Un om cât o literă

În toamna lui 2022 m-am aventurat să aplic la programul Chevening, pentru un masterat ca la carte, la care tot visam. Mi-am zis atunci: fie ce-o fi, fără prea mari așteptări, cred că se merită cel puțin să încerc. Acum, uitându-mă înapoi la acel an plin de scrisori, aplicări, interviuri, birocrație, teste de limbă, oameni noi și diverși, simt că s-a meritat din plin, și aș vrea să-mi împărtășesc mulțumirea.

Mă numesc Anna, am 31 ani, sunt originară din Chișinău și anul acesta mi-am atins unul din marile scopuri de a face un masterat bazat pe cercetare și practică în Typeface design. Probabil termenul de design de caracter sună necunoscut pentru mulți dintre noi, însă ce-ar fi dacă citind acest text ne-am focusa nu pe conținut ci pe aspectul grafic al literelor pe care le vizualizăm, diversitatea de stiluri și tonul pare ni-l dictează acestea? Atunci cu siguranță vom observa că aceste microelemente au o influență majoră asupra perceperii informației și în mare parte ne facilitează asimilarea acesteia. Păi iată aceste caractere ale literelor nu apar din nicăieri, există un domeniu întreg dedicat, unde oamenii (nu inteligența artificială) proiectează cu grijă aceste caractere/script-uri/familii de fonturi, iar clasificările acestora își au propriile conotații istorice.

Matrice de caracter din colecția universității

Este un domeniu practic inexistent în Moldova, cu un număr de specialiști de numărat pe degete, care-și exportă în mare parte fonturile peste hotare și nu au mari tangențe cu contextul local. Știu acest adevăr pentru că lucrez de mai bine de 10 ani în domeniul de design grafic, practic caligrafie, lettering, design de carte și afiș, iar ultimii câțiva ani îmbin cele enumerate cu managementul cultural. Cineva ar spune, și atunci ce rost are să investești într-un domeniu inexistent? Răspund cu o zicală: omul sfințește locul, nu locul pe om, mai ales că eu cred cu sfințenie în formula de a urma ceea ce te satisface profesional în viață.

Începând cu octombrie 2023 am redevenit studentă și m-am mutat în Marea Britanie pe un an întreg, unde voi urma cursul de masterat pe Typeface design în departamentul Typography & Graphic Communication la Universitatea din Reading. De ce am ales anume această instituție? Pentru că e una din top 4 instituții din Europa pe filiera de type design, la care spre fericire am avut onoarea de a fi acceptată din prima, în baza portofoliului și a scrisorii de motivație.

Vederi din campusul universității

Universitatea din Reading se bucură de o reputație de clasă mondială pentru predare, cercetare și antreprenoriat, cu peste 150 ani de istorie în spate, situată în orășelul cu același nume, fiind unul din cele mai sigure pentru viață orașe din UK. Direcția MATD (Masters of Arts in Typeface Design) din departamentul Typography & Graphic Communication este cunoscută în cercurile de profil pentru experții renumiți care predau la curs și numărul de absolvenți formați care influențează scena fonderiilor de astăzi.

Atelier practic cu Gerry Leonidas pe typeface design

Prima impresie pe care am avut-o de la școală a fost una extrem de pozitivă, încă înainte să ajung m-am simțit binevenită în echipă, unde curatorul cursului Gerry a avut grijă să creeze un climat prietenos academic, prielnic pentru învățare colectivă, necătând la pluridiversitatea studenților de la curs. De exemplu în clasă suntem 8 persoane din: China, Emiratele Arabe Unite, India, Polonia, Germania, Norvegia și Moldova, fiecare cu bagajul său unic cultural, puntea de legătură fiind desigur limba engleză. Deși programul de studiu este unul destul de intens, cu un orar de la 10 dimineața la 5 seara + muncă individuală, există loc pentru călătorii la arhivele din Franța și Regatul Țărilor de Jos, multiple conferințe și ocazii unice de interacțiune cu rețeaua de oameni și inițiative din domeniu.

Pub-ul „Park House” din campusul studențesc al Universității din Reading

Campusul universității este un parc gigantic traversat de un lac cu o floră și faună bine îngrijită, o infrastructură accesibilă și incluzivă pentru studenții din toate colțurile lumii. Clădirile sunt joase și plăcute ochilor, peste tot aleargă vietăți și păsări, un mediu minunat pentru plimbări și odihnă. Departamentul meu arată destul de minimalist pe dinafară, altă treabă e aspectul interior, cu litere, documente, afișe pe pereți și un ecran la intrare pe care se rulează informația despre evenimentele deschise spre participare studenților tuturor cursurilor din departament.

Viața de student e una vibrantă pentru că ai acces la atât de multe chestii încât doar să ai timp și puteri să le accesezi pe toate, aici e important să știi totuși cum să prioritizezi și să ai grijă cum îți distribui timpul. Pe lângă toate, studenții beneficiază de reduceri la o bună parte de servicii, începând cu taxe, transport, terminând cu reduceri la mâncare, îmbrăcăminte și bunuri de la Apple store sau abonament la Adobe CC. Pare un fleac dar de fapt ajută mult la eficientizarea economiilor.

E important de menționat că toată această aventură nu ar fi fost posibilă fără suportul programului Chevening, desfășurat de către Ambasada Marii Britanii la Chișinău. Trebuie să recunosc că de la o anumită vârstă numărul de oportunități pentru burse de studiu se reduce semnificativ, iar programul Chevening este una din acele mari oportunități fără limită de vârstă pentru profesioniști din diverse domenii, ce-și doresc o schimbare pozitivă care ar viza atât creșterea personală cât și a comunității locale. Acest aspect este condiționat de faptul că după studii trebuie să revii acasă pentru 2 ani, timp în care vei putea vizita UK doar pe post de turist, nu și ca liber profesionist. Avantajul acestei burse este că acoperă practic toate cheltuielile și oferă acea oportunitate de a-ți dedica timpul învățământului, îți lasă libertate de a călători prin țară, fără a avea în spate grija supraviețuirii într-un nou context cum e UK.

Noiii Cheveneri 2023/24 și Alumni la o întrevedere la Chișinău

Anul precedent Chevening Moldova a primit multiple aplicări, oferindu-se șase burse per țară, domeniile fiind super diverse, printre care și eu, m-am regăsit în lista norocoaselor cu această specializare destul de îngustă. La prima vedere pare o combinație destul de competitivă, însă nu e atât de grav comparativ cu concursul altor țări; după mine acest factor poate fi doar un imbold pentru a citi cu atenție cerințele programului și a te orienta fluent în ceea ce-ți dorești să obții prin educația râvnită și cum poți contribui la propria comunitate. Sfatul meu este de a avea o claritate între scop și rezultat la formularea scrisorilor de motivație, iar consecvența și determinarea fac o favoare celor ce știu să le mânuiască.

Pe final aș vrea să dau sfoară în țară, pentru că până acum pe lista celor care au aplicat de-a lungul celor circa 30(!) ani din Moldova se urmăresc destul de puțini candidați la bursă din sectorul cultural și cel al industriilor creative — propun să schimbăm vectorul. Las aici link pentru cei care n-au știut sau ezită să aplice, mai e puțin timp, termenul limită e 7 noiembrie 2023.

Spor și baftă celor curajoși să-și încerce mușchiul și norocul!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.