcă tendința spre AI în domeniul ei. „Ar fi fain ca instrumentele ce țin de inteligența artificială să fie folosite în beneficiul dezvoltatorilor, pentru a face mai rapid procesul de lucru. Nu cred că IA ne va înlocui munca, iar noi putem să beneficiem de ea pentru chestii de bază, la nivel de ghidare sau de planificare.” Specialista vede IA inclusiv și ar vrea să aibă loc investiții în această direcție. 

Tatiana Gâlcă e mai rezervată în privința integrării inteligenței artificiale în industria IT. Deși înțelege și recunoaște rolul inovator al acesteia, ea optează pentru o abordare mai bine cântărită. Recent, ea a jurizat un hackaton, în care majoritatea concurenților au consultat ChatGPT înainte să rezolve problema propusă. Rezultatul: 80% din concurenți au ales algoritmul greșit pentru rezolvarea problemei. „Se merge prea repede pe a alege inteligența artificială în detrimentul inteligenței umane. Lumea se dă în vânt după noile trenduri, fără a înțelege scopul și rolul lor și cum trebuie utilizate”, concluzionează specialista. 

Regim fiscal preferențial și o lacună comună  

Începând cu ianuarie 2018, când a fost fondat „Moldova IT Park”, companiile membre achită o singură taxă pe lună – 7% din venitul obținut din vânzări. Specialiștii din domeniu sunt printre cei mai bine plătiți, încasând peste 2000 de dolari/lună – triplu comparatriv cu zece ani în urmă.  

Totuși, în acest domeniu se remarcă o problemă comună tuturor domeniilor de activitate din regiune – diferența salarială în funcție de sexul angajatului și, de obicei, în detrimentul femeilor. Chiar dacă valoarea pay gap-ului în general tinde să scadă în ultima perioadă, domeniul IT este singurul unde diferența salarială între femei și bărbați a crescut în 2021.  

Dinamica diferențelor de gen în salarii pe domenii de activitate economică

Natalia Pleșca, mentoră în cadrul proiectului „Tekwill in every school”, predă profesorilor din școli tehnologiile informaționale. Pentru că vorbește zilnic cu studenți și studente care încep să lucreze în domeniu încă din facultate, ea observă că persistă un tip de discriminare despre care nu se vorbește.  

„La angajare, fetele simt că trebuie să demonstreze mai mult decât băieții, să învețe, să cunoască mai multe”, punctează lectora. Și Tatiana Gâlcă confirmă că femeile vin cu cunoștințe teoretice solide, iar bărbații, de regulă, pun mai mult accent pe inovații și ultimele trenduri. 

În același timp, companiile IT încearcă să ofere beneficii angajaților, inclusiv tinerilor părinți. Aceste eforturi contribuie la creșterea ratei femeilor în domeniu – aproape 30% în 2022. Tatiana Gâlcă, mamă a doi copii de vârstă preșcolară și școlară, spune că posibilitatea de a lucra de acasă i-a permis să ofere randament la muncă, având, totodată, grijă de copii. „O idee bună ar fi și camerele pentru mamă și copil în interiorul oficiilor. Să fie angajată o dădacă care să stea cu copilașii, iar mama ar putea să-l alăpteze, să meargă să-l vadă într-o pauză de zece minute.” 

Citește despre Moldova Digital Summit, cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice 

Până la elaborarea unor politici publice care să dezvolte un mediu echitabil de muncă pentru femei și bărbați, programe și comunități ca GirlsGoIT sau TechWomen Moldova încearcă să încurajeze și să ajute fetele să se implice în activități IT. Interesul și reprezentarea femeilor în IT a crescut vizibil, inclusiv în cadrul evenimentelor din domeniu. Pe scena Moldova Digital Summit vor urca managere de companii, analiste, producătoare, specialiste în diverse domenii ale industriei IT sau implicate în digitalizarea serviciilor publice și a Strategiei Digitale Moldova 2030.  

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.