Turcia, între visul american și securitatea Rusiei

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Moscova este împotriva desfășurării de rachete și radare maritime în regiunea turcă din Marea Neagră, în cadrul scutului american antirachetă, a declarat joi, la Ankara, trimisul rus la NATO Dmitri Rogozin, citat de agenția RIA Novosti.

Rusia se opune desfășurării de forțe navale de către țările “care își scutură armele și nu au nici o legătură cu bazinul Marii Negre”.

“Marea Neagră a fost întotdeauna o mare a prieteniei și cooperării și ar trebui să rămână astfel și în viitor”, a precizat Rogozin. Rusia și NATO au convenit să colaboreze în ceea ce privește scutul antirachetă.

Alianța preferă proiectul a două sisteme independente, care să facă schimb de informații, în timp ce Moscova ar prefera un sistem sub comanda comună. Rogozin a spus că NATO intenționează să desfășoare un radar integrat în sistemul american pe teritoriul turc.

“Ca țară care are ieșire la Mediterană și Marea Neagră, Turcia, trebuie să decidă dacă va permite desfășurarea sau nu a unor rachete americane maritime”, a subliniat el.

Rogozin se întâlnește cu diplomații și oficialii din sistemul de apărare a Turciei. El îl va informa și pe președintele Abdullah Gul despre detaliile discuțiilor NATO-Rusia referitoare la scut. “Turcia este un jucător extrem de important, atât în NATO, cât și în întreaga regiune euro – atlantică.

Este steaua în ascensiune a Eurasiei”, a precizat Rogozin. Scutul antirachetă va fi în centrul întrevederii dintre președinții rus și american, Dmitri Medvedev și Barack Obama, respectiv, prevăzută pentru toamna acestui an, a anunțat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

Statele Unite intenționează să desfășoare, începând din 2015 până în 2020, o a treia zonă de poziționare a sistemului de apărare antirachetă în Europa. Moscova se opune însă acestui proiect, considerând că instalarea scutului antirachetă în apropiere de frontierele sale amenință arsenalul strategic rus.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.