Rusia se pregateste sa recunoasca Transnistria

Federatia Rusa ar putea sustine legitimitatea referendumului pentru proclamarea independentei Transnistriei, programat pentru 17 septembrie curent.Responsabili de la Kremlin au declarat, sub protectia anonimatului, pentru ziarul rusesc „Komersant”, ca presedintele Vladimir Putin ar putea aproba un plan care i-a fost prezentat deja de catre Consiliul Suprem de Securitate si care prevede alocarea a 40 milioane de dolari pentru organizarea referendumului si a altor 20 milioane de dolari pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale in republica separatista, informeaza Deutsche Welle.

Presedintele Comisiei pentru relatii externe din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, un oaspete frecvent a liderului transnistrean Igor Smirnov, a declarat ieri, la Moscova, ca „legitimitatea referendumului care se va desfasura la toamna in Transnistria nu va putea fi contestata in cazul in care se va desfasura transparent si democratic”. El a adaugat ca “in acest caz vointa populatiei din Transnistria trebuie sa devina un factor de importanta majora in reglementarea conflictului dintre Chisinau si Tiraspol. "Desfasurarea unui referendum in Transnistria sub o monitorizare internationala cat mai larga poate fi numai salutata", a subliniat Kosaciov, precizand ca observatorii rusi vor monitoriza procesele electorale din Transnistria indiferent daca aceasta place sau nu Chisinaului sau Occidentului. „Conteaza doar invitatia din partea autoritatilor de la Tiraspol”, a precizat oficialul rus. Pe de alta parte, presedintele moldovean Vladimir Voronin, SUA, UE, OSCE si presedintele ucrainean Viktor Iuscenko au declarat ca referendumul din Transnistria nu va avea nici o legitimitate, dat fiind faptul ca urmeaza a fi organizat de un regim clandestin intr-o zona ocupata militar de armata ruseasca. Prin urmare, in Transnistria lipsesc conditiile elementare pentru un exercitiu electoral cat de cat democratic. Exista, insa, un detaliu care nu trebuie ignorat si pe care presa de la Chisinau il dezbate aprins in aceste zile: Ce se va intampla totusi daca Rusia va recunoaste rezultatele referendumului si, nemijlocit, independenta Transnistriei? Deocmdata este clar doar ce s-ar intampla in acest caz cu Transnistria… Declaratiile indraznete din ultimele zile venite dinspre Moscova par sa fie un preludiu al anexarii oficiale a regiunii rebele la Rusia. Curajul Moscovei creste pe fundalul unei subreziri treptate a pozitiilor occidentale in zona, ca urmare a consolidarii economice a Rusiei si a posibilei revanse a pro-rusului Viktor Ianukovici in Ucraina. SUA, incet-incet, pierd capacitatea de a struni ambitiile imperiale renascute ale Moscovei, cel putin in ceea ce priveste Republica Moldova, iar declaratiile presedintelui Voronin nu mai sunt la fel de vehemente fata de Rusia.

Kremlinul considera acum Tiraspolul ca pe un fel de Stalingrad din cel de-al doilea razboi mondial, unde rusii au reusit, precum se stie, dupa un nesfarsit lant de infrangeri si pierderi teritoriale, sa opreasca ofensiva inamicului. Presedintele rus, Vladimir Putin pare sa fie acum mai hotarat ca niciodata sa stavileasca la Nistru expansiunea euroatlantica spre Est. Se vede cu ochiul liber ca nu mai are de gand sa se retraga. Mai rau, parghiile care l-ar putea soma sa faca asta sunt, in opinia analistilor politici de la Chisinau, extrem de slabe. intrebarea care se pune este daca autoritatile de la Chisinau si aliatii lor din afara sunt pregatiti de un asemenea deznodamant. Ce se va intampla cu Basarabia in cazul in care Transnistria va fi alipita deschis la Rusia. Ori, intrebarile la care ar urma sa raspunda locuitorii din Transnistria sunt deja cunoscute: “Pledati pentru realipirea Transnistriei la Republica Moldova?” sau (doi) “Doriti ca Transnistria sa adere la Federatia Rusa?”. in conditiile unei dictaturi impuse cu forta armelor de mai bine de un deceniu, regimul de la Tiraspol nici nu va avea nevoie sa falsifice rezultatele unui stfel de plebiscit. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.