Premierul Streleț vrea un nou ”plan de acțiuni pentru reintegrarea țării”

Comisia guvernamentală pentru reintegrarea țării (CGRȚ), condusă de Premierul Valeriu Streleț, s-a întrunit ieri la Guvern, după o pauză de 2 ani. În cadrul ședinței, premierul a cerut elaborarea unui nou ”plan de acțiuni pentru reintegrarea țării”.

„Trebuie să avem o nouă viziune și o nouă atitudine, să elaborăm un plan cu acțiuni concrete care trebuie întreprinse pentru soluționarea conflictului transnistrean. Este important ca negocierile în formatul 5+2 să nu fie simbolice, dar să ne axăm pe rezultate concrete. Să continuăm reformele pentru modernizarea țării, astfel încât malul drept al Nistrului să devină atractiv pentru cetățenii de pe malul stâng”, a subliniat Premierul Valeriu Streleț.

Șeful Executivului a solicitat tuturor instituțiilor statului să evalueze impactul problemei transnistrene asupra domeniilor pe care le gestionează și să elaboreze viziuni de reintegrare sectoriale. „Mizez pe o atitudine responsabilă din partea tuturor membrilor Comisiei. Până la următoarea ședință a CGRȚ trebuie să avem elaborat proiectul unei viziuni actualizate și al unui Plan de acțiuni pentru reintegrarea țării”, a menționat Valeriu Streleț.

În acest context, s-a decis să fie elaborate propuneri pentru consolidarea capacităților instituționale ale Guvernului în acest domeniu, reprezentate la moment de Biroul pentru Reintegrare.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre necesitatea de a eficientiza măsurile de consolidare a încrederii între malul drept și stâng al Nistrului. De asemenea, s-a reiterat necesitatea de a impulsiona activitatea Grupurilor de lucru pe domenii, care interacționează cu experții transnistreni.

Comisia guvernamentală pentru reintegrarea țării a fost creată în 2011. Ședința precedentă a CGRȚ a avut loc în septembrie 2013.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare