Presiunile asupra școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană nu contentesc

Presiunile asupra școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educației, nu contenesc.

După perchezițiile la Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, mai multe instituții au primit scrisori din partea administrației transnistrene în care sunt obligați să achite impozitul pe venit așa zisului minister de finanțe al Transnistriei. Profesorii susțin că acțiunile sunt un răspuns la parafarea acordului cu Uniunea Europeană de către autoritățile constituționale, iar acțiunile Tiraspolului urmăresc să destabilizeze situația din regiune și să oblige părinții să-și ia copiii de la școlile cu predare în limba română.

“Separatiștii folosesc copiii pentru politica lor mârșavă”
Maria Roibu, directorul Liceului “Alexandru cel Bun” din Bender (Tighina) spune că a primit vineri o scrisoare de la inspectoratul fiscal din Bender în care a fost înștiințată că instituției i-a fost atribuit un cod fiscal, iar profesorii sunt obligați să achite impozite administrației transnistrene. “Noi achităm impozitele autorităților constituționale. Ne-au sunat și de la departamentului de statistică al orașului Bender, ne-au cerut să prezentăm rapoartele. Separatiștii folosesc copiii și aceste școli cu predare în grafie latină pentru politica lor mârșavă. Cu siguranță e un răspuns la decizia Republicii Moldova de a parafa Acordul de Asociere cu UE. Folosesc toate pârghiile pentru a speria elevii, profesorii, pentru a destabiliza situația”, a menționat Maria Roibu pentru Moldova.ORG.

Și directorul Liceului “Lucian Blaga”, Ion Iovcev, a primit o scrisoare cu conținut asemănător. “Își doresc cu orice preț să închidă aceste școli și folosesc toate metodele. Am primit scrisoarea, am anunțat autoritățile de la Chișinău, misiunea OSCE și Biroul de Reintegrare. Noi plătim impozitele în bugetul Republicii Moldova, autorităților recunoscute. Atât”, a explicat Ion Iovcev pentru Moldova.ORG.

“Am aflat că am scris o plângere împotriva școlii mele de la radio”
Profesoara Galina Zagorodnaia de la Liceul “Lucian Blaga” mărturisește că a auzit la radio despre plângerea pe care ar fi făcut-o la „procuratura transnistreană” împotriva liceului unde lucrează. “Am fost plecată la mama mea care locuiește în Belarus. În ziua când am revenit din Tiraspol au fost perchezițiile la liceul. Am aflat despre ele la radio Vocea Basarabiei, l-am auzit pe directorului nostrum care spunea despre presupusa scrisoarea. El a spus la radio că nu crede că eu sunt autoarea și că mă așteaptă să revin de peste hotare. Am rămas șocată. Nu înțelegeam ce să întâmplă, am luat imediat legătura”, a spus profesoara pentru Moldova.ORG.

Galina Zagorodnaia a mai adăugat că va scrie o plângere la Procuratura de la Chișinău și va cere să fie investigat cazul său. “Au falsificat semnătura mea. Nu am scris acele declarații. Familia mea nu are cetățenie transnistreană, soțul meu e fost angajat al MAI, locuim în Tiraspol, dar nu avem cetățenia lor. Ei spun că locuim ilegal. Au vrut să ne sperie. Voi insista să fie efectuată expertiza să se demonstreze că acea semnătură nu-mi aparține”, a explicat profesoara.

Menționăm că administrația de la Tiraspol a invocat că scopul percheziției sunt condițiile sanitare necorespunzătoare, dar și întârzierea salariilor la profesori, semnalizate de către profesoara Zagorodnii.

Ieri, 9 decembrie, vicepremierul Eugen Carpov și viceministrul Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, au avut o ședință comună cu administrația Liceului “Lucian Blaga”. “„Aceste presiuni încalcă dreptul copiilor la educaţie, împiedică buna desfăşurare a procesului educaţional şi nu fac altceva decât să agraveze situaţia în care se află aceste instituţii de învăţământ. Ele sunt contrare logicii procesului de consolidare a încrederii şi apropierii dintre maluri", a declarat Eugen Carpov în cadrul întrevederii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare