Moldova a participat la reuniunea Miniştrilor Apărării din sud-estul Europei (SEDM)

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — La reuniunea anuală a miniştrilor Apărării din sud-estul Europei (SEDM), desfăşurată în Antalya, Turcia a participat şi Ministrul Apărării din R. Moldova, Vitalie Marinuţa.

În timpul reuniunii, reprezentanţii statelor membre NATO şi ale Parteneriatului pentru Pace au abordat subiecte privind provocările actuale de securitate la nivel mondial.

Potrivit şefului Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării, locotenent-colonel Vladimir Ababii, miniştrii au avut discuţii privind prevenirea imigraţiei ilegale, traficul ilicit de arme şi droguri, lupta împotriva terorismului internaţional, proliferarea armelor de distrugere în masă, securitatea frontierelor, etc.

Vladimir Ababii a accentuat că pe agenda întâlnirii au mai figurat subiecte referitoare la managementul deşeurilor radioactive şi prevenirea poluării mediului, managementul crizelor şi neutralizarea minelor antipersonal.

De asemenea, în cadrul reuniunii din Turcia miniştrii Apărării au fost informaţi în legătură cu activităţile planificate pentru anul 2012 în cadrul SEDM şi în cadrul Brigăzii Multinaţionale de Pace din Sud – Estul Europei (SEEBRIG).

Totodată, în cursul acestei vizite, ministrul Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere bilaterală cu Celeste Wallander, adjunctul secretarului de stat al SUA.

În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte de interes comun cu referire la stadiul cooperării moldo-americane în domeniul militar.

De asemenea, ministrul Apărării a purtat discuţii neoficiale cu miniştrii Apărării din Turcia, Ucraina, România, precum și cu alţi omologi participanţi la reuniunea din Turcia, care a întrunit reprezentanţi din 16 state.

Moldova a fost admisă la SEDM în anul 2003 şi participă la reuniunile miniştrilor Apărării cu statut de observator. Următoarea reuniune a miniştrilor Apărării din sud-estul Europei, va fi desfăşurată în luna octombrie 2012, în orașul Sarajevo, Bosnia-Hertegovina.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.