Activitatea Comisiei Unificate de Control revine într-o albie constructivă

Pe 13 ianuarie 2017 s-a desfăşurat prima şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC) din anul curent.

Potrivit unui comunicat al Delegaţiei Republicii Moldova, în cadrul acesteia, locotenent-colonelul Veceaslav Polovinkin a fost aprobat în poziţia de observator militar din partea Federaţiei Ruse. Concomitent, au fost aprobate 3 rapoarte cu privire la situaţia din Zona de Securitate.

Urmare a celor convenite la reuniunea copreşedinţilor Federaţiei Ruse, Republicii Moldova şi regiunii transnistrene din 12 ianuarie 2017, CUC a trecut la examinarea subiectului privind asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate, cu luarea în considerare a propunerilor anterior examinate în acest sens şi a sugestiilor expuse de către reprezentanţii Ucrainei şi Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Ca rezultat, s-a reuşit adoptarea unei decizii constructive, prin care s-a convenit asupra iniţierii procesului de elaborare a unui mecanism de monitorizare a situaţiei din Zona de Securitate şi asupra necesităţii eficientizării activităţii observatorilor militari, astfel încât, la solicitarea unuia dintre şefii militari superiori ai forţelor de menţinere a păcii să fie asigurată ieşirea obligatorie a acestora la faţa locului.

Adoptarea deciziei respective constituie un prim pas pozitiv în măsură să contribuie la deblocarea lucrărilor CUC, care din considerente independente de componenta moldovenească au intrat într-un impas de durată pe motivul lipsei unui progres în abordarea problemei ce ţine de asigurarea liberei circulaţii în perimetrul de responsabilitate a pacificatorilor.

Delegaţia Republicii Moldova exprimă speranţa că activitatea Comisiei va reveni în albia normalităţii întru exercitarea regulamentară a competenţelor atribuite, realizarea eficientă a sarcinilor stabilite, menţinerea păcii şi stabilităţii în Zona de Securitate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare