Connect with us

Alegeri

Numărul record de votanți transnistreni stârnește suspiciuni de fraudă

Publicat

pe

Circa 16.700 de alegători din stânga Nistrului au votat la alegerile prezidențiale din 2016, de patru ori ori mai mult decât în 2014 și de opt ori mai mult decât în 2010, spun datele Comisiei Electorale Centrale. Mobilizare activă s-a atestat în special în turul II, când numărul alegătorilor din regiunea transnistreană s-a mărit cu aproximativ 10 mii.

graf3Din cele 30 de secții de votare deschise în țară pentru locuitorii din Transnistria, cele mai aglomerate au fost cele din s. Varnița (r. Anenii Noi), s. Cocieri (r. Dubăsari), s. Sănătăuca (r. Florești) și or. Rezina. Acolo, cumulat, au votat jumătate din alegătorii din stânga Nistrului. Tot în aceste localități, numărul votanților a crescut semnificativ în turul II al alegerilor. În satul Sănătăuca din raionul Florești, în primul tur al alegerilor, doar 185 de alegători au votat pe listele suplimentare, pe când în turul al doilea, numărul votanților a crescut la 1465. O creștere asemănătoare se atestă la Cocieri, unde numărul alegătorilor transnistreni s-a dublat (de la 592 la 1027). Aceeași situație s-a observat la cele două secții de votare din Varnița și o secție din Rezina, destinate exclusiv locuitorilor din stânga Nistrului: cu 4712 alegători în primul tur și 8986 în cel de-al doilea. La o secţie din satul Varniţa au fost epuizate buletinele de vot.

Cauzele mobilizării

Participarea mai mare a alegătorilor din regiunea transnistreană se datorează unei campanii promoționale pe care a organizat-o Igor Dodon în stânga Nistrului, a explicat șeful echipei de monitorizare a alegerilor a organizației Promo-Lex, Pavel Postică. „Faptul că au venit masiv, se datorează eforturilor depuse în mare parte de candidatul Igor Dodon în a atrage aceste categorii de persoane inclusiv prin difuzare de publicitare și agitație care au favorizat alegătorii din regiunea transnistreană să se prezinte la vot”, a menționat Pavel Postică.

Numărul mare de alegători din stânga Nistrului se datorează și celor peste 164 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, semnalizate de Promo-LEX. Cele mai grave cazuri s-au remarcat la Rezina, Florești, Dubășari și Ștefan-Vodă, raioanele cu cel mai mare număr de votanți pe listele suplimentare. În Rezina, de exemplu, peste 100 de unități de transport au adus câte 7-8 votanți fiecare, pe când în Ștefan Vodă, circa 30 de microbuze au transportat peste o mie de persoane la vot. Misiunea Promo-LEX a înregistrat cazuri de transportare organizată în cel puțin 32 de secții de votare din țară.

Suspiciuni de fraudă

Informația este confirmată de Valeriu Mițul, fostul primar al comunei Corjova din raionul Dubăsari. “A fost organizat mult transport privat. Ieri, din orașul Dubăsari, au fost organizate autocare. Eu am votat la ora 18.00 și nu am mai văzut atâtea mașini la noi în localitate”, afirmă Valeriu Mițul. Fostul primar menționează și alte tentative de fraudare a procesului electoral. “Știu persoane din partea Partidului Socialist care au primit câte 50 de ruble pentru a aduce la vot 30 de persoane, iar sâmbătă, la Dubăsari s-au repartizat fluturași cu adresare transnistrenilor”, declară Mițul.

Comentatorul politic Ion Tăbârță este convins că mobilizarea diasporei a provocat anumite temeri și a încercat să fie anihilată prin participarea transnistrenilor. “Diasporei le-au fost create obstacole, pe când celor din Transnistria le-a fost facilitat procesul de votare”, a declarat Tăbârță. Potrivit comentatorului, mobilizarea locuitorilor din stânga Nistrului este imposibilă fără o înțelegere cu autoritățile de la Tirapol. “La scrutinele precedente, ne amintim că votanții transnistreni erau opriți. De această dată, este clar că au venit cu tema pregătită de acasă, organizați să voteze pentru un anumit candidat. Știind că electoratul din stânga Nistrului este predispus să susțină un candidat pro-rus, este clar că și-a dat votul pentru Igor Dodon”, susține Tăbârță.

Alegeri

LIVE! PAS despre fraudarea alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate organizează astăzi Consiliul Național Politic (CNP) în cadrul căruia va prezenta concluziile în urma scrutinului electoral și planurile de viitor ale PAS.

Citește mai departe

Alegeri

Infografic: Alegerile legislative din România, explicate pas cu pas

Publicat

pe

De către

Duminică, pe 11 decembrie, peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne, pentru a-și alege Parlamentul. În cursa electorală s-au înscris în total, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat. Pentru cetățenii români din Republica Moldova au fost deschise 35 de secții de votare în 23 de localități ale țării. Aflați mai multe despre procedura de vot din infograficul de mai jos:

alegeri-legislative-ro4

Citește mai departe

Alegeri

Ion Costaș: Ideile şi intenţiile pentru care candidez

Publicat

pe

De către

Ion Costaș este bine cunoscut patrioților români de pretutindeni. Ca basarabean român, s-a afi rmat în Armata URSS, unde a primit cele mai înalte aprecieri pentru profesionism militar și curaj ostășesc. A fost selectat în lotul viitorilor cosmonauți sovietici, dar a fost exclus atunci când s-a afl at că are rude în România, că tatăl său a fost sergent major în Armata Română, vânător de munte, și a căzut prizonier la ruși, la Cotul Donului. Întreaga sa familie a trecut prin deportarea în Kazahstan. A fost șef de promoție la Academia de Aviație Militară „Iurii Gagarin”, instituție de elită pe plan mondial. Ca pilot și general în aviația supersonică, cu 2500 ore de zbor, ION COSTAȘ nu și-a uitat nici pentru o clipă obârșiile româ- nești. Ajuns general, cu importante funcții de comandă în aviația militară sovietică, a ținut să fi e cât mai aproape de casă.

Ideile şi intenţiile pentru care candidez:

Problema principală pe care o voi ridica în Parlamentul Țării va fi asumarea de către Guvernul României și de către societatea civilă din România a unui program național de susținere a românilor din diasporă în spețe a românilor din R. Moldova. Acest program trebuie să aibă trei componente: a. românii din teritoriile pe care le avem. Acesti cetateni au toate drepturile de a revendica Unirea cu Patria mamă. E vorba în primul rând de teritoriile afectate de pactul Stalin-Hitler (Ribentrop-Molotov) din 1939, care este declarat nul de URSS in 1989, la care se adaugă Transnistria. Tratative pe acest subiect cu Rusia, succesoare URSS. b. românii din teritoriile învecinate care trăiesc ca minoritate națională. Acești români, deși sunt minoritari, sunt autohtoni în teritoriile respective, sunt deseori cei mai vechi locuitori: în Ungaria, Ukraina (Bucovina de Nord si sudul Basarabiei-Budjac) de pildă. c. românii din teritorii mai îndepărtate, ajunși acolo în anii din urmă: Românii din Occident, româ- nii din zonele asiatice ale Rusiei, din Australia etc. Pentru fi ecare categorie de români trebuie concepută o altă strategie, alte ținte. Un punct comun pentru aceste strategii este ideea de a-i spijini pe românii noștri să nu-și piardă sufl etul de români, să-i legăm cât mai mult de țară, de limba română, de conștiința si cultura românească.  Statul să sprijine Biserica Ortodoxă Română, dar și celelalte culte, al căror rol în păstrarea identității naționale a românilor s-a dovedit deja că este benefi c, decisiv.  În general, trebuie gândit cât mai practic, la activități și acțiuni concrete, al căror efect să fi e apropierea românilor între ei și apropierea românilor cu Țara. Românii să aibă ceva concret de câștigat din consolidarea acestor relații. Bunăoară, pentru tineri români din diasporă este nevoie de o legislație care să-i apropie de Țară: burse școlare și facultăți, reduceri de preț la prima vizită în România, facilități vamale, facilități pentru bătrânii din diasporă care ar veni să-și petreacă ultimii ani de via- ță în România, etc.

Chestiunea Basarabiei

Cunosc bine situația din R. Moldova. Trebuie să fi m realiști în aprecierile noastre ca să nu facem evaluări prea optimiste, riscante. Trebuie să facem un inventar al motivelor și al criticilor pe care le invocă adversarii Unirii. Aceste critici trebuie contracarate prin sinceritate și adevăr. De exemplu, este întemeiată ideea că după 1990 s-au pierdut câteva ocazii bune de a face Unirea din pricina unor guvernanți de la București. Dar acest adevăr trebuie recunoscut, precizând cât se poate cine sunt acești guvernanți, arătând că au fost și la Chișinău mulți adversari ai Unirii. Trebuie nominalizați aceștia, mai ales dacă au dispărut din viața politică. Celor care mai sunt activi trebuie să le oferim o șansă de a se îndrepta. Totodată, trebuie combătută ideea că România a abandonat Basarabia în iunie 1940. Decizia luată la București în 1940 a făcut o apreciere realistă a situației și, deși a fost o op- țiune dureroasă, a fost totuși soluția cea mai ușor de suportat. S-a dovedit că Armata Roșie era pregătită să invadeze Europa, iar opoziția României le-ar fi oferit pretextul căutat.

Nu trebuie nici măcar discutată ideea organizării unui referendum! S-a organizat așa ceva în 1940 sau în 1944? Propunerea făcută în acest sens de Acțiunea 2012 este suspect de iresponsabilă! Motivele pentru care refuzăm referendumul sunt mai multe, dacă este cazul, pot expune câteva. Trebuie insistat pe nevoia de a elimina toate consecințele pactului din 1939 dintre Stalin și Hitler. Clasa politică din Basarabia este, ca pretutindeni, egoistă, nu este alcătuită din eroi sau martiri. Cei mai mulți politicieni se tem că după Unire își vor pierde privilegiile și benefi ciile acumulate, averile strânse prin furt protejat de legi elaborate si votate de ei, etc. Acești politicieni corupți sunt cei mai mari DUȘMANI ai procesului de Reintegrare națională, de Unire cu Țara. Cei mai mulți politicieni, inclusiv cei care nu sunt corupți, își pun întrebarea, destul de fi rească, inevitabilă: ce câștigă și ce pierd dacă se face Unirea? Ar fi bine dacă Parlamentul României va elabora un text ofi cial cu valoare de text constiuțional, prin care să se dea asigurări de genul următor: „După Unire, în Basarabia, vreme de 25 de ani candidații la funcția de parlamentar vor fi exclusiv persoane născute în Basarabia sau cu unul dintre părinți născut în Basarabia!” sau „După Unire, se introduce funcția de vicepreședinte al României care, în următorii 25 de ani, se desemnează numai prin votul basarabenilor!”. Mai pot fi implementate și alte idei prin care politicienii basarabeni, români sau nu, să fi e convinși că nu vor ieși din jocul politic, că se vor integra fără probleme în establishment-ul românesc, singura condiție fi ind meritul personal. Este foarte importantă și DECISIVĂ componenta economică Ea trebuie să preceadă unirea politică: conectarea la gazoductul si la sistemul energetic din Țară, introducerea ecartamentului european pe linia Iași-Chișinău, autostradă București – Iași – Chișinău, monedă unică (așa cum s-a promis în 1992), „românizarea” mass mediei din Basarabia și altele. Merită studiată și idea de a ne uni inițial într-o Confederație a Romanilor vreme de 10 ani. Este nevoie și de o selecție riguroasă a persoanelor desemnate de la București și Chișinău să acționeze în proiectele dedicate Unirii: aceste persoane să fi e verifi cate cât de loiale s-au arătat față de idealul Unirii in ultimii 26 de ani! Să nu lăsăm inamicilor noștri libertatea și ușurința de a ne sabota proiectul cel mai important pentru neamul românesc. Bucureștiul va trebui să ia contact cu liderii minorităților etnice din Basarabia pentru a le câștiga încrederea că în România Unită vor avea cel puțin aceleași drepturi pe care le au acum în R. Moldova. Trebuie să afl e acești lideri care sunt drepturile minoritarilor din România, în ce măsură acestea sunt respectate. Trebuie să li se facă demonstrația că în România de azi aceste drepturi sunt respectate mai mult decât în oricare altă țară din această parte a Europei! Este important sa fi e creată o strategie de colaborare militară comună, care ar permite o aliniere și un schimb de experiență a forțelor militare ale celor două țări româ- nești. Aceste măsuri ar unifi ca și acest domeniu important pe ideea unei singure entități naționale și ar duce nemijlocit spre consolidarea securității naționale.

Facilități pentru investiții în Basarabia, respectiv România. Organizarea unor forumuri și programe de afaceri care ar apropia investitori și antreprenori din tot spațiul românesc și care ar facilita crearea și extinderea unui mediu de afaceri comun pentru toate teritoriile româ- nești.

Nota bene: Avem nevoie de programe speciale pentru românii (moldovenii) din Transnistria. Nu trebuie uitați sau neglijați, ci dimpotrivă, trebuie plasați în prim plan.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Reintegrare1 oră în urmă

Autoritățile transnistrene inițiază construcția unui așa zis ”terminal vamal”, destabilizând situația în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 22 februarie având pe agendă subiectul principal: acțiunile Comisiei și Comandamentului Militar...

Politică2 ore în urmă

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde,...

Politică2 ore în urmă

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a...

Social2 ore în urmă

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a...

Social3 ore în urmă

Atenție! A fost emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă minime de până la -19 grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Atenționarea intră în vigoare pe 25 februarie...

Politică4 ore în urmă

Deputata Maria Ciobanu, amenințată cu răfuiala fizică

Deputata Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Maria Ciobanu a fost amenințată cu răfuiala fizică. Potrivit unui mesaj postat pe...

Social4 ore în urmă

Mai mulți indivizi preparau și depozitau droguri într-o sală de sport. Polițiștii au ridicat droguri în valoare de 150 000 lei

Suspecții au fost arestați pe un termen de 30 zile. Conform legislației penale în vogoare membrii grupării criminale riscă o...

Advertisement

Opinii