Șapte jucării de brad făcute din lucrurile care urmau să ajungă la gunoi

Majoritatea din noi are în locuință lucruri de care nu are nevoie, dar care cu care poți ușor să decorezi elegant și original bradul de Crăciun. Tricourile pe care nu le mai porți, becurile arse, dopurile de vin care urmează să ajungă la gunoi – toate sunt materiale potrivite pentru aceasta. Este o metodă 100% ecologică – nu este nevoie să cumperi jucării noi și nu numai că vei crea ceva nou cu propriile mâini, ci și te vei alătura tendinței mondiale de consum conștient. Astăzi îți aducem o selecție de șapte idei despre cum să realizezi rapid decorațiuni pentru brad din materialele care se află în fiecare casă! 

Becurile arse

Becurile arse sunt un material excelent pentru confecționarea unei jucării de brad. Este suficient să le vopsești, să le presari cu sclipici și jucăriile pentru bradul de Crăciun sunt gata. Reni, spiriduși, pinguini, oameni de zăpadă – toate pot fi pictate pe sticla becurilor arse.

De exemplu, pentru a face un om de zăpadă drăguț este de ajuns să vopsești becul cu vopsea acrilică folosind un burete. Cu o cariocă desenează-i ochi și o gură zâmbitoare. Din hainele mai vechi care nu îți mai trebuie, croiește o pălărie și o eșarfă și lipeștele-le de bec cu lipici fierbinte. Acum atârnă sfoara de pălărie – omul nostru de zăpadă e gata.

kolobok.ua

Totodată, becurile pot fi transformate în adevărate bijuterii, dacă o să folosește paiete sau sclipici. Pentru acesta, aplică mai multe straturi de vopsea pe sticla becului și las-o să se usuce timp de o oră. Apoi poți începe să decorezi. Utilizează lipici fierbinte pentru a fixa paietele de bec. Dacă nu ai paiete sau sclipici, poți folosi sfoară, pe care o lipești de jur-împrejur cu ajutorul cleiului fierbinte. Dacă mai ai rătăcită undeva prin trusa de pânze niște dantelă frumoasă, poți de asemenea să faci o decorațiune frumoasă, îmbrăcând becul în această dantelă. Poți schimba cu ușurință elementele cu care să decorezi becul: în loc de vopsea poți lua ojă de unghii, în loc de sclipici – folie de la ciocolată. Inspiră-te și fii creativ!

YouTube

Cojile de ouă

Deși decorurile cu ouă se asociază cu Paștele, acestea pot fi utilizate și pentru a crea o jucării pentru bradul de Crăciun. Pentru asta, mai întâi trebuie să faci două găuri în ou, pe părți opuse: una mai mare, cealaltă mică. Suflă conținutul prin gaura mare. După ce coaja se usucă poți începe lucrul. Pentru cea mai simplă jucărie poți folosi hârtie colorată, doar că înainte ca aceasta să fie aplicată cu clei, nu uita să lipești sfoara de care va atârna pe brad. 

Dă frâu liber fanteziei și lipește cu clei desenul din hârtie colorată pe care l-ai ales. Paietele, oja, tot felul de strasuri sunt, de asemenea, potrivite pentru decor. De exemplu, poți transforma ouăle obișnuite în ouă de dragon. Acest lucru va necesita pioneze și ojă. Primul pas este să colorezi pionezele. Pentru comoditate, este mai bine să le fixezi în carton și apoi să le vopsești. Când acestea sunt uscate, le aplici pe ou. Fiecare rând ar trebui să-l acopere puțin pe cel anterior. 

7kingdoms. ru

Dacă ai talent în desen, poți decora oul cu imagini de animale, brazi, oameni de zăpadă etc. Cei care au mai făcut astfel de jucării spun că acestea se pot păstra și timp de zece ani. 

Caserola de ouă 

Fiecare din noi s-a pomenit că are mai multe caserole pentru ouă, aruncate prin dulapurile din bucătărie. Însă acestea pot fi utilizate pentru confecționarea jucăriilor de brad. Cel mai des din acestea se fac brăduți originali. Pentru aceasta, decupează cu o foarfecă celule în care se pun ouăle. Străduiește-te să le tai ca să aibă cam aceeași formă. Acum, cu un ac mai mare, fă o gaură la fundul fiecărui element decupat, pentru a avea pe unde trage sfoara.  Acum ia puțin clei și începe a face o piramidă din aceste celule.  Pentru a face un brăduț sunt de ajuns și cinci celule. Prin urmare, dintr-o caserolă clasică poți face două jucării. Acum luăm vopselele pe care le avem prin casă și colorăm jucăria în verde sau, de ce nu, în roz. După ce se usucă, poți să le decorezi și cu vopsea de culoare albă, ca să pară că brăduțul este acoperit cu zăpadă. În final, punem șnurul prin găurele și facem o buclă de care va fi atârnată jucăria. O altă variantă ar fi ca celulele decupate să le lipsești pe un con de hârie. Construcția se va vopsi în verde și se va orna cu jucării mici sau betea colorată.

YouTube

Bețișoare de la înghețată

Ce se poate face din bețișoarele de la înghețată? Decorațiuni pentru brad! Dacă ai mai multe bețișoare, poți să le pictezi cu o culoare strălucitoare – nu neapărat verde, creativitatea este binevenită. Apoi, aranjează paralel una față de alta și le scurtezi în ordine descrescătoare. Lasă-l pe unul întreg și vopsește-l cu o culoare mai întunecată. Acesta va fi trunchiul viitorului tău brăduț. Acum a mai rămas doar să lipești „ramurile” de trunchi, astfel încât să obții mai multe niveluri. Lipește o buclă pe spatele jucăriei. Și, în final, decorează bradul așa cum dorești. 

Dacă te-ai săturat să faci brăduți, atunci încearcă să faci fulgi de nea decorativi. Pentru acesta, lipește pe bețișoare nasturii care nu îți mai trebuie, dar încearcă să-i alegi din aceeași gamă de culori. O schimbare treptată a culorii va arăta foarte bine. De exemplu, în mijloc poți să aplici nasturi de culoare mai închisă, iar de-a lungul marginilor să lipești în culori mai deschise. Nu uita să faci dintr-o sfoară sau un șnur decorativ o buclă pe care o vei lipi în spatele jucăriei. Gata, poți să atârni jucăria pe brad.

Dopuri din plută

Din dopurile de la sticlele de vin pot fi făcute unele din cele mai originale jucării. De exemplu, o libelulă. Pentru asta vei avea nevoie de dopuri de plută, o mărgea mai mare și niște panglici de culoare verde și roșie.

Atașează mărgeaua pe dop cu ajutorul unui pistol cu lipici fierbinte. Apoi, cu o cariocă neagră desenează pe aceasta niște ochi și o gură zâmbitoare. În față, în locul unde se unește mărgeaua și dopul, lipește o fundă îngustă verde – aceasta va fi papionul libelulei. Din funda verde mai fă o buclă mai lungă, cu care vei atârnă jucăria pe brad, și lipește-o în spatele libelulei. Acum aranjează din panglica roșie, care trebuie să fie ceva mai lată, niște aripioare și lipește-le în spatele jucăriei. Gata, ai o libelulă simpatică. 

Mr. Inventor / YouTube

Dacă ai dopuri de la sticlele de vin spumant, încearcă să faci ursuleți albi. Colorează dopul în întregime cu vopsea acrilică de culoare albă. Din hârtie albă mai groasă, confecționează două urechiușe și lipește-le în partea de sus a dopului. Acum ia o cariocă neagră și desenează doi ochi negri și un gură zâmbitoare. Ursulețul tău alb este gata.

Red Ted Art / YouTube

Dacă ai mai multe dopuri de aceeași mărime, atunci poți să faci și o decorațiune sub formă de brăduț. Lipsește patru dopuri la un loc, apoi peste ele lipește alte trei și, respectiv, alte două. Pe vârful piramidei obținute lipsește ultimul dop.

Globuri din PET

Se ia un PET de pe care se scoate eticheta și se spală bine. Alege partea din centru a sticlei, pe care nu sunt denivelări, și taie mai multe inele. Ele vor avea marginile ascuțite, de aceea ar fi bine să topești ușor marginile fiecăreia cu un fier de călcat încins, folosind o foaie de protecție, să nu se lipească plasticul de fier. Acum, cu un pistol cu lipici începe să ornezi fiecare din acestea cu panglici viu colorate. Ca să aibă aspect de sărbătoare, dar și să nu fie vizibile petele de la lipici, poți să aplici și niște paiete. 

Little Crafties / YouTube

După ce inelele au fost decorate. începe să le îmbini într-o sferă. Pentru început, aplică nițel clei fierbinte pe partea exterioară a primului inel, în două puncte opuse, peste care vei pune perpendicular cel de-al doilea inel – vei obține două inele perpendiculare. Acum, pe partea exterioară celui de-al doilea inel mai aplici lipici și „îmbraci” peste el cel de-al treilea inel, iar peste acesta și cel de-al patrulea, care va fi perpendicular celui de-al treilea. În final, vei obține un glob din inele multicolore. Acum ți-a rămas să legi o sfoară sub formă de buclă, de care vei atârna jucăria. 

Capace din metal 

Da, și capacele pot fi transformate în decorațiuni de Crăciun. Tehnologia este atât de simplă încât și copiii se pot descurca, așa că nu ezita să-i implici în procesul de creație. Pentru început, ia trei capace metalice de aceeași dimensiune. Le degresezi cu alcool pe o parte și pe alta (dacă nu ai alcool, poți folosi și dezinfectantul de mâini). Apoi acoperă fiecare parte cu vopsea acrilică de culoare albă. Ar fi bine să le vopsești de două sau de trei ori, dar să știi că fiecare strat nou trebuie aplicat după se usucă cel anterior. Când se usucă, desenează pe fiecare din ele componentele omului de zăpadă: o față cu nas roșu pe capacul de sus și nasturii pe capacele de jos. Aplică pe spatele fiecărui capac câte o picătură de clei și lipsește-le de o buclă colorată.

podelkidlyadetei.ru

După ce se usucă, oamenii de zăpadă pot fi decorați cu fire colorate sau beteală.

Conuri de brad

Cei care au strâns conuri de brad pentru Toamna de Aur și nu știu ce să facă cu ele au posibilitatea să creeze niște ornamente minunate pentru bradul de Crăciun. Mulți din cei care au prins perioada sovietică țin minte că în acei ani se vindeau jucării de sticlă sub formă de conuri, care erau acoperite cu vopsea albă și argintie. Acum, astfel de jucării pot fi confecționate din conurile de molizi. Pentru asta vei avea nevoie de: conuri, ață subțire, clei și mărgele multicolore.

Leagă firul în jurul bazei conului, formând o buclă de care va fi atârnată viitoarea jucărie. Apoi lipește pe solzii conului mărgelele sau pufuleți multicolori pe rând, unul câte unul. Așteaptă când lipiciul s-a uscat complet înainte de a-l agăța pe copac. 

@pinterest.cl/Lereling/navidad/

Dar să știi că aceasta nu e singura variantă de ornare: poți să colorezi conurile cu vopsea acrilică albă, iar apoi să le presari cu sclipici și să le transformi în adevărate bijuterii, sau poți, cu un pic de ingeniozitate și fantezie, să decupezi din hârtie colorată niște ochi și o gură zâmbitoare și să le lipești pe con, iar din fetru să faci o căciuliță roșie. Îi legi o betea strălucitoare la gât și omulețul de zăpadă e gata! 

A rămas puțin timp până la Crăciun și Anul Nou și ai o posibilitate unică de a te distra împreună cu familia sau prietenii făcând lucruri minunate și amintiri frumoase. În plus, nu vei scoate bani pentru noi decorațiuni, vei scăpa de lucrurile care să prăfuiau prin casă, dar și vei recicla.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.