Trei persoane au depus o plângere la Procuratură împotriva directorului Spitalului Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” 

Ilustrație de Dana Dubălaru

Se fac aproape două luni de când am publicat mărturiile mai multor femei care au fost hărțuite sexual la locul de muncă în cadrul unui spital municipal din Chișinău.  

La începutul lunii decembrie a fost depusă o plângere împotriva directorului Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”, Mihai Ciobanu. Avocata din cadrul Centrului de Drept al Femeilor a declarat că a fost sesizată Procuratura mun. Chișinău, oficiul Rîșcani, cu o plângere în care victimele povestesc detalii despre cazurile de hărțuire sexuală care au avut loc în spital.  

„Este vorba de trei persoane care au depus o plângere”, explică avocata, plângere cu nume și prenume, neanonime. „În acest moment așteptăm organele de drept să întreprindă măsuri cu privire la stabilirea tuturor circumstanțelor în care au avut loc faptele pretinse ilegale, deplânse de aceste persoane și sperăm că o să fie lumină în acest caz și persoana culpabilă să fie trasă la răspundere pentru cele comise și victimele restabilite în drepturile încălcate”, a declarat avocata femeilor

Organele de drept au la dispoziție un termen de treizeci de zile în care trebuie să revină cu un răspuns și să decidă dacă pornesc sau nu urmărirea penală împotriva directorului spitalului.

„Directorul este în concediu” 

De la publicarea materialului autoritățile au venit cu diferite declarații. La început, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în subordinea căreia este spitalul, a declarat că nu reacționează la plângeri anonime. 

„[…]Plângeri anonime de așa gen pot scrie și eu din numele oricui. Noi, la plângeri anonime, ca și orice organ abilitat din Republica Moldova, inclusiv poliția, inclusiv Serviciu de Informații de Securitate, inclusiv Procuratura, nu reacționăm”, a scris sănătateinfo.md.

Citește și: Cum am documentat materialul despre hărțuirea sexuală într-un spital municipal și de ce victimele aleg să rămână anonime 

Ulterior, acesta și-a schimbat abordarea și a „rugat” femeile care au vorbit cu Moldova.org să vină la Direcție ca să le asiste să depună o plângere la organele de drept.  

Pe de cealaltă parte, Ministerul Sănătății care este responsabil de organizarea concursului de angajare a directorului, dar și de politicile din spitale, nu a venit cu vreo reacție publică la acest subiect, iar la discuția publică organizată de Coaliția Națională „Viață fără violență”, reprezentanta Ministerului Sănătății a plecat la mijlocul evenimentului, fără să informeze despre asta.  

Din declarațiile făcute la același eveniment, Bolocan a spus că „suspendarea din funcție a presupusului hărțuitor este imposibilă. M-am consultat cu juriștii și mi s-a spus că prevederea legală cu privire la suspendarea din funcție a fost declarată neconstituțională”. Mai mult, „oficial, anchetă pe numele acestei persoane nu este. Și pot să vă spun și motivul – directorul este în concediu. Revine din concediu, revenim la anchetă”, a declarat Bolocan. 

Citește mai multe despre discuția publică cu autoritățile și organizațiile apărătoare ale drepturilor femeilor despre cazul directorului de spital din Chișinău care a fost acuzat de hărțuire sexuală. 

Autoritățile au pârghii să-l suspende din funcție pe director 

Alina Andronache, expertă pe politici de gen la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și militantă pentru egalitate de gen spune că, de fapt, autoritățile au pârghii să-l suspende din funcție, dar nu există dorință.  

Alina Andronache, militantă pentru egalitatea de gen

„Autoritățile, atât Ministerul Sănătății, cât și autoritățile publice locale au pârghii, chiar dacă este plângere la procuratură sau nu, au pârghii pentru a-l suspenda din funcție, dacă este voință politică, empatie, interes, seriozitate,  dacă le pasă de ceea ce se întâmplă în societate, de victime. Faptul că nu se mișcă lucrurile ne arată că autoritățile nu sunt pregătite și nu iau în serios cazurile de hărțuire sexuală, dar și alte forme de violență. Autoritățile așteaptă să se liniștească lucrurile în spațiul public și poate lumea o să uite în două-trei zile”, spune Andronache. 

De asemenea, Alina Andronache ține să menționeze și un alt aspect important. „Dacă orice instituție ține la imaginea sa, dacă ține la oamenii din sistem și vor să asigure un loc de muncă sigur și protejat, ar porni o anchetă de serviciu, ar suspenda pe perioada anchetei de serviciu persoana acuzată ca să nu influențeze investigația”, explică Alina Andronache. Ea se referă la articolul 53 din Legea cu privire la funcționarul public și anume litera b, care permite suspendarea din funcție, dacă există o anchetă de serviciu. „Noi aici mai avem și o plângere la procuratură. Aici intră litera c din același articol. Da, din 2016, a fost declarată neconstituțională, pentru că există prezumția nevinovăției, dar dacă ne detașăm de această parte a articolului, există litera b care prevede suspendarea temporară.” 

De asemenea, Andronache face referire și la Legea cu privire la ocrotirea sănătății în care se spune că eliberarea din funcție este responsabilitatea fondatorului. „Și aici avem motive ca fondatorul, adică Direcția, să facă acest lucru. Dacă ar fi interes, dacă ar avea o abordare serioasă față de toată formele de violență, atunci autoritățile au pârghii să intervină și să întreprindă măsuri”, concluzionează militanta pentru egalitatea de gen. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.