Ucraina vrea să legalizeze parteneriatele civile pentru persoanele de același sex. Ce înseamnă asta pentru Moldova? Explicăm 

Pentru prima dată în istoria Ucrainei cuplurile gay ar putea să-și înregistreze oficial relația. În august 2022 Zelensky declara că „s-a deschis ușa” către legalizarea parteneriatelor civile între persoanele de același sex, ca răspuns la petiția care a adunat peste 28 000 de semnături. În primăvara anului 2023, deputata Radei Inna Sovsun a înregistrat un proiect de lege privind parteneriatele civile. 

Inițiativa urmează să ajungă pe masa de discuții a legislativului, dar nu se știe exact când aceasta va fi dezbătută și aprobată.  

Explicăm de ce războiul ar putea accelera legalizarea parteneriatelor LGBT+ în Ucraina și ce șanse are Moldova să-i calce pe urme. 

Parteneriate civile sau căsătorii: care e diferența? 

Lesya Korolyuk are 24 de ani și este lesbiană. Locuiește în orașul Poltava. Jurnalistă de profesie și activistă LGBT+, a ales să rămână în țară pentru că „nu-și imaginează viața în afara Ucrainei”. De 3 ani, Lesya are o iubită.  

Deși încă n-are de gând să căsătorească, vestea despre inițiativa de legalizare a parteneriatelor civile în Ucraina a bucurat-o enorm. „E plăcut să ai siguranța că în viitor partenera ta îți poate deveni soție. Iar, în caz de necesitate, poți să pleci din țară alături de partener/ă fără dificultăți birocratice”, spune tânăra.  

Pentru că în Ucraina funcționează legea marțială din cauza războiului, Constituția nu poate fi modificată, inclusiv aspectele care țin de căsătorie. „Parteneriatul civil poate deveni o alternativă pentru cuplurile de același sex”, explică Rostyslav Milevskyi, directorul organizației ucrainene GenderZed. 

Căsătoria oferă o gamă mai largă de drepturi decât parteneriatele. Un cuplu căsătorit poate adopta un copil, iar într-un parteneriat poate obține doar custodia copilului partenerului decedat. De asemenea, un parteneriat nu înseamnă neapărat o relație romantică. Această alternativă este un pas de tranziție către egalitatea deplină și căsătorie, pentru care vom continua să luptăm.  

Legalizarea parteneriatelor civile în Ucraina înseamnă drepturi egale și protecție din partea statutului pentru toți cetățenii, spune activistul. „Partenerii vor putea să devină rude din punct de vedere legal, vor putea gestiona averea comună și moșteni averea celui decedat”, explică Rostyslav Milevskyi. Pe lângă asta, partenerul civil poate fi alături de celălalt la spital și lua decizii legate de viața și siguranța celuilalt. Într-o țară măcinată de război, acest aspect devine fundamental.  

„Avem dreptul la aceeași viață demnă ca și restul ucrainenilor” 

„Perspectiva morții este foarte reală”, spunea într-un reportaj Oleksandr Zhygan, militar în armată ucraineană. „Te face să te gândești la ce se va întâmpla dacă mori pe câmpul de luptă. Partenerul tău nu va avea nici măcar dreptul să te înmormânteze.” Și Lesya Korolyuk crede că e „ipocrit din partea statului ca oamenii să fie trimiși pe front, dar să nu aibă aceleași drepturi ca ceilalți.” 

Numărul persoanelor queer în armata ucraineană e greu de estimat, dar există grupuri și asociații de militarii LGBT+ care cer legalizarea parteneriatelor. Partenerul lor ar avea dreptul să ia decizii în privința sănătății celuilalt, să facă aranjamentele în caz de deces sau să moștenească tutela asupra copiilor partenerului. 

Una dintre cele mai vizibile organizații este uniunea militarilor LGBT. Unul dintre obiectivele de bază este legalizarea parteneriatelor civile. „Ajutăm de pe linia frontului și avem dreptul la aceeași viață demnă ca și restul ucrainenilor”, declară aceștia. 

Valoarea „tradițională” a propagandei ruse: homofobia 

Și apropierea de UE motivează guvernul ucrainean să ofere mai multe drepturi minorităților sexuale. „Ucraina se află pe drumul spre Europa, iar legalizarea parteneriatelor o va ajuta, arătând aliaților europeni că le împărtășim valorile”, crede Milevskyi. 

Pe de altă parte, propaganda rusească folosește drept sperietoare informația despre militarii LGBT din armată ucraineană. Pe canalele media rusești apar titluri ca „O armată de gay”, „Se omoară copiii din Donbass pentru drepturile LGBT”, „Luptătorii sodomiți” sau știri despre „Batalionul LGBT” care nu există în realitate. Portalul «Настоящее Время a analizat conținutul homofob din media rusească care discreditează forțele armate ucrainene și comunitatea LGBT.  

