Tineri din Chișinău merg la magazin sau farmacie în locul bătrânilor pentru a-i proteja de COVID-19. Cum poți să te implici

PE SCURT

Mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău sar în ajutorul persoanelor în etate, care din cauza sănătății precare nu pot ieși afară ca să-și cumpere produse alimentare sau medicamente. Pentru a deveni voluntar și pentru a ajuta pe cei care nu pot face singuri față situației de urgență din țară, trebuie doar să completezi acest formular.

PE LUNG

În această perioadă de pandemie, când COVID-19 se răspândește prin întreaga lume și ucide mii de oameni, cei mai afectați sunt totuși persoanele în etate. În China, doar 0,2% dintre persoanele infectate de sub 40 de ani și-au pierdut viața în urma bolii pulmonare cauzate de coronavirus, comparativ cu 8% dintre cei cu vârste între 70 și 79 de ani și 14,8% dintre persoanele de peste 80 de ani.

Specialiștii în medicină le recomandă oamenilor să stea acasă, ca să se protejeze de infectare, în special, persoanele în etate care suferă și de alte boli grave. Ei ar trebui să evite adunările mari și nici măcar să nu iasă la plimbare sau la magazin.

În acest context, un grup de tineri, împreună cu reprezentanții primăriei din Capitală, au lansat o inițiativă de adunare a voluntarilor care să facă cumpărăturile pentru bătrâni.

„Majoritatea beneficiarilor sunt de 79-85 de ani. Direcțiile de asistență socială preiau apelurile unde oamenii le spun că au nevoie de ajutor și noi distribuim voluntarii.”

Potrivit lui, până la acest moment s-au înregistrat 113 de voluntari, dintre care 40% au vârsta de 18-30 de ani, 32% – 30-40 de ani, 21% – 40-50 de ani. Voluntarii apelează bătrânul care a solicitat ajutorul și acesta le spune de ce are nevoie. Ulterior, voluntarul i le aduce acasă cu bonul de plată de la magazin, iar bătrânul întoarce banii. Voluntarii sunt echipați cu măști și dezinfectant pentru mâini și încearcă să intre cât mai puțin în contact cu beneficiarii.  Pe lângă procurarea alimentelor sau a medicamentelor, voluntarii pot ajuta și la dezinfectarea blocurilor, transportarea personalului medical cu automobilul, etc.

Dacă vrei să devii și tu voluntar în perioada aceasta de pandemie și să ajuți pe cei care au nevoie de sprijin, atunci poți completa acest formular.

Menționăm că această inițiativă nu este singura care încearcă să ajute pe cei mai afectați în această perioadă de răspândire a coronavirusului. Oamenii de afaceri donează bani spitalelor unde sunt internați cei infectați cu COVID-19, psihologii oferă consultații gratuite la telefon, mai multe librării oferă acces gratuit la o serie de cărți online, artiștii fac concerte online, muzeele își deschid ușile în lumea virtuală, au fost create mai multe platforme pentru studierea la distanță, profesorii fac cursuri online pentru a-i ajuta pe elevii care se pregătesc de bacalaureat etc. Împreună putem fi mai puternici și nu uităm să stăm acasă!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.