Societatea civilă critică programul activităţilor de reintegrare pentru 2013

Proiectul privind programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2013 nu a fost supus dezbaterilor publice, fapt care îi nemulţumeşte pe mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile.

Asociaţia “Promo-LEX” a emis un comunicat prin care îşi manifestă îngrijorarea privind repartizarea mijloacelor financiare, în special la capitolul “Dezvoltarea şi modernizarea instituţiilor din sistemul educaţional”.

“Pentru acest capitol au fost alocate în total doar 1 mln lei, adică doar circa 10% din totalul cheltuielilor preconizate. Mai puţin de 6% din aceste cheltuieli vor fi direcţionate conform proiectului câte 75000 lei la cele 8 instituţii de învăţământ din regiune. În acest fel cheltuielile directe pentru fiecare instituţie va reprezenta mai puţin de un procent din totalul bugetului preconizat”, menţionează Pavel Postică, reprezentant al Asociaţiei Promo-LEX.

De asemenea, asociaţia este nemulţumită de faptul că majoritatea cheltuielilor sunt preconizate pentru localităţile amplasate în zona de securitate, dar în partea dreaptă a râului Nistru.

În context, Promo-LEX a solicitat Guvernului să restituie proiectul respectiv pentru a fi revizuit, consultat cu societatea civilă şi eventual completat cu alte iniţiative îndreptate în special pentru asigurarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, fapt care va influenţa pozitiv reintegrarea ţării.

Menționăm că Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru reintegrarea țării. Hotărârea a fost aprobată în ședința de ieri a cabinetului de miniștri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare