Tot ce trebuie să știi despre alegerile din UTA Găgăuzia

Alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia sunt planificate pentru 30 aprilie. În cursa electorală s-au înscris opt candidați. Actualul bașcan, Irina Vlah, nu mai poate candida, pentru că legea îi interzice să dețină al treilea mandat. 

Profilul candidaților 

Doi dintre foștii bașcani vor să revină din nou la conducerea autonomiei. Este vorba despre Mihail Formuzal, care a stat la cârma regiunii în perioada 2006-2015, și  Dmitrii Croitor, care a guvernat autonomia în perioada 1999-2002, dar și-a depus demisia înainte de încheierea mandatului. Ambii candidează independent. 

În cursa pentru funcția de bașcan s-a înscris și fostul primar al orașului Comrat, Nicolai Dudoglo. El a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat din Moldova. 

La fotoliul de guvernator pretinde și Grigorii Uzun, fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea PSRM. Pentru el și-a manifestat susținerea Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. 

Candidata Partidului Politic „Șor” la alegerile din regiune este Evghenia Guțul. La scrutin s-au mai înscris candidații independenți Serghei Cimpoieș și Serghei Cernev. La alegeri mai participă și Victor Petrov, pentru care și-a manifestat susținerea deputatul socialist Vasile Bolea. 

Cum este ales bașcanul?

Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, Guvernatorul este persoana oficială supremă a autonomiei, căreia i se subordonează toate autoritățile publice. Bașcanul este ales prin vot direct pentru un mandat de patru ani. Candidații pentru această funcție trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să aibă mai mult de 35 de ani și să cunoască limba găgăuză. Guvernatorul autonomiei emite hotărâri și dispoziții, care sunt executorii pe tot teritoriul Găgăuziei și intră în vigoare la data publicării. Acesta informează anual Adunarea Populară despre activitatea autorităților publice din Găgăuzia. 

Guvernatorul poate fi suspendat înainte de termen, dacă nu respectă Constituția Republicii Moldova, legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, legile locale și hotărârile Adunării Populare sau dacă a comis o infracțiune. Decizia de destituire a Guvernatorului Găgăuziei se ia cu votul a două treimi din deputații aleși ai Adunării Populare. 

În cazul destituirii Guvernatorului Găgăuziei sau al demisionării acestuia,  obligațiunile lui îi sunt încredințate prim-vicepreședintelui Comitetului executiv. Noile alegeri sunt organizate în cel mult trei luni de la demisia bașcanului. O persoană nu poate îndeplini funcția de Guvernator al autonomiei mai mult de două mandate consecutive. 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.