[VIDEO] Aliona Miron, botanista care redescoperă flora Moldovei

În luna mai, după o vizită la Grădina Botanică din Chișinău, ne-am întrebat „cine are grijă, zilnic, de plantele care cresc aici?”. Așa ne-a venit ideea să pătrundem în labirintul verde al grădinii de la marginea orașului.

Aliona Miron studiază plantele de mai bine de 20 de ani și este cercetătoare la Grădina Botanică din Chișinău din 2004. E specialistă în flora pajiștilor, luncilor și stepelor din Republica Moldova. Datorită ei am aflat că avem circa 20 de specii (!) de orhidee sălbatică în țara noastră și că Grădina Botanică e o zonă valoroasă de conservare a speciilor rare. În căutarea splendidei orhidei sălbatice pe nume poroinic purpuriu am ajuns, ghidați de Aliona Miron, în Parcul Național Orhei.

Aliona Miron și orhideea sălbatică din Parcul Național Orhei

Pe teren, între plantele care-o pasionează atât de mult, ea se simte ca peștele în apă. „Mă simt mult mai bine când fac cercetările de teren decât cercetările la birou. Pentru că aici este libertate, aici este soare, aici este aer, aici este natura… Nu poți face studii botanice la birou”, conchide, cu seninătate, cercetătoarea. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.