LIVE TEXT/ +104 cazuri de COVID-19, dintre care 24 sunt lucrători medicali

A medical worker in a protective suit treats a coronavirus patient in an intensive care unit at the Casalpalocco hospital in Rome March 24, 2020. (CNS photo/Guglielmo Mangiapane, Reuters) See COVID-19-HEALTH-RESPONSE March 25, 2020.

17:35

Bilanțul ajunge la 3 408 cazuri

Astăzi, 26 aprilie curent, au fost înregistrate 104 cazuri noi de infecție cu noul Coronavirus, după procesarea a 594 probe investigate. Un caz este de import și 103 cu transmitere locală.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 3 408 cazuri.

Totodată, alte 5 cazuri de infecție cu virusul COVID-19 au fost confirmate astăzi în regiunea transnistreană.

Din numărul total de cazuri din această zi, 24 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 12, personal auxiliar – 10, farmacist -1, medic – 1.

Încă două decese cauzate de infecţia COVID-19 au fost înregistrate pe parcursul zilei de astăzi:

Deces 95: Femeie în vârstă de 78 de ani, din r. Orhei, internată la 03.04.2020 SR Orhei. Comorbidități: Cardiopatie mixtă, AVC tranzitoriu.

Deces 96: Bărbat în vârstă de 70 de ani, din or. Comrat, internat la SR Comrat la data de 19.04.2020. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

16:25

MAEIE vine cu precizări legate de cetățenii
blocați la frontieră cu Germania

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova vine cu niște precizări referitoare la cazul cetățenilor moldoveni care s-au pornit cu autocare spre Republica Moldova și au fost întorși de la hotarul cu Germania înapoi în Franța.

Ambasada Republicii Moldova în Franța a contactat cu cetățenii moldoveni din autocarele menționate și a propus organizarea repatrierii acestora cu un zbor charter autorizat de CSE, ruta Paris-Chișinău, planificat pentru 28 aprilie 2020.

https://www.facebook.com/amelia.siscanu/videos/659319834918605/

În prezent, peste 240 de moldoveni așteaptă la graniță cu Germania să ajungă acasă.

16:00

Lucrătorii medicali din serviciul AMU și Spitalicesc infectați, acuma vine rândul Medicinei Primare

O medică de familie vorbește despre decizia autorităților prin care medicii de familie vor colecta probele pentru testarea la coronavirus, începând de luni. Femeia se arată revoltată de cum vor echipați medicii de familie atunci când vor colecta probele pentru testarea la COVID-19.

https://www.facebook.com/lilia.calancea.7/posts/2775201652589680

14:25

Centrul relații cu consumatorii din Chișinău
SA „Moldovagaz” iese din carantină

Centrul relații cu consumatorii SA „Moldovagaz” din municipiul Chișinău, situat pe strada Pușkin 64, își va relua activitatea începând cu ziua de luni, 27 aprilie, într-un regim special. La etapa inițială se vor prelucra doar adresările consumatorilor de tip facturare și refacturare, precum și recalcularea sumelor din actele de plată sau achitarea acestora. Concomitent, își va relua activitatea și sucursala băncii comerciale „Victoriabank”, care se află în incintă.

Orele de primire a consumatorilor sunt de la 08.00 până la 17.00, cu o pauză de masă de la 12.00 până la 13.00. Centrele relații cu consumătorii din afara Chișinăului își vor păstra regimul de sistare a activității până la o decizie aparte.

Toți angajații Centrului din Chișinău vor fi asigurați cu mijloace de protecție personală, inclusiv măști și mănuși de unică folosință. La intrare și în încăperea centrului sunt instalate recipiente cu soluții de dezinfectare a mâinilor pentru consumatori.

Indicii contorului pot fi transmiși prin intermediul site-ului www.moldovagaz.md atât în caseta vizuală dedicată, în rubrica „Consumatori”, cât și în cadrul procedurii de achitare a facturii prin site-ul SA „Moldovagaz”. Totodată, recent a fost lansată și aplicația specială Viber ChatBot, care permite expedierea datelor.

Încă o opțiune este apelul telefonic la întreprinderea teritorială de distribuție a gazelor naturale. Astfel consumatorii pot expedia datele contorului de sine stătător la distanță, rapid și sigur. Menționăm că perioada de citire și primire a indicilor începe la data de 25 a fiecărei luni.

14:10

„Nicio investigație după ce peste 700
de lucrători medicali sunt infectați”

Expertul politic Dionis Cenușă continuă să analizeze ce se întâmplă pe arena politică în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta spune că războiul împotriva virusului și războiul politic pot fi compatibile doar dacă din start se admite că viața celor infectați nu este deloc prioritară.

https://www.facebook.com/dionis.cenusa/posts/10157216113303133

14:00

Paștele Blajinilor la Ialoveni

Preotul comunei Ruseștii Noi, Ialoveni, Anatolie Stefanov a sfințit mormintele din cimitir.

https://www.facebook.com/100012646413456/videos/931483263949879/?t=0

În cadrul Ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din data de 09.04.2020 a fost stabilită următoarea hotărâre cu privire la sărbătoarea Paștile Blajinilor:

Celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor se va amâna pentru datele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt.

Foto simbol: The Associated Press

13:00

15 din 20, tratați

În comuna Trușeni, suburbia Chișinăului sunt 20 de cazuri de COVID-19.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

10:50

14 persoane în stare extrem de gravă

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că:

  • alte 70 persoane au fost tratate de COVID-19 și externate din instituțiile spitalicești
  • 19 persoane sunt aflate la respirație asistată, dintre care
  • 14 stare extrem de gravă
  • 218 persoane sunt stare gravă
  • 524 persoane au starea de sănătate de gravitate medie
  • restul satisfăcătoare.

10:30

Moldoveni, blocați la frontieră cu Germania

Trei autocare cu moldoveni sunt blocate în acest moment la graniță cu Germania. Ei au pornit din Franța ieri seara. Oamenii se plâng că au achitat 200 de euro, însă banii nu au fost întorși. Unii dintre ei au menționat faptul că nu au unde se întoarce în Franța, întrucât nu mai au unde sta și nici nu au loc de muncă.

Potrivit acestora, compania care le-a organizat călătoria ar fi Transeric Tur. Compania a organizat primele curse avia charter pentru a repatria cetățenii Republicii Moldova din Franța. Atunci, mai mulți moldoveni rămaseră blocați pentru mai mult de 24 de ore într-un aeroport din Franța, întrucât zborul charter nu fusese autorizat, iar oamenii nu au fost informați despre asta. Citește mai multe despre asta: Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

Pe 13 aprilie, Comisia Situații Excepționale a adoptat o nouă dispoziție prin care permitea repatrierea cetățenilor prin intermediul curselor făcute cu autocarele. Totuși, înainte ca aceste autocare să pornească la drum, Comisia Situații Excepționale trebuie să aprobe această cursă. Citește aici cum are loc repatrierea cetățenilor cu autocarele.

În ultimele dispoziții ale Comisiei Situații Excepționale nu există nicio aprobare pentru compania Transeric Tur pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova din Franța.

Agenția Națională Transport Auto a publicat astăzi un comunicat, la câteva ore după apariția știrei despre cetățenii RM, blocați la frontieră cu Germania. Ei nu au menționat nimic despre acest caz, însă au ținut să avertizeze că: operatorii de transport rutier că efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, fără autorizarea Comisiei pentru Situații Excepționale, va fi sancționată cu suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.

https://www.facebook.com/AgentiaNationalaTransportAuto/photos/a.128472422128723/132316371744328/?type=3&theater

09:30

Nicio slujbă fără credincioși?!

La ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență de ieri, 25 aprilie, Pavel Voicu a raportat faptul că angajații MAI sunt implicați în acțiuni de monitorizare a respectării regimului de autoizolare a cca 15 mii de contacți și peste 39,6 mii de persoane aflate sub supraveghere.

Din 1385 de biserici în 1241 nu au fost făcute slujbe și în 144 au fost slujbe doar cu participarea preoților. Poliția monitorizează toate cimitirele din țara.

A fost instituit regimul de carantină în localitățile Cișmichioi și Etulia.

Ministrul Pînzari a raportat despre implicarea a 227 militari în acțiunile de gestionare a situației epidemiologice, dintre care 145 sunt implicați în menținerea regimului de carantină.

Ieri au fost făcute 1 024 probe, dintre care au fost confirmate 194 de cazuri de infecție. Toate sunt cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în mun. Chișinău – 55, raionul Dubăsari – 38, în raioanele din stânga Nistrului – 31.

Până în prezent, în RM au fost investigate 15 572 probe și confirmate 3 304 cazuri de infecție. Au fost tratate 825 persoane infectate de COVID-19, fără informația despre tratați din raioanele din stânga Nistrului. 94 persoane infectate cu COVID-19 au decedat.

09:00

Moldoveni blocați la frontieră în Polonia

Aproape 50 de moldoveni sunt blocațide cinci zile la vama Korczow din Polonia. Aceștia au dormit pe câmp sau în toaletele din zonă. Ei nu au bani, nu au hrană și nici apă.

Moldoveniii au ajuns blocați la frontieră după ce au pornit miercuri acasă, fiind asigurați de către oficialii din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Polonia că a fost creat un coridor de trecere. După ce ar fi ajuns la vamă cu un autocar, au fost anunțați că nimeni nu mai are dreptul de a intra sau au părăsi țara.
Moldovenii au fost lăsați la punctul vamal.

https://www.facebook.com/renata.lupacescu/videos/2989320471129759/

Totuși, Poliția de Frontieră anunță în această dimineață că prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 43 de cetățeni moldoveni, reveniți din Polonia.

08:00

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 109 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 393 traversări persoane, dintre care 538 treceri la frontiera moldo-română, 451 treceri la frontiera cu Ucraina și 404 treceri a frontierei aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Aeroportul Chișinău – 404 traversări persoane (rute charter);
PTF Leușeni – 410 traversări persoane;
PTF Otaci – 183 traversări persoane
PTF Tudora – 131 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Reni – 103 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 109 persoane și completate 1 393 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 226 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simplome ale infecției de tip Covid-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a două rute charter din Spania și Federația Rusă, fiind înregistrate 404 persoane.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare