PPR refuza sa semneze Codul de Conduita la alegerile locale generale din 2007

Moldova.ORG — În legătură cu faptul semnării de către un şir de formaţiuni politice, printre care şi Partidul Comuniştilor din R.Moldova, a „Codului de Conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 2007” (în continuare CdC), Partidul Popular Republican (PPR) refuză să semneze CdC. Acest fapt se menţionează într-o declaraţie a PPR.

Potrivit declaraţiei, „în calitate de reprezentant al opoziţiei PPR nu vede vre-un rost în semnarea unor documente sterile, prin care să-şi asume obligaţia, bunăoară, să respecte normele legislaţiei electorale (punct a) art. 4 CdC). Or, într-un stat în care puterea este uzurpată de către liderul partidului de guvernământ o formaţiune de opoziţie este sortită să respecte întocmai legislaţia în vigoare, altminteri riscă, pur şi simplu, să fie scoasă din competiţia electorală. Şi viceversa, PCRM poate uşor semna astfel de documente măcar şi în fiecare zi, ceea ce nu-l opreşte să încalce cu aceiaşi uşurinţă legile la tot pasul”.

PPR susţine că este o aberaţie totală încercarea de a încheia orice soi de convenţii cu un partid, reprezentanţii căruia îţi ameninţă membrii şi simpatizanţii în teritoriu, exercitând asupra lor presiuni şi forţându-i să nu candideze pe listele tale; îţi fabrică dosare pe motive false; îţi blochează activitatea economică şi te lipseşte de proprietate privată; te privează de sedii, unde să-ţi poţi desfăşura activitatea politică; îţi interceptează convorbirile telefonice. „În plus, cum poţi avea încredere în PRCM, după ce acest partid şi-a minţit cu neruşinare alegătorii, promiţându-le una, şi făcând cu totul alta?”, se intreabă mebrii PPR

„Scopul nedeclarat al apariţiei acestui CdC devine clar din conţinutul punctului j) alin. (2) art. 6, care spune că „fiecare participant nu va induce în eroare alegătorii, insuflându-le că… alegerile vor fi falsificate”. Aşadar, pe de o parte, puterea recurge la fraude cu nemiluita, iar opoziţia, pe de altă parte, trebuie să închidă gură şi să se facă moartă în popuşoi”, se spune în decaraţie.

Potrivit autorilor declaraţiei, aceste alegeri au început a fi masiv falsificate cu mult timp înainte de ziua în care parlamentul a fixat data lor. Folosirea abuzivă de către PCRM a resurselor administrative şi poliţieneşti; tot soiul de campanii propagandistice, din contul grant-urilor străine: de aducere în ţară a tractoarelor, de repartizare pe gratis a ochelarilor etc.; exploatarea frauduloasă în scopul promovării imaginii liderilor PCRM a posturilor naţionale de radio şi televiziune; practic, lichidarea instituţiilor audiovizuale „Antena C” şi „Euro-TV” – toate acestea vorbesc de imposibilitatea desfăşurării „unei campanii electorale corecte, în condiţii de concurenţă egală” (punct a. art. 3 CdC), ceea ce este o dovadă a falsificării alegerilor. Este adevărat că, în anul 2001, PCRM a venit la putere în mod democratic, dar tot atât de adevărat este şi faptul, de altfel, demonstrat cu brio în cadrul alegerilor başkanului din Găgăuzia, că reprezentanţii respectivului partid nu vor să predea puterea pe cale democratică”.

Unica „obligaţiune morală” /punct (2) art. 10 CdC/ pe care PPR şi-o asumă în mod unilateral faţă de PCRM este angajamentul de a asigura desfăşurarea unui proces de judecată obiectiv şi nepărtinitor, în strictă conformitate cu litera legii, în cadrul căruia conducătorul acestui partid, actualul preşedinte al R. Moldova Vladimir Voronin, să fie judecat pentru faptul că a uzurpat puterea în stat.

„Este logic că CdC a fost semnat, alături de PCRM, şi de liderii PPCD şi PDM; colaboraţionismul acestor două formaţiuni, născut la 4 aprilie 2005, continuă cu succes şi în prezent. Straniu şi inexplicabil este altceva – prezenţa printre semnatari a Partidului Alianţa „Moldova Noastră”. În situaţia în care această formaţiune pretinde a fi tratată drept principala forţă de opoziţie, conducerea ei ar fi bine să dea dovadă de un pic mai multă coerenţă şi verticalitate.”, se menţionează în declaraţie.

Refuzând să semneze CdC, PPR declară totodată că va respecta în campania alegerilor locale din 2007 atât Codul electoral, cât şi normele democratice stipulate în Constituţia R. Moldova. „Pentru membrii formaţiunii noastre anume ele rămân a fi documentele de călăuză în activitatea politico-electorală şi nu tot soiul de „coduri” suspecte, menite doar să lustruiască imagina şifonată a unor guvernanţi mizerabili, certaţi cu legea şi cu bunul simţ”, se comunică la sfârşitul declaraţiei PPR.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.