Obligat să se drogheze și să joace cărți. Unui deținut din Penitenciarul nr.13 i s-a cerut să-şi doneze organele pentru 30 000 euro

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat astăzi că  a expediat în judecată cauza penală referitoare la comiterea infracţiunii de şantaj în proporţii deosebit de mari, săvârşite în Penitenciarul nr.13-Chişinău.

În urma acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţ, s-a stabilit că denunţătorul, ispăşindu-şi pedeapsa cu închisoarea în Penitenciarul nr.13-Chişinău, pe parcursul lunii august 2017, a fost determinat de către alţi deţinuţi din aceeași instituție de detenție să joace cărţi pe bani.

În urma unui joc, pe parcursul căruia partea vătămată a fost impusă să se drogheze şi să consume băuturi alcoolice preparate artizanal, acesteia i s-a cerut transmiterea către persoanele indicate de către făptuitori a sumei de 30 000 euro, pe care victima i-ar fi pierdut la cărţi.

Ca alternativă, făptuitorii i-au cerut victimei să restituie pretinsa datorie prin înregistrarea unor imobile, deţinute de familia acesteia, pe numele unor persoane interpuse, sau chiar să-şi doneze organe, sub ameninţare cu răfuială fizică şi cu moartea atât a denunţătorului, cât şi a membrilor familiei sale.

Ulterior, în cadrul operaţiunii desfăşurate de către procurori şi ofiţerii de poliţie, unul din complicii inculpaţilor, aflat în afara Penitenciarului nr. 13, a fost reţinut în flagrant în timpul primirii primei tranşe din banii estorcaţi, iar în rezultatul percheziţiilor efectuate în penitenciar au fost depistate telefoane mobile, cartele SIM şi alte dispozitive electronice folosite la comiterea infracţiunii.

Celor 5 inculpaţi li se incriminează săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 189 alin. (6) din Codul penal, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 13 la 15 ani.

Toţi făptuitorii au fost anterior condamnaţi pentru comiterea infracţiunilor grave şi deosebit de grave.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.