O misiune europeană începe să evalueze instituţiile de drept din Moldova! Șefa DNA vine la Chișinău

Un grup de experţi europeni, condus de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Laura Codruța Kövesi, urmează să înceapă de astăzi, 30 noiembrie, să evalueze Centrul Național Anticorupție (CNA) și Comisia Națională de Integritate (CNI), a anunţat Delegaţia UE în Republica Moldova.

Vor veni 15 experţi europeni care vor verifica: Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională pentru Integritate, Curtea Constituţională, Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Ombudsmanul şi Ministerul Justiţiei. Exerciţiul este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autorităţile din Moldova.

Delegaţia îşi va începe activitatea la 30 noiembrie, având drept scop evaluarea instituţiilor similare la care activează pentru ca ulterior să ofere şi recomandări şefilor instituţiilor din Moldova. Procesul este programat să se încheie la sfârșitul lunii martie 2016.

„Scopul final al acestui exerciţiu este de a oferi sfaturi şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă a justiţiei, sistemul anti-spălare de bani şi sistemul anti-corupţie”, se menţionează în declaraţia Delegaţiei UE.

TAIEX reprezintă Instrumentul de Schimb de Informaţii şi Asistenţă Tehnică al Uniunii Europene, oferind susţinere autorităţilor publice în aproximarea şi aplicarea legislaţiei UE, precum şi în facilitarea schimbului UE de bune practici.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.