Connect with us

Divertisment

Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (V)

Publicat

pe

Redacția Moldova.org este solidară cu femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. Pentru că dorim ca mărturiile celor care au devenit mame și au simțit pe propria piele calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în domeniul medicinei prenatale să nu fie uitate, vom publica periodic câteva mărturii ale acestora.

Adriana B.: „M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge”

Reclamă: Indiferență, incompetență, condiții de spitalizare deplorabile

Am ajuns la CMC de urgență, pentru că aveam contracții la 32 de săptămâni. Nu am ajuns cu salvarea, pentru că am făcut accident. Modul în care mergea omul la volan prevedea situația respectivă. M-au ținut la internare pe un scaun, deși urma să se intervină cât mai devreme, pentru a încerca să liniștească uterul. Am stat două ore până când a venit un medic să confirme ceea ce era evident. După două ore, mi-au pus perfuzii să oprească dilatația, evident că deja era prea târziu. Am cerut să vină soțul meu, la care mi s-a răspuns: „Ce am eu nevoie acum de bărbat? El și-a făcut treaba!”. Am cerut epidurală și mi-au spus că nu au anestezist… După o săptămână am făcut hemoragie pentru că o parte din placentă nu s-a eliminat.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)”

M-au îmbrăcat în halat, mi-am luat papucii de casă și, prin nămeți, am mers în altă clădire să mă consulte. Lăsam urme de sânge prin zăpadă. Ajunsă acolo, asistentele au fost întrebate de ce m-au adus la ora asta, nu puteam să aștept până dimineață? Medicul de gardă mi-a făcut un chiuretaj pe viu, vizibil deranjată și enervată că i-am stricat somnul. M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge, într-un salon pe un pat care avea doar un cearșaf. Halatul meu era plin de sânge, eu – murdară, șocată, speriată, singură. Ca să mă spăl am găsit numai o budă infectă la care m-am spălat cu apă rece ca gheața, nu aveau apă caldă. Am revenit în același pat murdar, pe același halat plin de sânge. Și acum îmi amintesc cât de rușine îmi era, cât de fragilă și nesemnificativă mă simțeam. Abia dimineața când s-a schimbat tura, a venit șefa secției și s-a intervenit. Au venit să se uite la mine. Mi-au făcut anestezie generală și au oprit hemoragia. Eram deja aproape plecată… S-a întâmplat în decembrie 2009, dar de atunci văd că nu prea s-au schimbat lucrurile și asta e foarte grav.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (I)”

Aurelia C.: „Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri”

Reclamă: Corupție, indiferență

Am avut parte de o naștere provocată, la 21 de săptămâni. Am luat opt pastille, deși în cazul fetei de 19 ani care a născut în veceu medicii își fac cruce că nu știu de ce opt și nu două așa cum scrie în prospect. Nici eu nu am fost asistată, am născut singură în salon. Nu a fost nici asistenta, și nici medicul să mă vadă. Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri, mi s-a reproșat că fac mizerie… Numai după ce am dat bani s-au calmat spiritele. S-a întâmplat la Spitalul nr.1 din Chișinău.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (II)”

Victoria F.: „Mi-a făcut curățare cu instrumente folosite”

Reclamă: Malpraxis, lipsa cadrelor medicale

Însărcinată fiind, noaptea am văzut o pată roz. La orele 7 dimineața, eram deja la secția Ginecologie a spitalului din Hâncești, dar medicul nu era încă la lucru. Eu insistam să se facă ceva, mai ales că mai erau două doamne care trebuiau să nască și o femeie în așteptare de cezariană. Între timp am fost la USG, unde au zis că totul e bine, am un hematom și doar trebuie să stau culcată. Mergând în sus și în jos pe scări s-au pornit contracțiile, medicul tot nu era. După vreo patru ore, am născut. În acel moment era reparație în spital și erau împreună secția Ginecologie și ORL. Am scos capul și erau bărbați pe coridor. Am strigat să cheme pe vreo soră medicală. A venit o doamnă care spăla podelele și mi-a zis să pun așa fătul pe chiloți și să ridic pantalonii cât pot și să merg în salon. Am mai așteptat medicul cam o oră. A venit enervat și m-a trimis în sala de pansamente. Eu îi povesteam că la USG mi-a zis că e bine, că trebuie urgent să-mi puie o perfuzie și era sa fie tot bine. El cere enervat  instrumentele. Surorile medicale nu le aveau dezinfectate. El enervat zice „lasă că am” (atunci nu mi-am dat seama că, totuși, până la urmă, mi-a făcut curățare cu instrumente folosite). M-a curățit pe viu, nici o anestezie nu mi-a pus, m-a durut strașnic. După un timp, am încercat din nou să rămân însărcinată și făcând niște analize mi s-a depistat o infecție. Doamnele de la Centrul Diagnostic când mi-au dat rezultatele au zis: „Te-ai săturat de îmblat și amu vrei copii”. Eu și soțul suntem fideli, iar instrumentele atunci nu fuseseră dezinfectate… S-a întâmplat în iulie 2012, la Hâncești. Medicul șef al secției Ginecologie era L.T.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (III)”

Dacă și dvs. sunteți solidar/ă cu victimele sistemului medical din R. Moldova, vă rugăm să semnați petiția „Vrem un plan de acțiuni complex pentru îmbunătățirea serviciilor medicale perinatale”.

Divertisment

Unul dintre cei 6, care au tuns forțat 2 tineri într-o benzinărie, reținut pentru șantajarea iubitei sale

Publicat

pe

De către

Cozma Castraveț, în vârstă de 30 de ani, unul din cei șase bărbați care au înjurat, agresat verbal și tuns forțat doi tineri în vârstă de 19 ani a fost reținut pentru șantaj, transmite surse ale portalului Deschide.md. Incidentul a avut loc în luna iulie 2018 la o benzinărie din orașul Călărași. Cei doi tineri au fost tunși forțat de un grup de persoane necunoscute, care ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit Deschide.md, victima bărbatului este o femeie în vârstă de 46 de ani, proprietara unui magazin din capitală. Aceasta s-a plâns oamenilor legii că este șantajată de fostul iubit. Acesta a amenințat-o că va publica fotografii cu ea în ipostaze indecente, dacă nu-i va da toate bijuteriile ei și ale mamei sale. Bărbatul a fost reținut de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, după ce un tovarăș de-al său s-a întâlnit, în Sadova, Călărași, în timp ce femeia îi aducea o pungă cu mai multe lănțișoare, cruciulițe, dar și inele din aur și platină.

Pentru infracțiunea anterioară, bărbatul a primit o amendă penală de peste 50500 de lei.

Citește mai departe

Divertisment

Sinteză / Consecințele ninsorilor din ultimele 2 zile, în cifre

Publicat

pe

De către

Sănătate

Circa 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în ultimele două zile, după ce au căzut și au suferit fracturi sau traumatisme din cauza ghețușului de pe drumuri. Mai mult, din cauza condițiilor climaterice și a ninsorilor abundente, peste 210 de pacienți s-au adresat după asistență medicală. Circa 60 dintre aceștia au fost spitalizați, 31 fiind cu traumatisme, iar 17 cu fracturi din cauza ghețușului.

Totodată, serviciul AVIASAN a intervenit în cazul a 13 solicitări. În unele cazuri au oferit suport și echipele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Infrastructură

Astăzi, toate drumurile din țară sunt accesibile, iar drumarii continuă să efectueze lucrări de deszăpezire și lărgire a părții carosabile.

Pe parcursul nopții trecute, 91 de autospeciale și 119 de muncitori au continuat lucrările de patrulare și combaterea lunecușului. Drumarii au utilizat peste 651 de tone de material antiderapant. În ultimele 24 de ore, salvatorii au intervenit în trei situații pentru a debloca mijloacele de transport. Salvatorii au fost solicitați în două cazuri pentru a debloca autocamioanele, care au rămas blocate în zăpadă în preajma satului Talmaza și Purcari din raionul Ștefan Vodă. Totodată, ieri seara, angajații IGSU au tractat un microbuz derapat de pe traseu în apropierea orașului Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia. La lucrările de intervenție au fost antrenate 27 de unități de tehnică specială și 108 salvatori.

La lucrările de deblocare și deszăpezire a drumurilor naționale au participat și militarii Armatei Naționale. Totodată, aceștia au intervenit cu tehnică specială la deblocarea mijloacelor de transport. În prezent, alți 373 de militari, cu 24 de mijloace speciale, sunt pregătiți să acţioneze la deszăpezirea localităţilor şi drumurilor naţionale.

De asemenea, furnizorii de energie electrică au raportat că deconectări de la energia electrică nu sunt.

La fel, Poliția de Frontieră a anunțat că toate punctele de trecere activează în regim normal. Totodată, potrivit site-ului oficial al Aeroportului Internațional Chișinău, astăzi nu există rețineri sau anulări de curse avia.

Pe teritoriului oraşului Chişinău, activează la deszăpezire 7 utilaje – 3 pentru sectorul Ciocana, 2 pentru Centru şi 2 pentru Botanica. Pentru deszăpezirea drumurilor din fiecare sector al municipiul Chişinău au fost create echipe mixte. Din acestea echipe fac parte colaboratorii Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Administraţiei de Stat a Drumurilor, Inspectoratului Naţional de Patrulare, Inspectoratului de Poliţie şi Departamentului Trupelor de Carabinieri.

