Școlile cu predare în română din Transnistria, în ajun de an școlar. Ce așteaptă directorii instituțiilor

Elevii și profesorii din instituțiile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană au fost asigurați de reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului că vor începe anul școlar 2014-2015 cu dreptul. Aceasta în condițiile în care câteva instituții se confruntă cu probleme fianciare și datorează administrației transnistrene sume consistente pentru chirie, iar directorii au fost avertizați, ca în fiecare an, că nu au voie să difuzeze imnul Republicii Moldova în timpul festivității de deschidere a anului școlar și nici să arboreze tricolorul.

Moldova.ORG a discutat cu trei dintre directori și i-a întrebat despre cât de pregătite sunt instituțiile pe care le conduc în ajun de an școlar.

Eugenia Halus, directoarea Liceului Evrika din Râbnița

Suntem pregătiți de anul școlar, în măsura posibilităților. Nu avem sediul nostru, închiriem clădirea unei gradinițe care aparține uzinei metalurgice din oraș. Contracul de închiriere expiră pe 31 decembrie, cel puțin la acest capitol suntem liniștiți. Avem aprobări de la instituțiile sanitare din oraș.

Numărul copiilor este mai mic față de anul trecut, vom începe anul școlar cu 139 de elevi, anul trecut am avut 150.

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului “Ștefan cel Mare” din Grigoriopol

Noi suntem complet pregătiți, sperăm doar ca administrația transnistreană să nu vină cu noi surprize. Suntem neliniștiți pentru că vameșii de la așa zisul punct vamal din Doroțcaia au primit un ordin de la Șevciuk prin care se interzice traversarea mijloacelor din transport care nu proprietari din orașul Doroțcaia. De ieri a început să fie pus în practică acest ordin. Sperăm că ne vor lăsa să trecem cu autocarele cu elevi din Grigoriopol spre sediul nostru din satul Doroțcaia.

Numărul elevilor de anul acesta este de 150, anul trecut am avut 160 de elevi.

Constantin Suciu, directorul Gimnaziului din Corjova

Ca în fiecare an, nu vom putea pune în difuzoare imnul Republicii Moldova la festivitatea de deschidere și nici nu vom putea arbora drapelul. Elevii noștri știu asta și vom cânta cu voce imnul și vom ține în mâini drapele mici. Vom avea și anul acesta milițieni care “ne vor veghea”. Gimnaziul are o datorie către administrația din Dubăsari pentru chirie, însă problema nu este a noastră, ci a lor. Cei de la Dubăsari tergiversează procesul de transferare. Am trimis un act de verificare cu datoria in lei, dar ei vor doar în ruble transnistrene. Ministerul Finanțelor de la Chișinău a explicat clar că putem transfera în lei moldovenești, ruble rusești, euro sau dolari, dar nu în ruble transnistrene, bani care nu sunt recunoscuți nicăieri și care circulă în afara legii.

Anul trecut am avut 92 de elevi, iar anul acesta începem studiile cu 79 de elevi.

Menționăm că Eugen Carpov a declarat, în cadrul ultimei întâlniri pe care a avut-o cu Nina Ștanski, că nu există obstacole care ar putea zădărnici activitatea școlilor. Acesta a adăugat că speră să fie găsită calea tehnicăpentru ca datoriile pe care le au școlile pentru chirie, dar și utilități să fie achitate.

foto arhiva: Milițieni la festivitatea de deschidere a anului școlar la Corjova/ Promo-LEX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare