Societatea civilă bate alarma în privința situației din zona de securitate a Republicii Moldova

Liderii mai multor organizații nonguvernamentale au lansat o declarație privind situația tensionată din zona de securitate a Republicii Moldova.

Aceșia menționează că activizarea dialogului UE-Republica Moldova este urmată de agravarea situației în raioanele de est ale țării.

„Considerăm că utimele evenimente ce au avut loc în Zona de Securitate şi, în special, în mun. Bender fac parte dintrun scenariu de destabilizare a situaţiei. Scopul tensionărilor şi a destabilizării situaţiei nu este foarte clar, fiind unul interpretabil. Ar putea fi de la dorinţa unor forţe interne şi externe să elimine complet prezenţa legitimă a unor structuri constituţionale din mun. Bender până la ocuparea localităţilor din estul ţării, rămase sub controlul şi jurisdicţia Guvernului central constituţional de la Chişinău. Considerăm că inclusiv, în perspectiva Summitului UE de la Vilnius, ar putea fi declanşate provocări, cu participarea trupelor paramilitare separatiste şi a forţelor armate ruse prezente şi ele în presupusa Zona de Securitate, care ar supune prin forţă şi alte localităţi ale raionului Dubăsari. Astfel, ar putea fi realizat un „scenariu cipriot” sau chiar unul mai rău în cazul Republicii Moldova”, se arată în declaraţie.

Totodată, semnatarii declaraţie declară că elita politică din Republica Moldova manifestă iresponsabilitate faţă de regiunea de est a ţării. „Regimul din stânga Nistrului şi cei care stau în spatele lor profită din plin de iresponsabilitatea, incompetenţa şi, deseori, coruperea clasei politice din Republica Moldova”, adaugă aceştia.

Declaraţia este semnată de Oazu Nantoi (Institutul de Politici Publice), Radu Vrabie (Asociaţia pentru Politică Externă), Liubomir Chiriac (IDIS Viitorul), Sergiu Ostaf (CreDO), Ion Manole (Promo-LEX).

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare