A noua zi de război. Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Care e situația la moment

Începe a noua zi de război în Ucraina. Noaptea de joi spre vineri a fost una din cele mai tensionate de la declanșarea războiului, din cauza unui incendiu care a izbucnit la centrala nucleară Zaporijja, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, la 600km de la Chișinău. Este vorba despre cea mai mare centrală de acest fel din Europa. Incendiul a izbucnit din cauza bombardamentelor armatei ruse. 

Pe parcursul nopții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video de urgență, în care a declarat că incendiul ar putea deveni „un al doilea Cernobîl și chiar mai mult”. Zelenski a discutat despre situația de la centrala nucleară cu președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, președintele Consiliului European Charles Michel, prim-ministrul britanic Boris Johnson și șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică AIEA Rafael Gross.

Trupele ruse au început să tragă în preajma centralei nucleare Zaporojie puțin după miezul nopții. În urma atacurilor, un incendiu a izbucnit în apropierea unuia dintre cele șase blocuri ale centralei și în clădirea de antrenament. Începând cu ora 3 dimineața, doar unul din cele șase blocuri ale centralei funcționa.

Ulterior, bombardamentele au fost stopate, iar pompierii ucraineni au fost lăsați să stingă focul, care a cuprins ultimele trei etaje ale clădirii cu cinci etaje ale blocului de antrenament. Potrivit informațiilor oficiale, incendiul nu a afectat echipamentele principale ale centralei nucleare. Potrivit informațiilor de ulima oră, incendiul a fost lichidat.

Canalul Telegram „Prima Sursă”, care este un canal oficial de verificare a informațiilor de la Chișinău, precizează că, potrivit Reuters, clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului. Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze. Datele de la Ministerul Mediului arată că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere. Autoritățile dau asigurări că vor continua să monitorizeze nivelul de radiații și vor informa periodic dacă vor interveni schimbări în fondul radioactiv.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, într-o conversație cu Volodimir  Zelenski, că va convoca o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore, din cauza situației din jurul centralei nucleare Zaporojie, care a fost bombardată noaptea.

Orașul Cernigov a fost supus unui atac aerian. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat că de sub dărâmături au fost scoase cadavrele a 33 de morți. Alți 18 răniți au fost salvați.

Primarul orașului, Vladislav Atroșenko, a spus că bombardierele rusești au țintit blocuri locative, au fost distruse două școli. „Rusia, luptă cu populația civilă a Ucrainei, bombardează orașe, bombardează școli, clădiri rezidențiale, distruge viitorul copiilor săi și viitorul nepoților ei. Ea se transformă într-un paria internațional”, a spus Atroșenko.

Angajații biroului procurorului Tribunalului de la Haga, Karim Khan, au plecat în Ucraina pentru a începe o anchetă cu privire la crimele de război ale Rusiei împotriva Ucrainei. Despre aceasta a fost anunțat pe canalul de telegram al Procuraturii Generale al Ucrainei. Joi, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a precizat că acțiunile părții ruse sunt de competența Tribunalului de la Haga.

„Orice parte care țintește în mod direct populația civilă și obiectele civile comite o crimă definită de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și de dreptul internațional umanitar”, a spus Khan.

Cetățenii Ucrainei care se află în prezent în Statele Unite vor putea rămâne în țară având un statut special de persoane protejate temporar până când situația de acasă se va schimba. Decizia a fost luată joi seară de secretarul american al Securității Interne, Alejandro Mallorcas. Statutul de persoane protejate temporar se aplică cetățenilor străini care sunt forțați să rămână în Statele Unite din cauza conflictelor militare, dezastrelor naturale și epidemiilor din țările lor. În prezent cu acest statut în Statele Unite locuiesc cetăţeni ai 12 ţări.

Abonații operatorilor de telefonie din Ucraina au fost lipsiți de posibilitatea de a suna în Rusia. Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina a explicat acest lucru prin necesitatea de a exclude posibilitatea ca informațiile operative să fie transmise în Rusia sau Belarus. De asemenea, operatorii de telefonie mobilă au încetat să mai activeze cartelele SIM achiziționate recent pentru a preveni utilizarea acestora de către armata rusă.

SUA au impus sancțiuni împotriva a opt oligarhi ruși apropiați de Putin pentru a crește presiunea financiară în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei.

În listă figurează:

– Alișer Usmanov – Casa Albă l-a numit „unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia și un aliat apropiat al lui Putin”;

– Dmitri Peskov – numit de SUA „principalul furnizor al propagandei lui Putin”;

– Nikolai Tokarev, directorul executiv al gigantului energetic Transnefti, care a fost listat împreună cu soția și fiica sa;

– Boris și Arkadi Rotenberg și câțiva membri ai familiilor lor;

– Igor Șuvalov – politician rus și fost viceprim-ministru al lui Putin;

– Evgheni Prigojin – un oligarh rus, restaurator, proprietar al unei afaceri de catering, care mai este numit „bucătarul lui Putin”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.