(R)evoluții informaționale în Moldova (FOTO)

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Chişinău, în iulie, la sediul Trimetrica, Conferința TechCamp Moldova.

Activitate care a pus o nouă bază în relațiile informaționale dintre guvern și cetățenii Republicii Moldova, menționează www.moldova.org.

Conferinţa dată a întrunit participanți din trei categorii cu inițiative comune, dar abordări diferite, care simt necesitatea să conlucreze, concluzionând că activitatea unuia nu poate exista fără aportul celuilalt.

Astfel s-au întâlnit reprezentanți ai Organizațiilor Neguvernamentale, Specialiști în Tehnologii și Agenți ai structurilor de Stat.

La cuvântul de salut, au fost rostite atât idei şi gânduri cu adevărat preţioase, care încă o dată subliniază importanţa majoră a Conferinţei, cât și așteptările unei experiențe fructuoase la finele acesteia.

Veronica Crețu, director, Centrul de instruire CMB, accentuează importanța perioadei în care ne aflăm și care promite un șir de noi căi și orizonturi.

Pentru www.moldova.org, d-na Crețu, a menționat că,  participanții sunt foarte activi, inteligenți și extrem de motivați în evoluția relațiilor informaționale în Republica Moldova, ceea ce presupune o reușită chiar de la bun început.

Prezent la sesiune, Directorul oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, Abdoulaye Seck, pe lângă importanța care o acordă transparenței informației și creării unor baze de date, a specificat că, populația va accepta cu ușurință noile schimbări, dar trebuie ajutată să înțeleagă corect și să poată folosi aceste baze de date.

Faptul că TechCamp-ul, la rândul său, este o modalitate foarte bună de a rezolva împreună cu reprezentanţii guvernului o serie de probleme specifice țării, vine să ne zică Noel Dickover, șeful adjunct al Misiunii Ambasadei SUA, mai adăugând că această întrunire este foarte importantă pentru Republica Moldova.

În timpul Conferinţei au fost demonstrate proiecte dezvoltate în toată lumea, ce prezintă deja rezultate și nu doar idei geniale, unele din ele ușor adaptabile spațiului moldovenesc.

A fost prezentat, ca exemplu, proiectul originar din Azerbaidjan, ce stimulează populaţia să anunțe și să facă cunoscute cazurile de corupţie cu care se întâlnesc oamenii zi de zi. Numărul participanților la proiect a crescut vizibil de la startarea acestuia, ceea ce ne demonstrează, că asemenea idei se bucură de popularitate şi susţinere.

De asemenea a fost prezentat un proiect, care presupune o hartă a unui stat din SUA, ce ne relatează toate întâmplările ce au loc în statul dat și care în final ne informează, pe diverse orașe, ce străzi sunt în siguranță sau în insecuritate.

Un proiect asemănător a luat startul şi în Republica noastră. El poate fi accesat pe www.moldova.org. La moment funcționează doar versiunea demo, dar care are ca scop elucidarea problemelor de corupție, dar și ce țin de protecția consumatorilor și apărarea drepturilor cetățenilor ș.a.

Participanţii la Conferinţă, în special invitaţii de peste hotare, Ucraina, SUA, Slovenia au surprins plăcut participanții, dar și organizatorii ai căror griji pentru translatori pe a locuri sau dovedit a fi inutile, pentru că unii invitați din afară vorbeau româna la un nivel avansat.

Odată cu acest proiect, TechCamp Moldova, Republica Moldova trece în rândul marilor țări, interesate de evoluțiile tehnologice și care recunosc importanța dezvoltării tehnologiilor informaționale.

Ultimul seminar de acest fel a avut loc la Vilnius, cu participarea nemijlocită a Secretarului de Stat al Statelor Unite, Hillary Clinton.

Îmbucurător e faptul că mulți dintre participanți au preluat legăturile pentru promovarea proiectelor inițiate în timpul Conferinței.

TechCamp Moldova, la mai mult și la mai mare!

TechCamp noua soluţie pentru democratizarea Moldovei (VIDEO)
TechCamp Moldova: la început a fost ideea(VIDEO)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare