Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (II)

Redacția Moldova.org este solidară cu femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. Pentru că dorim ca mărturiile celor care au devenit mame și au simțit pe propria piele calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în domeniul medicinei prenatale, vom publica zilnic câteva mărturii ale acestora.

Minodora R.: Am ieșit din spital traumată

Reclamație: Indiferență, incompetență, corupție

Am născut la CMC un copil micuț, de 2800 grame și pe parcursul a patru zile, cât am stat în spital pentru reabilitare, copilul meu a scăzut în greutate cu 500 de grame, ceea ce e extrem de mult pentru un nou născut cu o asemenea greutate. Mai târziu am aflat că, fiind la prima naștere, eu nu știam cum corect să-l pun la sân și el, respectiv, nu putea trage mamelonul. Două zile el doar plângea. Când venea medicul pediatru în fiecare dimineață vedea că el scade și scade și nici nu și-a bătut capul să afle motivul. Nopțile el plângea și eu plângeam. Dimineața asistentele doar veneau și spuneau „da’ și copchil o plâns așa toată noaptea?”. Nimeni nu m-a ajutat să înțeleg ce trebuie să fac. Până nu le-am pus ceva bani în buzunar spuneau chiar „da’ și crezi că am să vin pe degeaba la tine?”. Psihologic am ieșit din spital traumată și dezamăgită total. S-a întâmplat în 2017.

Ana G.: Din medici nimeni nu s-a uitat la mine

Reclamație: Corupție, indiferență, lipsa medicamentelor
Acum patru ani am avut o situație similară ca a domnișoarei de 19 ani care a avut de suferit la CMC. La 20 de săptămâni de sarcină, de la Orhei mi-au zis că din motive medicale e nevoie de înlăturarea fătului. Era o sarcină dorită, eram disperată, dar dacă trebuia am mers totuși la CMC. Acolo refuzau inițial să mă primească. Abia după ce o soră medicală a văzut că abia mă țin pe picioare a spus că ”=„stai că acuș vorbesc eu să te interneze”. Încă nu eram internată în spital, dar o soră medicală îmi cerea 50 de lei pentru reparație, care văd că și azi ”se face”. După un USG am primit răspunsul identic cu cel de la Orhei – trebuia provocat un avort. M-au pus să îmi cumpăr pastile de la farmacie. Toate femeile din salon au cumpărat toate medicamentele, plasturii, seringile. O fată din salon povestea că a primit perfuzie cumpărată de ea și i-au pus plapuma deasupra căci măcar un plasture nu i-au dat gratis. Eu am primit doar un antibiotic gratis. Acolo nimeni nu te îndrumă măcar cum sa iei medicamentul. Am băut o pastilă sâmbătă și apoi alta duminică dimineață și luni am pus sub limbă, căci nu știam inițial cum se folosesc. Atunci a început tot coșmarul pe care mă rog în fiecare zi să-l uit. Am născut în salon. Din medici nimeni nu s-a uitat la mine. Mi-am cerut scuze de la fetele care erau prezente că deja nu mai puteam. Abia după ce am născut, o fată din salon a chemat pe cineva și abia atunci au venit și mi-au luat copilul la expertiza medicală. Sora medicală, încă cu mâinile de sânge, cu tupeu, mi-a spus că trebuie să plătesc medicul și pe ea. Mai mult nu vreau să îmi amintesc.

Victoria O.: Anii trec, dar sistemul rămâne putred

Reclamație: Malpraxis, corupție, indiferență
Mie nimeni din cadrele medicale nu mi-a acordat atenție până când părinții nu au adus 400 de lei blestemați. Se întâmpla la prima naștere, pe 19.09.1998, la Chișinău în Maternitatea nr.2, pe atunci acei bani erau bani grei. Au intervenit după asta, dar era târziu. Copilul se năștea chiar dacă uterul nu era încă deschis. Ca rezultat: uter crăpat, col uterin rupt. În următorii doi ani am avut parte de patru intervenții chirurgicale pe uter și col uterin. Fina mea, în 2009, la fel a suferit de aceeași atitudine în același spital. Anii trec, dar sistemul rămâne putred.

Citește și:
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (I)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (III)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (V)

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.