Un grup de locatari din capitală a transformat 7 locuri de parcare într-o curte de bloc. Îți explicăm cum le poți urma exemplul

Mai mulți locatari de pe strada Nicolae Costin din capitală au amenajat o curte în locul a șapte spații de parcare. Oamenii s-au solidarizat, și-au suflecat mânecile și au instalat patru mese mobile cu scaune, au vopsit asfaltul și au plantat flori. 

Ideea de eliberare a locurilor de parcare și transformarea lor în curte de bloc a apărut în discuțiile ședințelor Consiliului de administrare a blocului, format din nouă persoane, care s-au întrunit de șase ori pentru a discuta inclusiv despre amenajarea curții de bloc. Printre ei este și activistul Rodion Gavriloi, care este și administratorul condominiului.

Condominiu este un imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, dintre care unele proprietăți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală pentru fiecare unitate individuală aflată în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuințe și spații cu altă destinație, după caz. 

Cum poți să-ți amenajezi și tu curtea? 

Rodion Gavriloi declară că primul pas în amenajarea curții de bloc este formarea unei Asociații de proprietari în condominiu cu consiliu de administrare și administrator. Următorul pas este obținerea de la Cadastru a planului terenului, pentru a cunoaște care este limita acestuia. După ce au analizat cum să utilizeze acest teren, locatarii au decis unde vor putea să parcheze mașinile și unde nu. Spațiile au fost strict delimitate cu marcaj rutier.

„Nu trebuie acceptate mașini pe terenul de sport sau în spațiile verzi. Acolo unde mașinile se parchează ilegal trebuie de amplasat ghiveciuri sau bănci cu scaune”, declară Rodion Gavriloi. 

Ulterior, toți cei care vor să contribuie la amenajarea curții de bloc trebuie să depună un demers la primărie. 

„Prin acest demers locatarii solicită permisiunea de a amenaja curtea și se interesează ce documente sunt necesare pentru perfectare în acest sens”, declară Vasile Efros, șeful Direcție amenajare și mediu a primăriei Chișinău. 

După ce primesc un răspuns de la autorități, în maximum 30 de zile, locatarii elaborează o schiță de proiect, care ulterior este coordonată cu pretura de sector și cu Direcția arhitectură a primăriei. În baza schiței coordonate, locatarii pot începe lucrările. 

Buget de 30.000 lei 

Rodion Gavriloi spune că nu i-a fost dificil să-și convingă vecinii să elibereze cele 7 spații de parcare, dar recunoaște că inițial, unii locatari erau deranjați că trebuie să înconjoare complexul locativ pentru a-și parca mașina. Acum, din cele 163 de spații de parcare, 156 au rămas funcționale.  

„Cu părere de rău, noi acum trăim într-un Chișinău în care curțile noastre sunt pline cu mașini. În realitate, aceasta nu este o curte, dar este o parcare. Curți noi practic nu avem. După eliberarea celor 7 locuri de parcare am obținut o curte de 250 de metri pătrați, ca o prelungire a terenului de joacă”, spune Radion Gavriloi. 

Activistul spune că spațiul din jurul blocurilor nu este doar al persoanelor care au mașini, dar și a celor care nu au niciun autovehicul.   

„Sondajul efectuat la noi în condominiu demonstrează că 27% dintre locatari nu dețin nicio mașină, 58% au o mașină, iar 15% dispun de două mașini”, afirmă Gavriloi. 

Lucrările de amenajare a curții au costat estimativ 30.000 lei. O parte din materialele necesare a fost cumpărată din banii condominiului, adică din fondul de rezervă achitat lunar, iar o altă parte a fost oferită de oamenii din bloc. „Dacă avem curte, noi deja am început să organizăm diferite evenimente comunitare. Primul eveniment distractiv a fost duminică, cu înghețată distribuită gratuit copiilor și prezența unui urs gigant, care a creat un show. Duminica viitoare va veni o vloggeriță renumită. Peste încă două săptămâni noi vom avea o mini-orchestră simfonică. Pe urmă va fi organizată o seară de cinema în aer liber. Noi foarte mult sperăm că această practică să fie preluată de alți locatari”, spune Rodion Gavriloi. 

Spațiu mai securizat 

La lucrările de amenajare a participat și Olga Moraru împreună cu fiica sa, Otilia, care are zece ani. Cele două au vopsit triunghiurile de pe asfalt și au plantat flori. „M-am implicat deoarece vrem să avem mai mult spațiu pentru noi, locatarii, pentru copii, pentru a petrece timpul mai bine, mai frumos, mai în siguranță. Până acum, treceau multe mașini pe acolo și cum sunt mulți copii era cam riscant. De aceea, am decis să limităm locurile de parcare, pentru că sunt suficiente. Acum, curtea blocului este mai vie, de parcă i-am dat un pic de viață”, spune Olga Moraru. 

Și Nicolae Cebanu a participat la amenajarea spațiului. „Cu o zi înainte am spălat asfaltul, am dat cu aspiratorul, am vopsit asfaltul, am participat la crearea mobilierului urban din paleți. Curtea este mai sigură pentru copii. Eu, fiind tată a doi copii, pentru mine e foarte important ca ei să fie în siguranță atunci când se joacă”, afirmă Nicolae Cebanu. 

Iar Elena Nofit, o altă locatară, spune că acum petrecerea timpului în aer liber este mult mai plăcută. Ea declară că atunci când oamenii se implică direct în amenajarea curților, devin mai responsabili.  

„Curtea blocului este un spațiu pe care noi suntem în stare să-l amenajăm, să-l întreținem, iar dacă ne dorim acest confort, suntem direct responsabili de crearea acestuia. Atunci când comunitatea se implică și contribuie inclusiv financiar, cu resurse umane, resurse de muncă, rezultatul este mult mai apreciat și valorificat. Dacă ar face cineva străin, atunci ar avea o atitudine mai indiferentă”, spune Elena Nofit. 

Rodion Gavriloi consideră că pentru modernizarea orașului, locuitorii ar trebui să fie mai activi și mai implicați.  

„Noi nu trebuie să așteptăm că o să vină primarul sau Guvernul ca să ne amenajeze curtea. Primăria are sarcinile ei: iluminatul stradal, sistemul de apeduct, de canalizare, restaurarea infrastructurii, dar în curte ar trebui să ne organizăm noi singuri, să implementăm niște proiecte. Desigur, ar fi bine să fie mai multe inițiative precum este «Satul european», la care localitățile pot să aplice la granturile Executivului, ar fi bine să fie astfel de proiecte și pentru curți. Există bugetul civil, dar el este prea mic și nu este atât de mult axat pe curți”, spune Rodion Gavriloi.

Fotografii de Rodion Gavriloi

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.