Platforma DA solicită acces la documentele PDM de la CEC: Avem bănuiala că a prezentat mape cu semnături anterioare

Platforma DA şi-a exprimat bănuiala că, în goana de a obține locul 1 în buletinul de vot, PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare, ce nu corespund cerinţelor legale. De aceea, partidul a solicitat luni, 5 septembrie, acces imediat pentru reprezentanţii săi, dar şi ai altor părți interesate, inclusiv OSCE  la setul de documente, prezentat de PDM.

Într-un comunicat de presă difuzat luni, 5 septembrie, Platforma DA a declarat că poate afirma cu certitudine că ” chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse de CEC”.

”„Super-operativitatea” de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin utilizarea resurselor administrative, colectarea anticipată și fabricarea semnăturilor. Prin asemenea acțiuni ilegale şi manipulatorii, candidatul PDM ar putea fi declarat „învingător” chiar înainte de numărarea voturilor”, se arată în comunicatul formațiunii.

În context, Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr a anunța că a adresat, astăzi, o sesizare către OSCE, CEC, Promo-lex, organizaţiile internaţionale şi ambasadele străine acreditate la Chişinău, FMI, Parlament, Guvern, Procuratură, CNI, dar şi presa independentă, ”în legătură cu semnalele parvenite de la cetăţeni din diferite raioane ale ţării, în care sunt deconspirate practicile ilegale de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului PD la prezidenţiale”.

„Cetățenii ne anunță că structurile de stat au obligat propriii angajați să semneze listele de prescripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale,etc. Aceleași surse spun că acoliții lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”, se menţionează în documentul citat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.