Ședința Comisiei Unificate de Control a fost blocată de către delegația transnistreană

Comisia Unificată de Control s-a întrunit pe 8 februarie, în orașul Bender, într-o ședință condusă de delegaţia Federației Ruse.

Pe agendă a fost pus subiectul privind activitățile Comisiei Unificate de Control și Comandamentului Militar Întrunit în legătură cu redeschiderea, la 18 noiembrie 2017, a podului din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc să fie monitorizate doar de către participanții operațiunii de pacificare de pe r. Nistru (Federația Rusă, Ucraina, OSCE).

În cadrul ședinței majoritatea componentelor Comisiei au prezentat propuneri rezonabile menite să contribuie la adoptarea unei decizii comune pentru identificarea soluțiilor în problema vizată.

Ca urmare a discuțiilor destul de îndelungate, în pofida eforturilor depuse și argumentelor aduse de membrii delegațiilor Federației Ruse și Republicii Moldova, de reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, delegația Tiraspolului s-a opus categoric proiectului deciziei susținut unanim de către ceilalți participanți la ședință.

Astfel, delegația Tiraspolului nu a dorit să accepte ca activitatea posturilor structurilor de forță și a organelor de drept în adiacentul podului „Gura Bâcului –  Bâcioc” să fie monitorizată doar de către reprezentanții intermediarilor în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană (Federația Rusă, Ucraina și OSCE), fără implicarea Chișinăului și Tiraspolului.

Propunerea respectivă a fost formulată de către delegațiile Republicii Moldova și Federației Ruse și agreată de reprezentanții Ucrainei și OSCE.

Pentru a-și justifica poziția neproductivă, Oleg Beleakov, conducătorul delegației transnistrene a invocat, de o manieră devenită deja tradițională, motive irelevante, distorsionate, rupte de realitate și nefondate.

De notat că, potrivit Regulamentului Comisiei Unificate de Control din 8 aprilie 2003, deciziile în cadrul Comisiei se adoptă pe bază de consens.

În lipsa consensului, ședința Comisiei Unificate de Control a fost întreruptă și va continua pe data de 15 februarie 2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare