Connect with us

Social

Oleg Brega: “Am fost maltratat in subsolurile MAI”

Oleg Brega, membru Hyde Park face marturii despre modul in care a fost maltratat in subsolurile MAI

Publicat

pe

Moldova.ORG – “Vreau să reclam, prin prezenta, condiţiile de detenţie de la Comisariatul General de Poliţie (CGP) Chişinău şi maltratările la care am fost supus de către angajaţi”, mărturiile lui Oleg Brega, membru Hyde Park, au fost plasate pe site-ul organizaţiei şi sunt adresate Ministerului de Interne, Procuraturii Generale şi Centrului pentru Drepturile Omului.

„Am fost lovit de gardieni şi tratat inuman de medic”
La 8 mai 2008 am fost dus de către poliţiştii Comisariatului de Poliţie al sectorului (CPs) Buiucani la CGP pentru a ispăşi o pedeapsă administrativă de 3 zile arest, în urma deciziei din aceeaşi zi a judecătorului Diaconu. Aproximativ la ora 18.30 am fost predat împreună cu alţi câţiva cetăţeni celor care făceau de gardă în izolator. Chiar de la intrare am fost întâmpinaţi cu ordine zbierate isteric de a ţine mâinile la spate, de a sta cu faţa la perete, cu picioarele drepte. Toţi cei 4-5 poliţişti care făceau de gardă erau agresivi şi violenţi. Împingeau fără menajamente pe cei arestaţi, le dădeau ordine strigate, fără să le explice care le sunt drepturile şi obligaţiile, pe ce se bazează interdicţiile. Eu am fost luat după o uşă şi pus să mă dezbrac. Am cerut întâi să fiu dus la toaletă pentru necesităţi fiziologice, dar am fost lovit fulgerător de cel care mă percheziţiona. Mi-a aplicat o palmă puternică peste obraz. Era cel mai scund dintre poliţişti, tuns scurt, brunet cu fire albe de păr şi cu ochi negri. Striga foarte tare şi mă înjura. Apoi a venit altul, mai înalt şi mai corpolent care mi-a tras cu pumnul în cap de sus în jos, ca şi cu ciocanul, dar cu partea moale a palmei. Am fost împins iar în coridor cu un picior în spate pe care n-am văzut cine l-a tras. În schimb am observat că erau încă în hol poliţiştii de la CPs Buiucani, care au asistat la această scenă violentă şi cărora le-am spus că îi voi atrage ca martori ai maltratării mele. Am fost dus la medic şi mă gîndeam să mă plîng de tratamentul aplicat, dar femeia în alb m-a întâmpinat isterizată şi răutăcioasă, mi-a ordonat să stau jos şi m-a întrebat dacă nu am păduchi sau râie. M-a căutat în cap şi făcea remarci maliţioase despre lungimea părului şi felul cum arăta coafura mea. M-a întrebat dacă am răni pe corp şi dacă am avut boli venerice, apoi m-a pus să semnez într-un proces-verbal şi într-un registru. Poliţistul agresor era în spatele ei şi n-am îndrăznit să spun decât că mă simt prost, am anemie, că am chemat câteva ore mai devreme salvarea şi să repet că vreau la toaletă. Medicul a zis că va fi degrabă cina şi că voi fi imediat dus la toaletă.

„Am fost impus să facă genuflexiuni în pielea goală”
Totuşi, poliţistul m-a băgat într-o cuşcă îngustă şi m-a încuiat, ameninţând că urmează să fiu bătut ca să-mi vină mintea la cap, dar întâi să-i repartizeze pe ceilalţi. După ce au fost percheziţionaţi şi li s-au luat amprentele digitale, nu am mai fost violentat fizic ci numai agresat verbal, înjurat, ameninţat. Astfel am fost impus să mă debrac de haine, să fac genuflexiuni în pielea goală apoi să mă îmbrac la loc. Dar pentru că cerusem iar acces la toaletă, mi s-a ordonat să iau hainele în braţe şi să merg de-a lungul coridorului. În capăt, am fost iar pus cu faţa la perete şi cu mâinile la spate, mi s-a spus că va trebui să mă ridic în picioare de fiecare dată când se va deschide uşa la celulă şi am fost introdus în camera nr. 12. Acolo condiţiile sunt insuportabile, inumane şi degradante: pentru 7 persoane, câţi am convieţuit două zile, în loc de paturi aveam o scenă de lemn de 2×2 metri, un closet murdar care se înfunda mereu, un robinet cu furtun improvizat dintr-o fâşie de polietilenă, un geam mic dublu zăbrelit cu o gaură mare în sticlă, o gură de ventilare ineficientă, din care ne orbea mereu de după plasă un bec electric. Dormeam toţi îmbrăcaţi şi oricum era frig noaptea. Se fuma mereu şi gardienii mai aduceau ţigări şi chibrituri când acestea se termnau.

„În loc de hrană – o cană de apă caldă şi o bucată de pâine”
În loc de hrană se dădea dimineaţa şi seara o cană de apă caldă şi o bucată de pâine. La amiază ni se dădea o strachină cu puţină ciorbă şi peste ea aruncat felul doi, tot foarte puţin, cu cotlet care doar mirosea a carne, într-o zi chiar a carne stricată, înăcrită. Mâncarea se transmitea din mână în mână prin geamul mic din cadrul uşii, se punea pe patul unde unii urcau încălţaţi, şi se servea din vase nu tocmai curate, care rămâneau pentru a doua zi în praf şi mirosul infect de acolo ca să ni se toarne a doua zi tot în ea altă mâncare.

„În cameră pentru necesităţi fiziologice trebuia să ne expunem colegilor de celulă”
Am fost scoşi de două ori pentru amprente digitale şi de fiecare dată a trebuit să ne spălăm cu apă rece, fără săpun, unghia de săpun din prima zi s-a terminat şi alta nu ne era adusă, chiar dacă am solicitat. Am întrebat dacă putem cere asta de acasă şi ni s-a spus că numai în zile de lucru se acceptă colete, iar eu am fost deţinut vineri, 9 mai, şi sâmbătă. Am înţeles că am acolo un tratament special, gardienii făceau aluzie mereu la mine şi mă avertizau să nu pun întrebări, să nu bat în uşă ori să protestez în alt fel. Sâmbătă am fost scoşi la plimbare în curte pentru 15 minute, dar după asta percheziţionaţi din nou toţi cu aceeaşi procedură umilitoare de dezgolire şi genuflexiuni cu chiloţii pe vine. După asta am fost duşi la duş, dar nu era acolo nici săpun, nici ştergare, nici condiţie sanitară suficientă pentru igienă. În cameră pentru necesităţi fiziologice trebuia să ne expunem colegilor de celulă din spatele peretelui de doar un metru şi lipsea hârtia igienică sau orice alt fel de hârtie.

„Mi-au fost încălcate drepturi garantate de Constituţie şi protejate de CEDO”
La eliberare mi s-au dat obiectele personale, care au fost păstrate în condiţii incerte, fără a fi sigilate pentru păstrarea secretului corespondenţei, a intimităţii şi vieţii private, am fost pus să semnez o listă completată în lipsa mea. Am aflat după aceea că rudelor şi prietenilor mei nu li s-a spus că sunt acolo şi când/dacă voi fi eliberat, chit că ei au apelat şi la CPs Buiucani, şi la CGP, şi la pentenciarul din oraş. Consider că mi-au fost încălcate, în cele trei zile de detenţie, drepturi garantate de Constituţie şi protejate de CEDO, alte acte normative internaţionale. Cred că cei responsabili şi vinovaţii direct de maltratarea mea trebuie să fie traşi la răspundere penală. Rog să se investigheze acest caz, să fie penalizaţi cei implicaţi şi să fiu informat despre deciziile adoptate în termenii prevăzuţi de lege. – Moldova.ORG

Social

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea. Este vorba despre 21 mii euro, suma fiind depistată de către polițiștii de frontieră în timpul controlului de securitate pe direcția ieșire din țară în această dimineață.

PE LUNG

Bărbatul de 39 de ani, urma să ajungă în capitala Franței, însă a fost reținut pentru verificări suplimentare. Aceasta după ce în timpul controlului de securitate angajații Poliției de Frontieră au observat mai multe bancnote în portmoneul personal.

S-a intervenit conform atribuțiilor de serviciu, iar ca urmare, despre incidentul respectiv au fost informați angajații Serviciului Vamal din punctul de trecere Aeroport Internațional Chișinău, în competența cărora se înscrie cazul.

Citește mai departe

Social

Ghid de orientare în Orășelul Vinului. Află ce te așteaptă de Ziua Națională a Vinului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul în mare stil: mai mult spațiu, mai multe zone, mai multe activități, mai multe vinuri de calitate și mai multe surprize pentru vizitatori! Cea de-a 18-a ediție a Zilei Naționale a Vinului (ZNV) – eveniment emblematic al țării noastre, va trece dincolo de Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), cuprinzând în premieră întreg Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” și strada pietonală „E. Doga” din Chișinău. În primul weekend din octombrie, ZNV va fi împărțită în mai multe zone tematice.

PE LUNG

Tradițional, startul sărbătorii va fi dat în Piața Marii Adunări Naționale. De o parte și de alta a bulevardului Ștefan cel Mare, în perimetrul PMAN, vor fi amplasate standurile celor 70 de vinificatori, în funcție de zonele cu Indicație Geografică Protejată pe care le reprezintă. La cea de-a XVIII-a ediție, companiile vinicole vor oferi spre degustare oaspeților vinurile din roada anului 2019 și vinuri maturate, vor lansa noi produse, vor organiza degustări ghidate și masterclass-uri, iar vizitatorii vor putea cumpăra
vinurile la prețuri promoționale.

La intrările în Orășelul Vinului, pe bulevardul Ștefan cel Mare, va funcționa câte un infopoint, unde vizitatorii vor putea afla informații despre programul evenimentului și vor putea achiziționa Carnetul Degustătorului, dar și materiale promoționale cu identitatea vizuală a evenimentului.

Zona de relaxare

Tot aici, oaspeții vor putea să stea în zona de relaxare special amenajată cu măsuțe și bănci din materiale reciclabile și până la ora 16:00 vor avea ocazia să se bucure de recitalurile mai multor interpreți și formații („Select String Quartet”, „7Klasse”), precum și muzică mixată de mai mulți DJ, care vor evolua în PMAN.

Zona gastronomică

Bucătăria tradițională va putea fi descoperită în Zona Arcului de Triumf, unde zeci de gospodine și companii de catering vor oferi vizitatorilor cele mai savuroase bucate moldovenești.

Zona educativă

În acest an, tradiționala Școală a Vinului va avea un program mult mai extins. Masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști vor fi ținute în două corturi special amenajate, în intervalul orele 13:00-19:00. Aici
oaspeții sărbătorii vor fi inițiați în tainele consumului responsabil de Vinul Moldovei.

Curtea Țărănească și Zona meșteșugarilor

În parcul Catedralei „Nașterea Domnului”, la Curtea Țărănească tradițională, gospodina și gospodarul casei vor întâmpina oaspeții curioși să vadă cele mai frecvente activități și lucrări desfășurate în plină toamnă. Tot aici vor avea loc mai multe ateliere de creație și de împletire a coșurilor și mobilierului din lozie și nuiele. În imediata apropiere, pe strada pietonală „E. Doga”, vizitatorii vor putea admira și cumpăra lucrările artizanale expuse de zeci de meșteri populari.

Zona concertelor

Marea distracție și concertele dedicate celei de-a 18-a ediții a Zilei Naționale a Vinului se mută pe scena principală din strada pietonală „E. Doga”, pe care vor evolua cei mai îndrăgiți artiști autohtoni și de peste hotarele țării: trupa „Via Dacă”, Pasha Parfeni, formația „Tharmis”, Lupii&Calancea Band, Dj Marcus Lower, LUIKU (Ucraina), Vița de Vie (România), Niko de Transilvania (România).

Zona aventurilor

Vizitatorii vor putea porni în tururi vinicole spre originile Vinului Moldovei, chiar de la infopoint-ul turistic situat pe bulevardul Grigore Vieru. De aici, doritorii de a descoperi produsul mândriei noastre naționale, vor avea ocazia să plece spre cele 11 vinării cu facilități turistice din țară care au pregătit programe speciale cu ocazia Zilei Naționale a Vinului: „Basavin Winery”, „Castel MIMI”, „Chateau Cojușna – Migdal-P”, „Mileștii Mici”, „Chateau Purcari”, „Chateau Vartely”, „Vinăria Poiana”, „Vinuri de Comrat”, „KARAGANI”, „Barza Albă”, „Kvint”.

Citește mai departe

Social

Flash-mob: tinerii pledează pentru un sistem educaţional liber de corupţie// FOTO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Sistemul educaţional trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie, iar elevii, studenţii şi părinţii ar trebui să renunţe definitiv la plăţile informale, mită sau favoritism. Acesta este unul dintre mesajele pe care le-au transmis voluntarii anticorupţie în cadrul unui flash-mob de promovare a integrităţii în educaţie, care a fost organizat astăzi, la Chişinău.

Voluntarii au purtat pancarte pe care aveau imprimate mesaje anticorupţie: „În noul an de studii – fără corupţie!”, „Şcoala trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie!”, „Fără corupţie în şcoli şi universităţi!”, „Fii liber, spune NU corupției” etc.

PE LUNG

Ei au informat cetăţenii despre ce este corupţia, care sunt pedepsele pentru darea şi luarea de mită, unde pot apela în cazul în care li se cere mită etc. Totodată, tinerii şi tinerele au distribuit elevilor şi studenţilor un pliant informativ întitulat „Corupţia pe înţelesul tuturor”. Activitatea a avut loc cu sprijinul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie.

Unul dintre participanţii la flash mob, Eduard Groza, colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, afirmă că prin această activitate tinerii şi-au propus să contribuie la diminuarea dimensiunii fenomenului corupţiei. Tânărul îi îndeamnă pe studenţi şi elevi să se bazeze doar pe metode oneste atunci când vor să obţină note mari la teste sau examene. „Este important ca fiecare dintre noi să devină un exemplu pentru ceilalţi, să se bazeze în exclusivitate pe muncă şi cunoştinţele pe care le acumulează în procesul de studii. Ne dorim, de asemenea, ca în universităţi şi licee să se vorbească mai mult despre prevenirea corupţiei. Doar aşa putem educa o generaţie integră”, a spus tânărul.

O altă participantă, Anastasia Bărbuță, afirmă că fenomenele ilegale din educaţie pot fi reduse prin implicarea mai activă a tinerilor. „Dacă fiecare dintre noi va semnala neregulile la care este martor şi nu va accepta sub nicio formă să ofere mită, vom avea mai multe şanse să punem capăt corupţiei”, a afirmat tânăra.

Potrivit Olgăi Crivoliubic, manageră de proiect PNUD, tinerilor le revine un rol important în prevenirea corupţiei. „Voluntarii anticorupţie pot transmite informaţia de la egal la egal, iar asta este una dintre cele mai eficiente căi de informare. Pe parcursul anului curent PNUD a sprijinit mai multe acivităţi de informare a tinerilor despre fenomentul corupţiei şi promovare a integrităţii şi astfel de acţiuni vor fi organizate şi pe viitor”.

La rândul său, Ion Pruteanu, şef de direcţie la Centrul Naţional Anticorupţie, a menţionat că CNA a creat o celulă de intervenţie care examinează cazurile de colectare a plăţilor informale în sistemul educațional şi doar în prima săptămână a anului curent de studii au fost înregistrate 22 de sesizări de la părinţi.

Grupul de voluntari anticorupţie a fost format în luna aprilie de Centrul Naţional Anticorupţie. Susţinuţi de PNUD, cei 20 de tineri şi tinere au participat la mai multe activităţi de promovare a integrităţii în educaţie prin care şi-au propus să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul – practici care generează corupţia în învăţământ.

Flash-mobul de promovare a integrităţii în educaţie va fi organizat în săptămânile care urmează şi în alte oraşe ale ţării, inclusiv Orhei şi Bălţi.

Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Acesta se va desfăşura în perioada 2019-2021 şi va fortifica capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Băncile europene au anunţat că vor elimina peste 44 000 de locuri de muncă

PE SCURT De la începutul anului şi până în prezent, cel puţin zeci bănci europene au anunţat că vor elimina...

PoliticăO zi în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

ExterneO zi în urmă

Ţara care vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Un oraş a început deja acest program

PE SCURT 300 de angajaţi ai municipalităţii Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, urmează să primească liber în zilele de...

Social2 zile în urmă

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

PE SCURT Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea....

Economie2 zile în urmă

FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a...

Economie2 zile în urmă

În Turcia a apărut criza capacelor de borcan: sunt atât de greu de găsit încât oamenii le fură

PE SCURT Turcia se confruntă cu o criză fără precedent la capacele de borcan, care au devenit atât de greu...

Social2 zile în urmă

Ghid de orientare în Orășelul Vinului. Află ce te așteaptă de Ziua Națională a Vinului

PE SCURT Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul în mare stil: mai mult spațiu, mai multe zone, mai multe...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

AlegeriO săptămână în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri4 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri1 lună în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com