„Dacă faci ceea ce îți place, nu mai ai obstacole”. Ucrainean în suflet, vorbitor de rusă, din Moldova

Alexandr Borisevici este din Chișinău. El este vorbitor de rusă și răspunde franc că deși este chișinăuian întotdeauna s-a simțit ucrainean. Mama sa e din regiunea Ivano-Frankivsk, iar copilăria și-a petrecut-o în acolo. În Ucraina are  rude și prieteni care sunt în forțele armate sau în apărarea teritorială. 

De mai mulți ani, Alexandr Borisevici este arbitru principal la concursurile naționale de pescuit. El este și un cunoscut ciupercar. Merge în munți și participă la competițiile de alergat.

Cum le reușește pe toate? Datorită pasiunii sale, spune el. „Dacă faci ceea ce îți place foarte mult, atunci nici nu mai ai obstacole”, completează bărbatul.

Citește și : Două familii de moldoveni și ruși povestesc cum li s-a schimbat viața de la începutul războiului

Războiul din Ucraina s-a răsfrânt și în viața de zi cu zi din Moldova. „S-au schimbat prețurile, dar și relațiile cu unele persoane. Au ieșit la lumină și oameni lipsiți total de empatie, care nu știu să compătimească, spune el.

Alexandr recunoaște că nu înțelege cât de mare trebuie să fie dragostea pentru limba rusă și lumea rusă ca să justifice ceea ce se întâmplă. „Nu înțeleg cum este posibil așa ceva…”, suspină el. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.