Connect with us

Alegeri

Au votat pentru Dodon ca să nu vină protestanții din America

Publicat

pe

Locuiesc într-un apartament mic, la marginea Chișinăului. Din pensia modestă pe care o primesc, reușesc să se întrețină, dar și să-și mai ajute copiii și nepoții, să le mai dea câte o plăcintă sau ceva conserve pentru iarnă. Trecuți prin foamete, ruși și români, au făcut un obicei din a avea acasă câte un sac cu cartofi, morcov și ceapă. Nu de alta, dar de ceva timp trăiesc grija că urmează niște ani grei. Sunt și oameni cu frica lui Dumnezeu, au peste 20 de iconițe prin toată casa, la căpătâi stă mereu deschisă Evanghelia și nu ratează nicio slujbă la biserică. Televizorul, adus de copii, este acoperit cu un prosop – fac economie de energie electrică. Unicele surse de informare sunt aparatul de radio de tip vechi, vecinii, rudele și cei din anturajul bisericii. Acolo Zinovia (77 de ani) și Trifon (87 de ani) Grosu au auzit că Maia Sandu „e cu americanii” și că, dacă va fi președinte, va aduce creștinii protestanți din SUA. Pe 13 noiembrie, familia Grosu a votat în unanimitate pentru Igor Dodon, cel care urma să ia majoritatea voturilor.

20161113_174902În primul tur a votat cu Maia Sandu

În primul tur al alegerilor prezidențiale, domnul Trifon a votat diferit. „Toți vorbeau prin ogradă că trebuie să votăm cu Maia Sandu. Și vecinul meu de pe scară mi-a spus: „Eu am să votez numai pentru Maia” și eu l-am ascultat. Acum Zina mi-a zis că Maia o să aducă protestanții în Moldova. Tare m-a certat vecinul nostru că am votat cu Dodon de data asta…”, povestește pensionarul. Soția acestuia, mai vorbăreață de fire, ne spune revoltată că toată ziua auzea la radio numai de bine despre candidata PAS. Aceasta, vădit deranjată, recunoaște că a luat decizia de a-și da votul pentru Igor Dodon după discuția cu enoriașele de la biserica pe care o frecventează. „Mai multe femei ne-am gândit așa, că ea o să ne aducă protestanții îștia din America. Iată, la noi, ăștia cu Sodoma și Gomora sunt (n. red: minoritățile sexuale), dar în Rusia nu sunt! Putin n-o vrut să primească legea. În Rusia este cea mai mare credință, acolo este mitropolitul Kiril…”, își argumentează femeia decizia. Fiind profund credincioasă, doamna Zinovia nu ne-a permis nici s-o fotografiem. „Nu vreau să apar în Internet, acolo se ascunde Diavolul”.

20161113_180009„Grăiește lumea”

„Lumea vorbește, da ea îi ascultă pe toți. Știe nu știe, stă la scărpinat limba”, spune nervos moșul. „L-am votat pe Dodon. D-apoi cum s-o votăm pe Maia? Ea-i cu americanii. Ne trebuie nouă ca toți protestanții să vină în Moldova? Noi suntem creștini!”, îl întrerupe femeia. „În America sunt tare mulți protestanți. O să le strice credința și catolicilor și nouă. O să vedeți! Valea (n.red.: o prietenă)o vorbit odată cu un protestant și o văzut cum e la ei. Au și discotecă în „bisericile” lor. Și grăiește lumea, c-o fost și prin școli Maia Sandu și-o făcut „poreadcă”. Lăsați, cu Dodon tot o să fie bine!”, continuă doamna Zinovia.

20161113_174442

Totuși, se pare că valorile europene îi sperie mai puțin decât cele americane pe soții Grosu. La alegerile parlamentare din 2014, aceștia au votat partidele din actuala guvernare, care și-au construit campaniile de promovare pledând pentru integrarea în UE. Acum, însă, ei sunt foarte dezamăgiți de tot ce se întâmplă, începând de la miliardul furat și terminând cu oarecare promisiuni electorale care nu au fost respectate. „Ne-au amăgit că o să ne dea 500 de lei de ziua bătrânilor. Și până la urmă au dat numai la ai lor. Valea a umblat o grămada la primărie până a primit banii ăștia. Trifon i-a primit anul trecut, mie așa și nu mi i-au mai dat”, spune vădit supărată femeia. Întrebată cine a promis astfel de cadouri, aceasta nu a știut să ne spună decât că „au spus la televizor”.

20161113_174340Acum, cea mai mare frică a bătrânilor este să înceapă conflict armat. Au trecut prin foamete, război, deportări și sunt încrezuți că nepoții lor urmează să prindă vremuri și mai grele. „Important să nu fie război, dar dacă s-o porni războiul, Doamne să ne ferească! Dacă vine America, să vezi ce-o să facă aici cu Rusia!!”, spune îngrijorată doamna Zinovia.

20161113_174713„Îngerul păzitor să-ți fie alături”, mi-a zis moș Trifon. „O să vezi că Maia Sandu va câștiga”, a adăugat soția lui, înainte să părăsesc modestul lor apartament.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Alegeri

LIVE! PAS despre fraudarea alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate organizează astăzi Consiliul Național Politic (CNP) în cadrul căruia va prezenta concluziile în urma scrutinului electoral și planurile de viitor ale PAS.

Citește mai departe

Alegeri

Infografic: Alegerile legislative din România, explicate pas cu pas

Publicat

pe

De către

Duminică, pe 11 decembrie, peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne, pentru a-și alege Parlamentul. În cursa electorală s-au înscris în total, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat. Pentru cetățenii români din Republica Moldova au fost deschise 35 de secții de votare în 23 de localități ale țării. Aflați mai multe despre procedura de vot din infograficul de mai jos:

alegeri-legislative-ro4

Citește mai departe

Alegeri

Ion Costaș: Ideile şi intenţiile pentru care candidez

Publicat

pe

De către

Ion Costaș este bine cunoscut patrioților români de pretutindeni. Ca basarabean român, s-a afi rmat în Armata URSS, unde a primit cele mai înalte aprecieri pentru profesionism militar și curaj ostășesc. A fost selectat în lotul viitorilor cosmonauți sovietici, dar a fost exclus atunci când s-a afl at că are rude în România, că tatăl său a fost sergent major în Armata Română, vânător de munte, și a căzut prizonier la ruși, la Cotul Donului. Întreaga sa familie a trecut prin deportarea în Kazahstan. A fost șef de promoție la Academia de Aviație Militară „Iurii Gagarin”, instituție de elită pe plan mondial. Ca pilot și general în aviația supersonică, cu 2500 ore de zbor, ION COSTAȘ nu și-a uitat nici pentru o clipă obârșiile româ- nești. Ajuns general, cu importante funcții de comandă în aviația militară sovietică, a ținut să fi e cât mai aproape de casă.

Ideile şi intenţiile pentru care candidez:

Problema principală pe care o voi ridica în Parlamentul Țării va fi asumarea de către Guvernul României și de către societatea civilă din România a unui program național de susținere a românilor din diasporă în spețe a românilor din R. Moldova. Acest program trebuie să aibă trei componente: a. românii din teritoriile pe care le avem. Acesti cetateni au toate drepturile de a revendica Unirea cu Patria mamă. E vorba în primul rând de teritoriile afectate de pactul Stalin-Hitler (Ribentrop-Molotov) din 1939, care este declarat nul de URSS in 1989, la care se adaugă Transnistria. Tratative pe acest subiect cu Rusia, succesoare URSS. b. românii din teritoriile învecinate care trăiesc ca minoritate națională. Acești români, deși sunt minoritari, sunt autohtoni în teritoriile respective, sunt deseori cei mai vechi locuitori: în Ungaria, Ukraina (Bucovina de Nord si sudul Basarabiei-Budjac) de pildă. c. românii din teritorii mai îndepărtate, ajunși acolo în anii din urmă: Românii din Occident, româ- nii din zonele asiatice ale Rusiei, din Australia etc. Pentru fi ecare categorie de români trebuie concepută o altă strategie, alte ținte. Un punct comun pentru aceste strategii este ideea de a-i spijini pe românii noștri să nu-și piardă sufl etul de români, să-i legăm cât mai mult de țară, de limba română, de conștiința si cultura românească.  Statul să sprijine Biserica Ortodoxă Română, dar și celelalte culte, al căror rol în păstrarea identității naționale a românilor s-a dovedit deja că este benefi c, decisiv.  În general, trebuie gândit cât mai practic, la activități și acțiuni concrete, al căror efect să fi e apropierea românilor între ei și apropierea românilor cu Țara. Românii să aibă ceva concret de câștigat din consolidarea acestor relații. Bunăoară, pentru tineri români din diasporă este nevoie de o legislație care să-i apropie de Țară: burse școlare și facultăți, reduceri de preț la prima vizită în România, facilități vamale, facilități pentru bătrânii din diasporă care ar veni să-și petreacă ultimii ani de via- ță în România, etc.

Chestiunea Basarabiei

Cunosc bine situația din R. Moldova. Trebuie să fi m realiști în aprecierile noastre ca să nu facem evaluări prea optimiste, riscante. Trebuie să facem un inventar al motivelor și al criticilor pe care le invocă adversarii Unirii. Aceste critici trebuie contracarate prin sinceritate și adevăr. De exemplu, este întemeiată ideea că după 1990 s-au pierdut câteva ocazii bune de a face Unirea din pricina unor guvernanți de la București. Dar acest adevăr trebuie recunoscut, precizând cât se poate cine sunt acești guvernanți, arătând că au fost și la Chișinău mulți adversari ai Unirii. Trebuie nominalizați aceștia, mai ales dacă au dispărut din viața politică. Celor care mai sunt activi trebuie să le oferim o șansă de a se îndrepta. Totodată, trebuie combătută ideea că România a abandonat Basarabia în iunie 1940. Decizia luată la București în 1940 a făcut o apreciere realistă a situației și, deși a fost o op- țiune dureroasă, a fost totuși soluția cea mai ușor de suportat. S-a dovedit că Armata Roșie era pregătită să invadeze Europa, iar opoziția României le-ar fi oferit pretextul căutat.

