Şahul uneşte oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

În premieră pentru Republica Moldova, 20 de şcoli de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea, din această toamnă, profesori calificaţi, material didactic şi inventarul necesar pentru studierea şahului. Proiectul este implementat cu asistenţa Programului UE – PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. 

Proiectul „Şahul ne uneşte”, implementat de Academia Naţională de Şah, prevede crearea unor condiții necesare pentru dezvoltarea acestui sport în Moldova şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare între elevii care practică şahul şi antrenorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acest sens, a fost elaborat primul curriculum educaţional de şah din Moldova, primul program de pregătire calificată a cadrelor didactice şi un ghid metodic. 20 de antrenori de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat deja de cursurile de instruire calificată şi din toamnă vor preda disciplina pentru 600 de elevi din şcolile participante la proiect.

Pe parcursul următoarelor luni, în cadrul proiectului finanţat de Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, va mai fi organizat un cantonament sportiv şi un festival de şah, care vor reuni tineri şi copii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Programul UE – PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM) îşi propune să sporească gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi ridice nivelul de trai. Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,6 mil. de euro.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare