Connect with us

Reintegrare

Vicepremierul Gheorghe Bălan a purtat consultări cu reprezentanții Radei Supreme și oficiali guvernamentali din Ucraina

Publicat

pe

Vicepremierul Gheorghe Bălan a avut pe 20 iulie la Kiev mai multe consultări cu reprezentanții Radei Supreme și oficiali guvernamentali din Ucraina.

Oficialul moldovean s-a întâlnit cu reprezentanții Radei Supreme din Ucraina- Anna Gopko, președintele Comitetului pentru afaceri externe, Maria Ionova, președintele Comitetului pentru integrare europeană, dar şi cu Valeri Jovtenco, reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Pavlo Climchin, ministrul afacerilor externe și Pavel Cernâș,ministrul responsabil de problema teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate.

Potrivit unui comunicat de presă, discuţiile au vizat situația din cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, problemele primordiale ce figurează pe agenda negocierilor și perspectivele de soluționare viabilă a acestora, instituirea controlului în comun la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene amplasate pe segmentul central (transnistrean) al acesteia.

Cu acest prilej, oficialii au reafirmat pozițiile ferme ale autorităților naționale, care susțin reciproc suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în frontierele lor internațional recunoscute, pledează pentru soluționarea pașnică, durabilă și definitivă a conflictelor din regiunea transnistreană și Donbas, care să conducă la constituirea unor state teritorial reintegrate.

De asemenea, interlocutorii au menționat despre necesitatea de a sincroniza eforturile pentru a identifica soluții la problemele de pe agenda comună, de a continua promovarea reformelor structurale inițiate, de a avansa în procesul de integrare europeană și de a realiza cu sprijinul partenerilor externi proiecte social-economice în măsură să îmbunătățească nivelul de trai al populației și să asigure prestarea unor servicii de calitate.

Vicepremierul Gheorghe Bălan a specificat despre deplina deschidere a autorităților Republicii Moldova întru a consolida cooperarea bilaterală și a invitat oficialii ucraineni să efectueze vizite la Chișinău pentru a continua schimburile de opinii, idei și experiențe pozitive pe marginea aspectelor de interes comun.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

Rusia, condamnată la CEDO. Cinci polițiști moldoveni au fost reținuți și maltratați la Tiraspol

Publicat

pe

De către

Federația Rusă a fost condamnată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul grupului celor cinci foști ofițeri de poliție: Stefan Mîngîr, Vitalii Vasilev, Igor Dațco, Constantin Condrea și Alexandru Pohilă.

Cei cinci au fost reținuți  în 2006 de așa numitele forțe de secrete din regiunea transnistreană, maltratați în închisoare și forţaţi să declare că la Tiraspol ar fi avut misiunea de a răpi politicieni din stânga Nistrului.

La 14 iunie 2006 reclamanţii Mangîr şi Vasiliev au fost arestaţi de serviciile secrete  din regiunea transnistreană în timp ce efectuau o acţiune de investigaţie în or. Tiraspol.

În timpul reţinerii aceştia au reuşit să-şi contacteze colegii de la sectorul de poliţie din or. Bender. Reclamanţii Daţco, Condrea şi Pohilă, s-au deplasat la faţa locului ca să clarifice situaţia colegilor fiind şi ei la rândul lor arestaţi de către serviciile secrete ale așa-zisei rmn.

Reclamanţii au fost ulterior plasaţi în izolatorul de detenţie preventivă Tiraspol.

La 17 iunie 2006 reclamanţii Pohilă, Daţco şi Vasiliev au fost eliberaţi fără o învinuire formală şi fără nicio explicaţie pentru arestul lor.

La 18 iunie 2006 reclamantul Mangîr a fost bătut şi injectat cu o substanţă necunoscută în urma căreia a rămas inconştient timp de 4 zile. La 20 iunie 2006 Judecătoria or. Tiraspol a emis un mandat de arest pe numele reclamantului Mangîr pentru un termen de 30 zile.

La 23 iunie 2006 reclamanţii Mangîr şi Condrea au fost eliberaţi, după ce autorităţile ruse ar fi oferit garanţii că autorităţile moldovene nu vor mai „răpi persoane” din stânga Nistrului.

Reclamanţii au fost deţinuţi în condiţii inumane, iar în timpul audierilor aceştia erau maltrataţi şi forţaţi să declare că la Tiraspol ar fi avut misiunea de a răpi politicieni din stânga Nistrului.

Curtea a stabilit că Republica Moldova şi-a îndeplinit obligaţiile pozitive în privinţa drepturile reclamanţilor protejate de Convenţie. Prin urmare, violările drepturilor reclamanţilor nu sunt imputabile Republicii Moldova.

În acelaşi timp, în virtutea suportului său economic, politic şi militar continuu pentru așa numita rmn, fără de care ultima nu ar putea supravieţui, Rusia este responsabilă pentru violările drepturilor reclamanţilor.

Curtea a constatat violarea de către Federaţia Rusă a dreptului reclamanţilor la a nu fi supuşi relelor tratamente şi condiţiilor inumane şi degradante (Art. 3), dreptului la libertate şi siguranţă (art. 5) şi dreptului la un remediu eficient (Art. 13). Curtea a obligat Federaţia Rusă să ofere reclamanţilor compensaţii în mărime de 25 000 euro pentru reclamantul Mangîr, 20 000 euro pentru reclamantul Condrea, şi câte 15 000 euro pentru ceilalţi trei reclamanţi, în total 90 000 euro, plus 3 000euro cheltuieli de asistenţă juridică”.

Pe parcursul celor 12 ani cât a durat procedura în faţa Curţii Europene reclamanţii au fost reprezentaţi de către avocaţii Alexandru Tănase, Janeta Hanganu şi Andrei Bivol.

Citește mai departe

Reintegrare

CEDO: Rusia se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor din Dubăsari. Ce sumă va trebui să achite

Publicat

pe

De către

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat astăzi hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol. În total, cauza a fost intentată la cererea a 1646 de reclamanți și 3 companii agricole din r. Dubăsari.

Proprietarii de terenuri din r. Dubăsari au fost reprezentați la CtEDO de către avocații Asociației Promo-LEX. Înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CtEDO.

Cele 8 cereri au fost depuse la Curtea Europeană de către avocații Asociației Promo-LEX în perioada anilor 2004 – 2006. Reclamanții sunt rezidenți şi locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea satelor lor.

Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 euro. Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 euro, iar companiilor agricole câte 5 000 euro.

Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115 300 de euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80 500 de euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. și 50 000 de euro către GȚ Serghei Popa.

Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 euro.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița.

Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.

„Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX își exprimă gratitudinea partenerilor care i-au susținut pe parcursul anilor în cauza fermierilor din r. Dubăsari – Open Society Foundations, National Endowment for Democracy și Civil Rights Defenders.

Citește mai departe

Reintegrare

Guvernul a aprobat un proiect de lege referitor la procedura de luare la evidență a autovehiculelor din regiunea transnistreană

Publicat

pe

De către

Guvernul a aprobat proiectul legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport, prevederile căruia vin să reglementeze mecanismul de înregistrare a unor categorii de autovehicule din raioanele de est ale țării și să creeze cadrul normativ de referință.

Obiect al prezentului proiect sunt autoturismele și remorcile atașate la acestea, motocicletele, mopedele și bicicletele cu motor auxiliar, aflate în proprietatea persoanelor fizice cu domiciliu permanent în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și din municipiul Bender și a unor categorii de persoane juridice înregistrate la autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Procesul de înmatriculare a acestor mijloace de transport se va efectua de către reprezentanții Agenției Servicii Publice, în puncte specializate, amplasate în or.Râbniţa și Tiraspol, în baza documentelor confirmative ce atestă domiciliul persoanei și dreptul de proprietate, însoțite de o declarație scrisă pe propria răspundere a solicitantului cu privire la veridicitatea informațiilor furnizate.

Autovehiculele menționate vor obține plăcuțe și certificate de înmatriculare de model neutru, fără achitarea drepturilor de import și a plăților obligatorii stabilite conform Legii Fondului de susținere a populației, cu prezentarea obligatorie a actelor vamale.

Dotarea cu plăcuțe neutre se va asigura pentru a permite participarea în traficul rutier internațional a categoriilor de autovehicule menționate.

Pentru a evita situațiile de abuz și de eschivare de la plata drepturilor de import aferente mijloacelor de transport introduse în Republica Moldova, proiectul de lege prevede interzicerea circulației pe drumurile naționale a mijloacelor de transport înregistrate în baza legii respective și care sunt conduse de către persoane care au domiciliu într-o altă localitate decât în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender.

Reamintim că în corespundere cu prevederile pct.17 din Decizia protocolară din 24 aprilie 2018, mecanismul de înmatriculare nominalizat urmează a fi pus în aplicare începând cu data de 01 septembrie 2018, iar prin intermediul acestuia autoritățile Republicii Moldova vor soluționa într-o modalitate viabilă problema autovehiculelor din regiunea transnistreană ce se deplasează peste hotarele țării, cu racordarea treptată a acestora la exigențele naționale și internaționale în domeniul de referință.

Citește mai departe