Nu trebuie nici măcar discutată ideea organizării unui referendum! S-a organizat așa ceva în 1940 sau în 1944? Propunerea făcută în acest sens de Acțiunea 2012 este suspect de iresponsabilă! Motivele pentru care refuzăm referendumul sunt mai multe, dacă este cazul, pot expune câteva. Trebuie insistat pe nevoia de a elimina toate consecințele pactului din 1939 dintre Stalin și Hitler. Clasa politică din Basarabia este, ca pretutindeni, egoistă, nu este alcătuită din eroi sau martiri. Cei mai mulți politicieni se tem că după Unire își vor pierde privilegiile și benefi ciile acumulate, averile strânse prin furt protejat de legi elaborate si votate de ei, etc. Acești politicieni corupți sunt cei mai mari DUȘMANI ai procesului de Reintegrare națională, de Unire cu Țara. Cei mai mulți politicieni, inclusiv cei care nu sunt corupți, își pun întrebarea, destul de fi rească, inevitabilă: ce câștigă și ce pierd dacă se face Unirea? Ar fi bine dacă Parlamentul României va elabora un text ofi cial cu valoare de text constiuțional, prin care să se dea asigurări de genul următor: „După Unire, în Basarabia, vreme de 25 de ani candidații la funcția de parlamentar vor fi exclusiv persoane născute în Basarabia sau cu unul dintre părinți născut în Basarabia!” sau „După Unire, se introduce funcția de vicepreședinte al României care, în următorii 25 de ani, se desemnează numai prin votul basarabenilor!”. Mai pot fi implementate și alte idei prin care politicienii basarabeni, români sau nu, să fi e convinși că nu vor ieși din jocul politic, că se vor integra fără probleme în establishment-ul românesc, singura condiție fi ind meritul personal. Este foarte importantă și DECISIVĂ componenta economică Ea trebuie să preceadă unirea politică: conectarea la gazoductul si la sistemul energetic din Țară, introducerea ecartamentului european pe linia Iași-Chișinău, autostradă București – Iași – Chișinău, monedă unică (așa cum s-a promis în 1992), „românizarea” mass mediei din Basarabia și altele. Merită studiată și idea de a ne uni inițial într-o Confederație a Romanilor vreme de 10 ani. Este nevoie și de o selecție riguroasă a persoanelor desemnate de la București și Chișinău să acționeze în proiectele dedicate Unirii: aceste persoane să fi e verifi cate cât de loiale s-au arătat față de idealul Unirii in ultimii 26 de ani! Să nu lăsăm inamicilor noștri libertatea și ușurința de a ne sabota proiectul cel mai important pentru neamul românesc. Bucureștiul va trebui să ia contact cu liderii minorităților etnice din Basarabia pentru a le câștiga încrederea că în România Unită vor avea cel puțin aceleași drepturi pe care le au acum în R. Moldova. Trebuie să afl e acești lideri care sunt drepturile minoritarilor din România, în ce măsură acestea sunt respectate. Trebuie să li se facă demonstrația că în România de azi aceste drepturi sunt respectate mai mult decât în oricare altă țară din această parte a Europei! Este important sa fi e creată o strategie de colaborare militară comună, care ar permite o aliniere și un schimb de experiență a forțelor militare ale celor două țări româ- nești. Aceste măsuri ar unifi ca și acest domeniu important pe ideea unei singure entități naționale și ar duce nemijlocit spre consolidarea securității naționale.

Facilități pentru investiții în Basarabia, respectiv România. Organizarea unor forumuri și programe de afaceri care ar apropia investitori și antreprenori din tot spațiul românesc și care ar facilita crearea și extinderea unui mediu de afaceri comun pentru toate teritoriile româ- nești.

Nota bene: Avem nevoie de programe speciale pentru românii (moldovenii) din Transnistria. Nu trebuie uitați sau neglijați, ci dimpotrivă, trebuie plasați în prim plan.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social9 ore în urmă

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, alături de alți doi foști magistrați și un fost procuror, s-a...

Economie10 ore în urmă

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul...

Economie10 ore în urmă

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele...

Politică12 ore în urmă

O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

În anul Centenarului, o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara, după ce unul...

Economie12 ore în urmă

Noutăți aeronautice: crește numărul de zboruri, au loc lansări de curse și intrarea unei noi companii aeriene. Detalii

În ultima duminică de martie a fiecărui an, industria aviatică va trece la orarul de vară, valabil până în ultima...

Cultură13 ore în urmă

Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Alex Calancea band & Guz, Cuibul și Siaj la concertul #dinBasarabia la Bucureşti

Zdob şi Zdub, Gândul Mâţei, Alex Calancea band & Guz, Cuibul şi Siaj vor urca pe scenă pe 24 martie,...

Diverse13 ore în urmă

Cum își propune FISC-ul să lupte cu salariile în plic

Serviciul Fiscal de Stat a lansat astăzi campania de informare „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate...

Advertisement

Opinii