Premieră pentru Republica Moldova: Un proiect implementat în școlile din țară a câștigat premiul internațional WISE!

Premieră pentru Moldova! Programul “Tekwill în Fiecare Școală” (TiFS), implementat în instituțiile de învățământ din țara noastră, a fost distins cu prestigiosul premiu internațional WISE. Acest fapt a plasat programul în lista celor șase inițiative apreciate la nivel mondial, într-o competiție acerbă cu peste 400 de proiecte din 151 de țări. Premiat pentru modul în care abordează provocările globale în domeniul educației, „Tekwill în fiecare școală” își extinde cu succes limitele inițiale și devine un exemplu de bune practici, promovând dezvoltarea abilităților și inovația în domeniul educației. Detalii: https://www.wise-qatar.org/wise-works/wise-awards/

„Tekwill în Fiecare Școală” s-a angajat să cultive o generație de profesioniști dotați cu abilități pentru a prospera în mijlocul provocărilor, modelându-și propriile căi către succes. Realizările obținute și proiectele complexe dezvoltate pentru comunitate de către elevii și profesorii noștri beneficiari, reprezintă o dovadă clară a impactului transformator pe care programul l-a avut până acum asupra sistemului de învățământ din Moldova. Suntem profund onorați să primim recunoașterea Premiilor WISE, o realizare care marchează o piatră de hotar semnificativă în progresul continuu al „Tekwill în fiecare școală”, atât la nivel național, cât și internațional. Acest premiu este o realizare comună a noastră, a tuturor – partenerilor, elevilor, profesorilor, autorităților ș.am.d.” – Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC.

Oferite proiectelor care au contribuție pozitivă la dezvoltarea educației și societății, premiile Wise sunt o recunoaștere a impactului „Tekwill în fiecare școală”, care a fost creat pentru a contribui la transformarea învățământului din Republica Moldova. Fiind unul dintre cele mai ample programe educaționale din Moldova, scopul acestuia este de a oferi elevilor și profesorilor moldoveni oportunități educaționale egale determinate de nevoile pieței sectorului IT.

“Ministerul Educației și Cercetării contribuie activ la promovarea profesiilor viitorului, dar și la creșterea competențelor digitale prin inițiative la diferite niveluri de învățământ, inclusiv prin parteneriate extinse. Implementăm continuu o serie de reforme care să permită  adaptarea sistemului de învățământ la noile tendințe și necesități. Suntem convinși că educația este cheia progresului, iar această recunoaștere internațională este o reconfirmare a faptului că suntem pe calea cea bună. Faptul că 50,000 de elevi au trecut prin proiectele „Tekwill în Fiecare Școală” și au deprins abilități necesare în domeniul tehnologic e un success comun, în special al Republicii Moldova. Ministerul va continua să elaboreze cele mai bune politici, să investească în tineri și în instituțiile de învățământ pentru a crește și educa generații de elevi care dețin competențele necesare zilei de astăzi.” – Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării.

Parteneriat pentru transformarea educației din Moldova

În doar 3 ani de la implementare, “Tekwill în Fiecare Școală” a reușit să dezvolte 8 cursuri IT, iar în prezent peste 50.000 de elevi și 1.000 de cadre didactice din 333 de instituții de învățământ conectate la program, au studiat cel puțin un curs marca “Tekwill”:

Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Inteligența Artificială, Design Grafic, Video Storytelling, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Antreprenoriat.

În urma studierii cursurilor, elevii și-au dezvoltat abilități necesare pe piața muncii  precum programare, dezvoltare software, AI, industria creativă, dar și abilități socio-emoționale și antreprenoriat. Proiectul este implementat de ATIC în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul partenerilor internaționali pentru dezvoltare.

“Sunt încântat să văd că programul “Tekwill în Fiecare Școală” este recunoscut de experți internaționali prestigioși. Cu sprijinul continuu al Uniunii Europene, Tekwill în fiecare școală va ajunge la toți elevii din întreaga Moldova, extinzând astfel oportunitățile lor de carieră în această eră digitală. Uniunea Europeană acordă o atenție specială sectorului educațional din Moldova. Mai ales în 2023, în Anul European al Competențelor, UE a alocat o sumă generoasă de 25 de milioane de euro pentru a susține sectorul educației, ca parte a eforturilor sale de a crea o generație tânără echipată cu abilitățile potrivite pentru piața muncii. Tekwill în fiecare școală, cu inițiativele sale satelit, precum Laboratoarele Digitale și “Tekwill Junior Ambassadors”, sunt scheme de educație de referință care servesc cu adevărat drept exemple de succes la nivel global.” – Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

“Tekwill în Fiecare Școală este o inițiativă revoluționară pentru Moldova. Nu este deloc surprinzătoare încă o confirmare a importanței și valorii sale. Din perspectivă suedeză, apreciem în mod special că TIFS diminuează cu succes decalajul de gen în sfera competențelor digitale care, în majoritatea țărilor lumii, este în creștere. Astăzi, femeile și fetele au mai puține șanse decât bărbații să învețe cum să folosească tehnologia digitală, să programeze sau să obțină o diplomă în științe exacte și inginerești. În timp ce fiecare sector devine unul tehnologic, aceste lacune cheamă factorii de decizie politică și educatorii la acțiune. Cu sprijinul mai multor parteneri de dezvoltare, inclusiv cel al Suediei, TIFS ajută la resetarea viziunilor de gen asupra tehnologiei și la asigurarea șanselor egale pentru femei și fete.” – Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

“Ne bucurăm mult și ne mândrim că “Tekwill în fiecare școală” a fost distins cu Premiul internațional WISE 2023. Acest succes reprezintă nu doar o recunoaștere a eforturilor noastre, ci și o celebrare a parteneriatului solid dintre PNUD și “Tekwill în fiecare școală”. Cu o viziune comună de a transforma educația din Republica Moldova, suntem dornici să continuăm să aducem inovație și oportunități în școlile din Moldova și, de ce nu, sa ne extindem pe plan regional și internațional.” – Dominika Gasparikova, Reprezentantă Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

“Suntem cu adevărat mândri de parteneriatul de succes între USAID și Tekwill, care a avut ca scop principal echiparea noii generații cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru a profita de oportunitățile într-o economie globală tot mai digitală. Ne-am propus să motivăm elevii să rămână în țară, să extindem sectorul IT în creștere și să sporim competitivitatea Moldovei, pentru a se integra mai bine pe piața europeană și globală. Este cu adevărat inspirațional să vedem că inițiativa “Tekwill în Fiecare Școală” și Moldova în sine sunt recunoscute pe scena internațională ca lideri în dezvoltarea forței de muncă și a educației IT, cum arată și premiul WISE obținut.” – Jeff Bryan, Director Misiune USAID Moldova.  

Despre „Tekwill în fiecare școală”

„Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul că până în anul 2024, peste 90% dintre liceele din toată țară să fie membre ale comunității. Cursurile predare în cadrul acestei inițiative sunt plasate pe o platformă de eLearning – tekwill.online – care este destinată profesorilor și elevilor de liceu, iar până în prezent, peste 5.327 de elevi din clasele 7-12 s-au înscris deja. Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, ceea ce permite studierea acestora în decursul a unui an academic, iar fiecare lecție săptămânală include resurse educaționale de tip text digital, video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare, iar pentru promovarea este nevoie să fie elaborat și un proiect final.Cursurile pot fi consultate pe platforma www.tekwill.online

Programul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Crearea cursurilor din cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, a cetățenilor țării și a diasporei precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.