Connect with us

Justiție

Un medic de la Penitenciarul Pruncul, trimis în judecată pentru malpraxis soldat cu moartea unei deținute de 27 de ani

Publicat

pe

Un medic – endoscopist din cadrul Secţiei medicină generală a Penitenciarului nr.16-Pruncul a fost trimis în judecată, fiind acuzat de „încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul pacientei”.

Potrivit probelor, în dimineaţa zilei de 12 octombrie 2017, aflându-se în sala de diagnostic din cadrul Penitenciarului Pruncul, în timpul efectuării bronhoscopiei cu biopsie unei deținute, în vârstă de 27 de ani, medicul a încălcat din neglijență regulile și metodele de acordare a asistenței medicale, ca rezultat, peste două ore, survenind moartea femeii.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, decesul deţinutei a survenit în urma şocului anafilactic – reacţie alergică la introducerea medicamentelor anestetice, ce se confirmă prin alte modificări patologice depistate la necropsie şi adeverite prin datele de laborator histologice.

Experţii au concluzionat că necesitatea efectuării bronhoscopiei deţinutei nu a fost argumentată, consecinţele actului medical generând dezvoltarea şocului anafilactic, ca reacţie alergică la Lidocaină. Din cauza evoluţiei fulminante, pacienta a decedat.

Medicul, în vârstă de 43 de ani, activează în această funcţie începând cu anul 2010, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 3 ani închisoare cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Traficaţi în Rusia. Cinci moldoveni au lucrat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Moscova fără a fi remunerați

Publicat

pe

De către

Un locuitor al raionului Anenii Noi a fost condamnat la 10 de închisoare în penitenciar de tip închis pentru trafic de fiinţe umane, în scop de exploatare prin muncă.

Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul martie – septembrie 2013, inculpatul a recrutat, cinci locuitori ai satelor Calfa şi Roşcana din raionul Anenii Noi, cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite, în construcţii, în oraşul Moscova din Federaţia Rusă.

După ce le-a transmis bani de drum şi le-a explicat cum să ajungă la destinaţie, victimele au fost adăpostite în Spitalul Clinic de Psihiatrie nr.1 din oraşul Moscova, unde acestea urmau să efectueze lucrări de reparaţie a respectivei instituţii medicale.

Fiind asiguraţi că vor fi remuneraţi pentru munca prestată, moldovenii au continuat să muncească gratuit timp de aproximativ 5 luni, până au înţeles că au fost înşelaţi.

Reveniţi acasă, aceştia s-au adresat la Procuratură, pe acest caz fiind iniţiată o cauză penală, iar în vara anului trecut inculpatul a fost reţinut şi deferit justiţiei.

Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.

Citește mai departe

Justiție

Dosarul „schemei frauduloase de eliberare a livretelor militare”, trimis în judecată

Publicat

pe

De către

Şeful Secţiei Administrativ Militare Ciocana din cadrul Centrului Militar Chişinău, împreună cu specialistul superior al Serviciului mobilizare şi medicul-specialist din cadrul aceleiaşi unităţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru acţiuni coruptibile, care au permis eschivarea anumitor cetăţeni de la obligațiunea îndeplinirii serviciului militar în termen.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.

Cei trei au fost reţinuţi în noiembrie 2017 de Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate.

Timp de aproximativ două luni, procurorii şi ofiţerii SIS au documentat întreg mecanismul de fraudare de către inculpaţi, a procesului de încorporare a recruţilor în serviciul militar.

Potrivit celor stabilite, persoanele publice din cadrul Centrului Militar al mun.Chișinău favorizau, contra plată, cetăţeni ai Republicii Moldova în a se eschiva de la serviciul militar în termen. Cumulativ, aceştia asigurau eliberarea actelor de evidență militară fictive, prin aplicarea unor scheme de corupție.

În acest scop a fost pusă la cale o schemă de pretindere a banilor de la persoanele care intenționau să obţină livret militar, însă fără a îndeplini serviciul militar în termen.

Inculpaţii solicitau de la beneficiari anumite sume de bani, cu taxă flexibilă, asigurându-le amânarea neîntemeiată de încorporare prin manipularea documentelor de evidență, eliberându-le livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declararea acestora ca inapți pentru serviciul militar.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de corupre pasivă şi activă, dar şi de fals în acte publice, inculpaţii riscă până la 10 ani închisoare, cu amendă de până la 400 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani. De asemenea, aceştia vor fi obligaţi să achite cheltuieli judiciare în sumă de 25 mii de lei.

Citește mai departe

Justiție

Procurorii nu sunt de acord: Un șofer care a accidentat mortal un pieton la Florești, condamnat la 5 ani cu suspendare

Publicat

pe

De către

Un șofer, care la începutul acestui an a lovit mortal cu maşina un pieton la Floreşti şi a părăsit locul accidentului rutier, a fost condamnat la 5 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 5 ani.

Sentinţa a fost dictată de Judecătoria Soroca, sediul Floreşti.

Procurorii consideră verdictul primei instanţe prea blând şi au anunțat astăzi că au contestat sentinţa, insistând pe condamnarea inculpatului la o pedeapsă reală cu închisoare.

Tragedia s-a produs în seara zilei de 17 ianuarie curent, pe strada centrală din oraşul Floreşti. Deplasându-se la volanul unui Volkswagen Golf, inculpatul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, pe un carosabil acoperit cu polei, tamponând un pieton care tocmai traversa strada.

Cu toate acestea, inculpatul şi-a continuat drumul, părăsind locul accidentului rutier şi lăsând victima în primejdie, care, urmare a vătămărilor grave primite, a decedat.

Citește mai departe