„Știrile false despre persoanele LGBTQ reprezintă unul dintre principalele domenii ale propagandei rusești”, recunoaște Milevskyi. „Rusia repetă constant în mesajele sale de propagandă că acesta este motivul pentru care a atacat Ucraina: pentru a o salva de la «sodomie», «declin» și pentru a readuce țara pe calea «valorilor tradiționale»”, punctează activistul.  

Deputatul conservator ucrainean Andrii Kozhemiakin, un promotor al religiei și familiei tradiționale, a venit în susținerea inițiativei de legalizare a parteneriatelor civile. „Tot ce urăște inamicul, eu voi susține”, a spus Kozhemiakin, adăugând că această lege „este un zâmbet către Europa și un deget mijlociu către Rusia”. 

Deputata Inna Sovsun cu avizele pozitive din partea Ministerului Justiției și Ministerului Apărării. Sursa: Facebook.com/sovsun.inna

E pregătită societatea ucraineană să recunoască parteneriatele gay?   

Deși Ucraina înregistrează progrese la capitolul toleranță față de minoritățile sexuale, statisticile spun că mai are de lucru. Potrivit ratingului anual al ILGA-Europe care măsoară respectarea drepturilor LGBT+, Ucraina se află pe locul 39 din 49 de state europene. Moldova, în comparație, se află pe locul 24. 

Lesya și Rostyslav spun că progresele „sunt lente, dar se văd”. Opinia lor este confirmată de studiul grupului sociologic „Rating” la începutul lui 2023. S-a constatat că, într-un an, atitudinile neutre sau pozitive față de comunitatea LGBTQ au crescut de la 53% la 64%. Potrivit altui sondaj, procentul celor care nu doresc să trăiască alături de persoane LGBTQ a scăzut de la 31% la 28% într-un an.  

Sondajul Institutului Internațional de Sociologie din Kiev din iunie 2023 confirmă tendința pozitivă față de persoanele LGBTQ: ponderea celor care au o atitudine negativă a scăzut de la 38,2% la 33,9% într-un an. Susținerea parteneriatelor civile pentru cuplurile de același sex a crescut de la 23,6% la 28%, iar a celor care se opun a scăzut cu 3%.

Rostyslav Milevskyi explică că există voci conservatoare care se opun inițiativei, mai ales în vestul Ucrainei, dar că legalizarea e sprijinită de 18 deputați, președinte, Ministerul Apărării și cel al Justiției. 

Întotdeauna vor exista oponenți față de asemenea inițiative. Dar nu poți să-i spui asta unui soldat homosexual care poate muri pe front fără ca partenerul său să afle despre asta. Sau cuiva care și-a pierdut partenerul în război și nu poate să primească bunurile dobândite în comun. De aceea această problemă nu mai poate fi amânată sub nicio formă.

Are Moldova șanse să legalizeze parteneriatele de același sex? 

Angelica Frolov, directoarea centrului de informații Genderdoc care apără drepturile persoanelor LGBT+ de la noi, spune că nu se așteaptă ca legea privind legalizarea parteneriatelor civile în Ucraina să aibă o influență directă asupra Moldovei. „Este posibil ca cuplurile mixte de moldoveni și ucraineni să opteze pentru relocarea în Ucraina, mai ales după încheierea războiului.” Aceasta crede că adoptarea unei astfel de legi ar putea influența atitudinile sociale de la noi, „dar asta depinde foarte mult de modul în care legea va fi percepută de cetățenii ucraineni.” 

Activista spune că legalizarea cuplurilor LGBT+ este o prioritate majoră pentru organizația pe care o reprezintă. Sloganul marșului Pride din 2023 a fost „De bună voie și nesilit de nimeni”, sugerând ideea căsătoriei. Deocamdată, comunitatea își propune să informeze societatea pentru a diminua nivelul de frică, asociat cu acest subiect. Potrivit raportului organizației de anul trecut, 67% dintre respondenți s-au pronunțat împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.

Activista ține să menționeze că dreptul la căsătorie pentru persoanele LGBTQ nu este un privilegiu, ci un drept fundamental pe care trebuie să-l aibă orice cetățean. Mai mult, Frolov accentuează că cetățenii obișnuiți nu au nimic de pierdut dacă ceilalți vor beneficia de drepturi egale. „Legalizarea unei familii LGBT nu va influența în niciun fel viața cuplurilor heterosexuale. Drepturile nu sunt limitate ca o porție de prăjitură, unde, dacă se împarte la mai mulți, fiecare primește o porție mai mică. Extinderea drepturilor unei comunități nu diminuează drepturile altora, ci contribuie la o societate mai incluzivă și echitabilă pentru toți”, conchide ea. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.