Universități notorii din Rusia, într-o voce cu Guvernul rus în privința neexecutării hotărârii pe cauza școlilor cu predare în grafia latină din Transnistria

Recent, autoritățile ruse au prezentat Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei un memoriu pe marginea cauzei Catan și alții c. Moldova și Rusia.

Potrivit Asociației Promo-LEX, documentul conține concluziile elaborare în cadrul unei mese rotunde, care a avut loc în luna ianuarie la Moscova, cu participarea reprezentanților unor universități notorii din Federația Rusă, printre care: Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova sub egida Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei, Universitatea de Stat din Moscova “M.V. Lomonosov”, Universitatea de Stat din Rusia “Drujba narodov”Academia Juridică de Stat „O. E. Kutafin” din Moscova, Universitatea Federală Kazan și Universitatea de Stat din Novosibirsk.

Potrivit acestora, Marea Cameră a CtEDO și-ar fi depășit atribuțiile când a făcut dreptate în cadrul școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Participanții la masa rotundă consideră că Hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza Catan și alții este nejustificată și nedreaptă. Potrivit acelorași concluzii, Hotărârea Înaltei Curți de la Strasbourg a ignorat principiile fundamentale ale dreptului internațional și nu în ultimul rând este menționat faptul că Hotărârea va rămâne neexecutată. Aceștea au înaintat pretenții asupra capacităților profesionale ale judecătorilor și modului selectare și numire a acestora. Textul memoriului este disponibil aici.

Amintim că la 19 octombrie 2012, Marea Cameră a CtEDO a pronunțat în ședință deschisă Hotărârea în cauzele Catan şi alţii 27 c. Moldovei şi Rusiei, Caldare si alții 42 c. Moldovei şi Rusiei, Cercavschi și alți 98 vs Moldova şi Rusia, prin care a constata violarea dreptului la educația a celor 170 de reclamanți, elevi și părinți din școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Mai multe detalii aici.

În această ordine de idei, Asociația Promo-LEX intenționează desfășurarea unor dezbateri publice cu mediul academic la începutul lunii aprilie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare