SOS! Un activist din Transnistria riscă să ajungă în închisoare

Un tânăr activist, liderul organizației pentru drepturile omului din Tiraspol “Justiția echitabilă”, Andrei Rezanov, poate ajunge în închisoare pentru că “a mers împotriva sistemului”. Tânărul a lansat o scrisoare deschisă prin care atrage atenția asupra cazului său și asupra pericolului de a ajunge după gratii.

Reținut, timp de 4 ani, în condiții groaznice

Andrei Rezanov povestește că pe 11 aprilie 2009 a fost reținut de colaboratorii direcției de interne din orașul Bender și a fost ținut în subsolul izolatorului de serviciu. “Pe parcursul a trei zile mi-a fost intentat dosar penal, fiind acuzat de crimă deosebit de periculoasă. Nu am recunoscut vinovăția, era clar că este vorba despre un dosar fabricat”, spune acesta.

Thomas Hammarberg: „Nu poţi pune oamenii în închisoare până nu se dovedeşte vinovăţia”/ VIDEO

Ulterior, spune tânărul, pe 12 mai 2010, a fost condamnat de către judecătoria din Bender la 15 ani de privare de libertate pentru comercializarea substanțelor narcotice. “ Eram influențat și am fost obligat să recunosc vina. Nu-mi ofereau apă, nu aprindeau lumina cu zielele în celulă, nu-mi dădeau pace să dorm și am ajuns în situația să recunosc ceea ce nu am săvârșit. Orice încercărcare de a contesta deciziile judecății nu a avut rezultate”, povestește Andrei.

Timp de 4 ani, tânărul a stat după gratii în penitenciarul din Hlinoe, raionul Grigoriopol. În această perioadă, a adresat numeroase solicitări către comunitatea locală și internatională, denunțând încălcările drepturilor omului în Transnistria.

Drepturile omului rămân străine deținuților din regiunea trasnistreană/REPORTAJ VIDEO

Pe 21 ianuarie 2014, Andrei a fost eliberat. “Judecătoria din Grigoriopol a decis, într-un mod neașteptat că poate să schimbe termenul detenției mele. Am fost numit ulterior președintele organizației “Justiția echitabilă”, care are grijă de drepturile deținuților, acuzațilo din Transnistria. Timp de o lună, am primit multe plângeri privind condițiile dezastruoase din penitenciare, dar și condamnări ilegale. Dar nu a fost să fie. Mi-a fost comunicat recent că decizia judecătoriei din Grigoriopol a fost ilegală și există un ordin să fiu întors în închisoare”, menționează Andrei.

Tânărul spune că mâine, 4 aprilie, judecătoria din Grigoriopol va pronunța sentința. “Mă vor trimite în închisoare, vor lua o decizie în defavoarea mea. Consider această acțiune drept o presiune asupra mea, dar și asupra organizației noastre. Solicit implicarea autorităților, dar și a comunității internaționale”, a explicat Rezanov, contactat de Moldova.ORG.

Plângere la CEDO

În 2012, juriștii Asociației Promo-LEX au expediat o plângere la CEDO împotriva Guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse în cazul lui Andrei Rezanov. La 19 februarie 2013, CEDO a comunicat Guvernelor cauza respectivă.

Juristul Promo-LEX, Alexandru Zubco, consideră că acest caz demonstrează încă o dată că orice activitate de protecție a drepturilor omului în regiunea transnistreană este imposibilă, fiind împiedicată de administrația locală. “Se face presiune asupra activității acestui ONG, care încearcă să apere drepturile unei categorii de personae din regiune”, a comentat juristul pentru Moldova.ORG.

Andrei spune că speră ca CEDO să-i facă dreptate. “Nu vreau să fie pedepsite persoanele vinovate, nu vreau să stric viața nimănui, singura mea dorință e să fiu lăsat în pace să-mi continui activitatea și să-I ajut pe cei nedreptățiți”, a spus acesta pentru Moldova.ORG.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare