OSCE ignoră școlile din zona nistreană, Guvernul ignoră raportul OSCE, implicit – și școlile

În luna ianuarie, Moldova.ORG a făcut public raportul „Şcolile cu predare în grafie latină administrate de Moldova, în Transnistria. Istoric, situaţie actuală, analiză şi recomandări” elaborat de Misiunea OSCE în Moldova. Cu o zi mai târziu, Jan Plesinger, adjunctul şefului misiunii OSCE la Chişinău a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că „Raportul a fost făcut public, şi nu în versiunea definitivă, fără voinţa noastră”.

„Noi încercăm, în primul rând, să ajutăm la rezolvarea situaţiei. Şi sincer credem că şi pentru copii, şi pentru părinţi, şi pentru profesori şi directori este mai bine să găsim o soluţie de compromis, probabil, dar definitivă”, şi-a argumentat intenţiile Jan Plesinger.

În urmă cu trei zile, raportul a fost făcut public în forma finală, cu modificări nesemnificative, pe site-ul misiunii OSCE în Republica Moldova. Cei mai nemulţumiţi de conţinutul acestuia se arată directorii instituţiilor cu predare în grafia latină din regiunea nistreană care susţin că nu au fost consultaţi înainte de a-l face public.

OSCE: Soluţia de compromis; Directorii de şcoli: Ajungem în gura lupului!

Reprezentanţii celor opt instituţii cu predare în grafia latină din zona nistreană susţin că sunt deranjaţi de recomandările raportului. Deşi li s-a promis, aceştia n-au fost consultaţi înainte de publicarea acestuia.

„În luna decembrie am discutat cu cei de la OSCE despre conţinutul raportului, am menţionat punctele cu care nu eram de acord. Ei ne-au asigurat că nu este varianta finală a raportului. Ni s-a comunicat că raportul va apărea în ianuarie şi vom fi consultaţi înainte de a fi făcut public. Văzând că nu suntem solicitaţi, ne-am adresat noi cu o solicitare de a avea o întrevedere cu autorii lui. Pe data de 1 februarie am depus demersul. Cu patru zile mai târziu a apărut raportul pe site-ul misiunii. A fost ca o plasă pentru noi”, spune Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol.

Mai mult de atât, profesorii susţin că termenii folosiţi în raport sune confuzi. „Nu înţelegem ce înseamnă procedura de „licenţiere simplificată”. Am întrebat de autori şi ni s-a zis că „vrem să facem aşa ca să fie bine”. În articolul 6 al aşa zisei constituţii de la Tiraspol se zice negru pe alb că „Навязывание молдавскому языку латинского алфавита влечет за собой ответственность, предусмотренную законодательством” (Atribuirea limbii moldoveneşti alfabetul latin atrage după sine responsabilitatea prevăzută de lege”). Cum putem noi să ne licenţiem la o administraţie ilegală, care susţine dischis că va pedepsi pe cei care folosesc altă grafie?”, adaugă Eleonora Cercavschi.

De aceeaşi părere este şi Maria Roibu, directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina. „A cere licenţierea şcolilor e ca şi cum ai da mielul în gura lupului. E o idee a Tiraspolului, pe care o aduc în discuţie ori de câte ori au ocazia. Din ce vedem, OSCE-ul a devenit complicele regimului ilegal de la Tiraspol. Ei aşteaptă să ne licenţieze, apoi să ne închidă”, comentează Maria Roibu.

„Un raport care va politiza şi mai mult situaţia”

Într-o discuţie cu un angajat al Misiunii OSCE în Moldova pe o reţea de socializare, Ion Manole, preşedintele Promo-LEX a menţionat că raportul va politiza şi mai mult situaţia actuală a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea nistreană.

“Este greu să înţelegi logica autorilor şi încă mai refuz să cred că OSCE îşi asumă acest text. După cum observ, “documentul” ar fi într-adevăr susţinut de unii de la Tiraspol. Dacă acesta a fost scopul OSCE-ului, atunci îmi cer scuze, eu credeam altceva”, se adresează acesta către Lyndon Allin, angajat al misiunii OSCE la Chişinău.

Totodată, Ion Manole s-a arătat nedumerit de identitatea autorilor acestui rapot. “Mai am o singură neclaritate. Cine a comandat, cerut acest text? Pentru cine a fost elaborat? Cine sunt experţii care au fost angajaţi? Vrem transparenţă totală ca să înţelegem şi metodologia folosită şi expertiza celor implicaţi, precum şi alte criterii necesare pentru un asemenea text”, a comentat Ion Manole.

Autorităţile tac

Până la moment, Ministerul Educaţiei, dar şi Biroul de Reintegrare din cadrul Guvernului n-au venit cu nicio declaraţie vizavi de conţinutul documentului.

Urmăriți și:

Reprezentanţii şcolilor din regiunea transnistreană despre raportul OSCE: Parcă e scris la Moscova, nu la Viena!

Raportul OSCE privind școlile cu predare în grafia latină: erori și clarificări/ OPINIE

Raportul OSCE: „nistrizarea” școlilor cu predare în grafia latină din Estul Republicii Moldova?/ OPINIE

Concluzii cu privire la Raportul OSCE privind școlile cu predare în grafia latină din zona nistreană
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare