Navigăm în siguranță pe internet. Îți prezentăm ghidul tău antifraudă și de securitate digitală

Lumea online și cea offline nu mai sunt atât de diferite. Regulile de securitate sunt aproape identice, trebuie doar să ne obișnuim să le aplicăm cu regularitate. În cele ce urmează vă prezentăm 5 spoturi informative despre cum să navighezi sigur pe internet.

E firesc să ne dorim siguranţă – acasă, pe stradă sau la locul de muncă. Doar că astăzi, vremurile ne impun să avem aceeași abordare și pe online. Îţi prezentăm câteva reguli simple, inspirate din viaţa reală, dar care se aplică şi în cea virtuală.

SECURITATE PE ONLINE: La fel cum încui ușile și închizi ferestrele, pentru a-ţi proteja casa, ia aceleași măsuri pentru a-ţi securiza dispozitivele şi conturile online. Foloseşte parole complexe şi nu uita să te deconectezi de la conturi după ce ai utilizat dispozitive străine.

PUNE “LACĂT”: Aşa cum ai grijă ca obiectele de valoare să nu stea la îndemâna hoţilor, după aceleași reguli ar trebui să filtrezi informațiile pe care le publici online. Vorbim despre date personale, cum ar fi adresa de acasă, numărul de telefon, detaliile contului bancar sau codurile PIN.

FILTREAZĂ PRIETENII VIRTUALI:
Imaginează-ți o situație în care un străin te urmărește pe stradă. Oare ar trebui să te împrieteneşti cu el? Cu siguranţă crezi că nu ar fi cazul. Ar fi bine să te întrebi acelaşi lucru şi atunci când un străin te invită să fiţi prieteni pe Facebook, de exemplu.

ONLINE-UL, UN MEDIU CONFORTABIL PENTRU ESCROCI: Grijă mare la felul în care reacționați la astfel de e-mailuri, la tot felul de mesaje care îţi solicită informații personale sau aplicații care cer permisiuni nejustificate.

Digitalizarea pare sa fie și pe placul infractorilor. Preferă și ei să recurgă la ”jafuri online”, prin diverse metode, unele mai ingenioase decât altele, iar uneori, fără ca să bănuieşti, îi poţi fi de mare ajutor. Iată câteva scheme puse la cale de escroci:

  1. MOŞTENIRE SAU DONAŢIE NEAŞTEPTATĂ
  2. LUCRURI PREA IEFTINE
  3. FRAUDE LA CUMPĂRĂTURILE ONLINE
  4. “CAPCANELE” IUBIRII
  5. INVESTIŢII FALSE
  6. EMAIL-URI DE TIP PHISHING ŞI SITE-URI FALSE

Mare atenție și la utilizarea cardurilor bancare. Se pare că toată lumea cunoaşte cum să folosească un card, dar puţini ştiu cum să-şi protejeze banii din cont. Iată câteva metode simple cum să nu cazi în plasa lor.

CARDUL BANCAR, PROPRIETATEA TA
Pentru a recepționa o sumă în cont, este necesar să dai doar numărul cardului și, în unele cazuri, numele şi prenumele. Solicitarea altor date, precum codul PIN, data expirării cardului, codul CVV – ar trebui să te pună în gardă şi să renunţi imediat la tranzacţie! Nu comunica nimănui codul CVV sau oricare altă parolă de unică folosință, cod 3D-Secure pentru confirmarea tranzacțiilor la autorizarea unei plăți sau abonarea la sistemele de tip internet-banking sau mobile-banking!

ANGAJAȚII BĂNCII NU AU NEVOIE DE DATELE TALE
Angajaţii unei bănci nu-ţi vor solicita niciodată să le transmiți datele cu caracter personal prin telefon, SMS, email sau rețele de socializare, nu vor cere poze ale cardului bancar şi nici nu vor avea nevoie de codul CVV2/CVC2, codul 3D-Secure, parole și alte date folosite pentru diverse tranzacţii sau pentru a fi extraşi bani din cont.

NU ŢINE CARDUL ŞI CODUL PIN ÎN ACELAŞI LOC
Mai mult, NU scrie niciodată codul PIN pe spatele cardului. Iar atunci când faci tranzacţii la bancomat, asigură-te că nimeni nu va vedea codul PIN pe care-l introduci. Contactează operatorii de la bancă în cazul în care ţi-ai pierdut cardul sau ţi-a fost furat, iar banca îl va bloca imediat.

Să nu uităm și că trebuie să ne securizăm conturile cu parole complexe. De altfel, unui hacker îi trebuie doar câteva secunde pentru a sparge un cont protejat de o parolă slabă. În acest an, cele mai utilizate parole, la nivel mondial, a fost chiar cuvântul “parolă”, cifrele: 123456, 111111, 123123, 123456789 sau cuvintele „welcome” și „qwerty”. Și pentru că aceste parole sunt atât de comune, sunt primele pe care infractorii cibernetici le încearcă când vor să acceseze conturile străine. Vedeți în video de mai jos cum ne putem securiza conturile cu ajutorul unor parole complexe.

Și pentru că un număr tot mai mare de date personale este stocat pe tablete și smartphone-uri, trebuie să ne securizăm cu mare grijă aceste dispozitive. Iată 5 metode simple prin care poți avea un telefon sigur din punct de vedere al securității digitale.

Sfat 1: ACTIVEAZĂ PAROLA DE ACCES
Sfat 2: LOCALIZAREA DISPOZITIVELOR
Sfat 3: MENȚINE-ȚI DISPOZITIVUL ȘI APLICAȚIILE ACTUALIZATE

Sfat 4: NU TE CONECTA LA REȚELELE WI-FI NECUNOSCUTE
Sfat 5: FĂ BACK-UP REGULAT

Pentru mai multe informaţii vitale pe online, accesaţi  www.sigurantadigitala.md. Siguranța, mai întâi de toate!

Campania de informare dedicată Lunii Securității Cibernetice este realizată de TVR MOLDOVA, în colaborare cu Academia de Guvernare Electronică a Estoniei (eGA) pentru www.sigurantadigitala.md, parte a programului „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”, finanțat de Uniunea Europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.