Connect with us

Justiție

Ex-contabila unui birou vamal, trimisă în judecată. Și-a calculat un supliment la salariu de 125 mii lei

Publicat

pe

Ex-contabila șef a unui birou vamal din țară va fi deferită justiției. Aceasta va compărea în fața instanței de judecată pentru faptul că a admis, în perioada anului 2017, achitarea neîntemeiată a salariilor și altor plăți salariale unor angajați ai biroului vamal în cadrul căruia activa, inclusiv unor persoane aflate în concediu ordinar sau de boală, precum și unor persoane suspendate din funcție sau eliberate din serviciu.

Mai mult, funcționara și-a calculat sie însăși, supliment la salariu în mărime de peste 125 mii lei.

Astfel, prin acțiunile sale ilegale, contabila a cauzat Serviciului Vamal al Republicii Moldova un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă totală de peste 720 mii de lei.

Dacă va fi găsită vinovată de abuzul de serviciu soldat cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari, învinuita riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 1350 la 2350 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.

Totodată, este de menționat faptul că, mijloacele bănești au fost restituite benevol de către învinuită și părțile civilmente responsabile până la etapa judiciară, astfel prejudiciul cauzat biroului vamal fiind recuperat pe deplin.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Justiție

Student la medicină, trimis în judecată. Ce îi incriminează procurorii

Publicat

pe

De către

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupţie a deferit justiţiei cauza penală de învinuire a unui cetățean al Israelului, student la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, fiindu-i incriminată infracțiunea de trafic de influență.

Potrivit procurorilor, tânărul susținea că are influență asupra persoanelor publice din cadrul USMF, responsabile de restabilirea la studii a studenţilor exmatriculaţi

El a promis că îi poate determina să restabilească o fostă studentă la instituţia respectivă de învăţământ.

În acest scop, învinuitul a pretins de la prietenul tinerei suma de 8000 de euro, în schimbul cărora ex-studenta la medicină urma să fie restabilită la studii în anul III, și să-i fie permisă lichidarea restanţelor din anul II.

În continuare, învinuitul a reușit să obțină de la prietenul studentei, suma de 5000 de euro, moment în care a fost surprins în flagrant și reținut de către procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție.

Învinuitul şi-a recunoscut vina în săvârșirea infracţiunii şi la moment este liberat provizoriu sub control judiciar.

Pentru fapta săvârșită, prevăzută de art.326 alin.(1) Cod penal, învinuitul riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

Citește mai departe

Justiție

Doi cetățeni arabi vor fi judecați pentru trafic de influență

Publicat

pe

De către

Procurorii anticorupție au transmis spre examinare în fond instanței de judecată, cauza penală în privința a doi cetățeni arabi, fiind învinuiți de trafic de influență.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit plângerea denunțătorului, căruia i-a fost extorcată, de către învinuiți, suma de 4000 de euro. Banii au fost solicitați pentru minimalizarea răspunderii penale a altor două persoane învinuite într-o altă cauză penală, examinată de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție.

Astfel, cei doi cetățeni străini dădeau asigurări că au influență asupra persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul SIS și CNA și le vor determina să adopte o hotărâre favorabilă, exprimată prin aplicarea unei amenzi, în privința învinuiților pe cauza penală respectivă, motiv pentru care, au primit, în câteva tranșe, suma de 4000 euro.

Din materialele cauzei rezultă că, denunțătorul și învinuiții se cunoșteau de mai mult timp. Între ei existau relații de afaceri, primul datorându-le o sumă considerabilă de bani, iar conform declarațiilor învinuiților, scopul urmărit prin extorcarea banilor, era de a își restitui o parte din datorii.

Învinuiții și-au recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, aceștia riscând o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 4000 u.c. sau închisoare de la 2 la 6 ani.

Citește mai departe

Justiție

Și-a ucis vecina pentru că „îl vorbea de rău în sat”. Un bărbat din Mereni, condamnat la 15 ani închisoare

Publicat

pe

De către

Procuratura raionului Anenii Noi a anunțat astăzi despre condamnarea unui locuitor al satului Mereni la 15 ani închisoare cu încasarea de la acesta a cheltuielilor judiciare în sumă de 22 mii lei.

Verdictul a fost dictat după ce procurorii au demonstrat vinovăţia inculpatului de comiterea acţiunilor violente cu caracter sexual şi omorul intenţionat al vecinei.

Crima a avut loc pe 5 mai, în locuinţa vecinei sale, în vârstă de 57 de ani, cu care au consumat împreună băuturi spirtoase. După ce a agresat sexual victima, acesta a strangulat-o cu o haină.

Fiind audiat, bărbatul, în vârstă de 35 de ani, şi-a recunoscut vina, declarând că a recurs la acest gest pentru că femeia l-ar fi vorbit de rău prin sat.

Procurorii consideră prea blândă pedeapsa aplicată inculpatului şi anunţă că vor contesta sentinţa în înstanţa ierarhic superioară.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com