În cazul situațiilor excepționale, blocaje din cauza zăpezii, cetățenii pot apela la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la numărul de telefon 022-73-85-45 sau la Serviciul 112. Imediat ce a fost primită sesizarea, echipajele mixte, inclusiv militari, vor interveni în cel mai scurt timp pentru a oferi ajutor.

Citește mai departe

Divertisment

Amazon testează noi modalități de livrare. Cum arată viitorul cumpărăturilor online

Publicat

pe

De către

Inginerii companiei Amazon au fost fotografiați în timp ce testau în secret drone cu capabilităţi de livrare a coletelor, într-un sat din Marea Britanie, transmite Mediafax.

Compania americană a reuşit să păstreze secret programul de testare a dronelor, prin interzicerea unui videoclip în anul 2016. Totuşi, ziarul The Mirror a fotografiat recent câteva teste ale companiei, făcute de echipa Amazon în Cambridgeshire. Compania, care insistă că dronele vor putea livra pachetele clienţilor în doar 30 de minute, a refuzat accesul jurnaliştilor la locul unde se desfăşoară testele.

În 2013, fondatorul companiei, Jeff Bezos, a prezis că se va reuşi livrarea prin drone în următorii 5 ani: „Ştiu că pare SF, dar nu este. Se poate întâmpla în patru, cinci ani. Eu aşa cred.” Totuși, timpul presupus a trecut şi nicio ţară nu a permis până acum această metodă. Un obstacol major este siguranţa. Mai precis, există îngrijorări cu privire la ce se poate întâmpla atunci când dronele nu mai sunt vâzute de operatori şi cum pot acestea să evite alte obiecte zburătoare. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că o armată de drone ar putea elimina locurile de muncă pentru oameni. „Oamenii au un avantaj. Ei ştiu unde locuiesc clienţii şi la ce sonerie să sune. Este foarte greu şi foarte costisitor să programezi un robot să facă acest lucru”, a afirmat un expert.

Barry Jenkins, director al unei companii de consultanţă în domeniul dronelor susţine că „până în anul 2030, se vor crea 628.000 de locuri de muncă, 76.000 de drone vor zbura, iar industria va ajunge la o valoare de 42 de miliarde de lire sterline.”

Între timp, compania Amazon insistă că este cât se poate de serioasă cu acest program: „Foarte curând, va fi cât se poate de normal să vezi drone livrând pachete.”

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Știință14 ore în urmă

Pe Lună a răsărit prima plantă

Semințele de bumbac au răsărit într-un container ermetic, care se află în modulul Chang’e-4, trimis pe Lună de China. Noutatea...

Economie15 ore în urmă

Au început lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la...

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția nr. 49 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Economie15 ore în urmă

Nouă candidați la două fotolii de director ANRE. Un deputat și șeful Curții de Conturi, printre pretendenți

9 persoane au fost admise la proba de interviu în cadrul concursului de selectare a candidaților la două funcții de...

Social16 ore în urmă

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul spitalului „V. Ignatenco”, inaugurată după reparație capitală

Secţia reanimare şi terapie intensivă din cadrul SCMC „V.Ignatenco” a fost inaugurată astăzi după reparaţie capitală. Cheltuielile pentru renovare, în...

Alegeri16 ore în urmă

Circumscripția 34, Anenii Noi / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Justiție18 ore în urmă

„Dosarul Tomograf 1”: Șeful secției imagistică și tomografie de la Centrul Republican de Diagnostic, trimis în judecată

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată cauza penală pe două capete de acuzare –...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri19 ore în urmă

Circumscripția 33, Chișinău / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri21 de ore în urmă

Circumscripția 1, Briceni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri22 de ore în urmă

Blocul electoral ACUM: Solicităm CEC să asigure dreptul de vot a 500 mii de cetățeni cu pașapoarte expirate

Blocul electoral ACUM solicită Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgență o hotărâre prin care să asigure dreptul de vot...

Alegeri24 de ore în urmă

Alegerile parlamentare 2019/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri2 zile în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase, înregistrați de CEC

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a fost înregistrată astăzi în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția...

Alegeri2 zile în urmă

Liderul unionist Vlad Bilețchi va candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Liberal

Președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Partidului Liberal. Anunțul a fost...

Alegeri2 zile în urmă

PSRM: Solicităm constituirea în circumscripțiile din Europa de Vest și Europa de Est câte o sută de secții de votare

Partidul Socialiștilor a solicitat astăzi într-o conferință de presă constituirea mai multor secții de votare peste hotarele țării, astfel ca...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com