Connect with us
"
"

Social

Noi măsuri în perioada stării de urgență: 16 mii lei pentru lucrătorii medicali infectați și repatrierea cetățenilor cu autocarele

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii Republicii Moldova vor fi repatriați și pe cale terestră. Comisia Situații Excepționale a permis activitatea transportului rutier internațional – doar curselor care vor repatria cetățenii RM.

De asemenea, Comisia a dispus alocarea unei indemnizații de 16 mii de lei angajaților din instituțiile medicale infectați cu COVID-19.

Este important să menționăm că zilele de 21-24 aprilie sunt zile de odihnă, inclusiv ziua de 8 iunie (luni, când va avea loc Paștele Blajinilor).

PE LUNG

La ședința de ieri, 13 aprilie, a Comisiei Situații Excepționale, a fost adoptată Dispoziția nr. 17 în care au fost luate câteva măsuri importante.

Zile libere

Zilele de 21 aprilie – 24 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar cu excepția instituțiilor medicale, instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naţionale și instituțiilor de învățământ. Recuperarea acestor zile se va realiza după ridicarea stării de urgență.

Ziua de 27 aprilie 2020 se declară zi lucrătoare, iar ziua de 8 iunie 2020 se declară zi de odihnă. Asta, pentru că celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor, care trebuie să aibă loc la o săptămână după Paști, se va amâna pentru 6, 7 și 8 iunie 2020.

Indemnizații

Vor primi indemnizație unică în mărime de 16 mii lei angajații infectați cu COVID-19 din:

  • Agenția Națională de Sănătate Publică,
  • instituțiile medicale, inclusiv personalul detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor,
  • instituțiile medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară;
  • angajații altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19.

Deocamdată doar 29 de lucrători medicali au primit aceste indemnizații pentru că au fost infectați la locul de muncă în perioada 8-31 martie. „Doar la acești 29 de angajați a fost stabilită legătura cauză-efect. Adică s-a stabilit că au stat față în față cu pacientul și de aici s-a luat infecția”, a declarat Nicolae Furtună, directorul ANSP.

Nu se știe deocamdată cifra totală a celor care urmează să primească aceste indemnizații, însă ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat că luna aceasta vor fi analizate cazurilor înregistrate și vor întocmi o listă nouă cu lucrătorii medicali infectați.

Până ieri, 13 aprilie, au fost confirmate 450 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. De asemenea, se știe că 53 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost infectați cu virusul COVID-19.

Excepții de la regimul de carantină

A fost autorizată trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene şi a frontierei de stat moldo-române a cetăţenilor străini care activează în cadrul proiectului de interes național „Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău”.

De asemenea, cetățenii români cu drept de muncă în Republica Moldova care activează în cadrul proiectului de interes național „Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău”, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare.

Repatrierea cetățenilor cu autocarele

Se suspendă transportul rutier de persoane internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Încălcarea acestei dispoziții constituie temei pentru suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.

Procedura de organizare a curselor de transport rutier de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova este următoarea:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi listele solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, care intenționează să revină în Republica Moldova prin transport rutier, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice și domiciliului/reședinței în Republica Moldova.

Prioritate pentru aceste curse vor avea copiii, studenții, persoanele aflate la tratament medical sau alți cetățeni aflați în dificultate.

Ulterior, ministerul va transmite Agenției Naționale Transport Auto listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova și va coordona cu țările tranzitare coridoarele de tranzit pentru cursele de transport rutier.

Agenția Națională Transport Auto va fi responsabilă să selecteze, în mod transparent și deschis, operatorii de transport rutier autorizați pentru efectuarea curselor și să publice pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie.

Ulterior, MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul de transport rutier selectat, datele de contact ale operatorului, orarul cursei.

Citește aici cum are loc repatrierea cetățenilor Republicii Moldova pe cale aeriană: Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

Foto simbol: deschide.md

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Sănătate

LIVE TEXT/ +87 cazuri de COVID-19. 135 de persoane, diagnosticate prin telefon

Publicat

pe

PE SCURT

18:00

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

În ultimele zile au fost înregistrați peste trei mii de șomeri, numărul lor total fiind de 21 de mii.

14:20

În Glodeni activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

11:45

Primarul Chișinăului anunță despre un proiect în care vor fi monitorizați pacienții cu COVID-19 ce se tratează în carantină, acasă. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

10:45

Chicu a anunțat că măsurile din Legea nr. 56, declarată ieri neconstituțională, care nu pot fi votate de către Comisia Situații Excepționale, vor fi promovate repetat în Guvern. Iar dacă până la 26 aprilie nu depășim cifra de trei mii de cazuri de COVID-19, din ziua următoare vor fi reluate majoritatea activităților economice.

9:45

21% din totalul testelor făcute pentru depistarea infecției cu COVID-19 au fost pozitive. 17 persoane sunt conectate la respirația artificială și în stare gravă sunt 188 de persoane. Încă 27 de persoane au fost tratate.

  • 6 072 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt în autoizolare la domiciliu
  • În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205  au declarat că vor achita prima de asigurare medicală.
  • În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

PE LUNG

UPDATE. 18.00

1799 cazuri de COVID-19

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

Autoritățile au ținut să menționeze că în această listă vor fi incluse doar persoanele infectate cu COVID-19, testate în laborator, întrucât în această dimineață s-a anunțat despre 135 de persoane care se tratează acasă și cărora li s-a stabilit diagnoza prin telefon de către medicii de familie.

De asemenea, autoritățile au anunțat că în acest sfârșit de săptămână vor fi aduse din China 53 de tone de produse necesare pentru lupta cu COVID-19. Vor fi aduse peste 80 de mii de teste la COVID-19, peste 280 de mii de măști, peste 600 de mii de perechi de mănuși și peste 200 de mii de ecrane de protecție. Președintele Dodon a ținut să menționeze că această livrare este posibilă datorită unui avion pus la dispoziție gratis de Federația Rusă.

De asemenea, autoritățile au declarat că numărul de șomeri înregistrați în Republica Moldova sunt 21 de mii și că în ultimele zile au fost înregistrați 3 812 persoane. Ajutorul de șomaj promis de către autorități este de 2 775 de lei.

De asemenea, în primele 13 zile ale lunii aprilie au fost cumpărate 2 100 prime de asigurare medicală. Totuși, doar în ultimele 24 de ore au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

UPDATE. 14:40

3 posturi fixe în Glodeni

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, începând cu ziua de astăzi, 14 aprilie 2020, în orașul Glodeni este instituită starea de carantină.

Astfel, în localitate activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

Accesul în și din localitate este restricționat, iar locuitorii trebuie să respecte regimul de autoizolare la domiciliu și măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului.

La moment în regim de carantină se află orașul Ștefan Vodă, s. Carahasani, s. Talmaza, orașul Soroca și orașul Glodeni.

Menționăm că pentru nerespectarea normelor de protecție și măsurile de autoizolare, dar și pentru alte acțiuni interzise în perioada stării de urgență, Poliția Națională a documentat peste 800 de persoane fizice și juridice, agenți economici și transportatori.

În prezent, la evidența MAI sunt înregistrate 18 922 persoane aflate în autoizolare, zilnic peste 6000 de cetățeni sunt verificați la domiciliu, iar toate aceste acțiuni sunt realizate de peste 9 mii angajați ai Ministerului.

UPDATE. 11:45

Monitorizarea sănătății pacienților
cu COVID-19 se va face online

Monitorizarea stării de sănătate a pacienților care se află în autoizolare/carantină/tratament la domiciliu va fi realizată prin intermediul unui sistem online. Anunțul a fost făcut de către primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Platforma va permite medicilor de familie din capitală să aibă acces la un centru unic/instituțional unde vor fi colectate și introduse toate informațiile cu privire la persoanele care necesită monitorizare la domiciliu. Specialiștii vor putea urmări în timp real starea de sănătate a acestora. Persoanele vor introduce singuri datele cu privire la simptomele care le manifestă zilnic.

Soluția vine să rezolve problema colectării informațiilor cu privire la starea de sănătate a pacienților, datele fiind centralizate. Modulul va oferi posibilitatea medicilor să monitorizeze la distanță starea pacienților, iar în caz de urgență să fie redirecționați la instituțiile abilitate.

Persoanele care nu vor avea posibilitatea să completeze datele online, vor fi în continuare sunați de către medicii de familie. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

Este posibil ca imaginea să conţină: ecran

UPDATE. 10:45

Dacă până la 26 aprilie nu depășim 3 000 cazuri,
vor fi reluate majoritatea activităților economice

După ce ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 56 prin care Guvernul Chicu își asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, premierul Chicu a venit cu o replică. Acesta a declarat că Comisia Situații Excepționale a votat măsurile ce țin de suportul cetățenilor, iar celelalte măsuri incluse în lege, care nu pot fi aprobate de CSE, vor fi promovate repetat în guvern săptămâna aceasta.

Citește mai multe detalii: Legea prin care Guvernul Chicu își
asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, declarată neconstituțională

Printre ele:

– impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, care din 2013 este estorcată la aeroport de la fiecare cetățean. Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul;

– Diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA.

– Eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free. Gafa admisă în august 2019 a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine.

– Impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase – nu după valoarea indicată în acte. Aceasta va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe.

– Păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului. Apropos, această măsură a fost inclusă în lege la solicitarea mai multor asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români” .

Chicu a anunțat că Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, de unde vor fi redirecționate mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului.

Dacă în perioada de până la 26 aprilie nu depășim cifra de 3000 cazuri active, din 27 aprilie reluăm marea majoritate a activităților economice. Inclusiv – HORECA”, a declarat Chicu.

UPDATE. 9:45

17 persoane intubate

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că în total, au fost făcute
8 149 teste pentru COVID-19, în condiții de laborator, dintre care au fost confirmate 1 712, asta înseamnă că 21% dintre teste au fost pozitive. Dintre acestea, 123 sunt de import.  În această dimineață, a fost anunțat faptul că 135 se tratează acasă, numărul total ajungând la 1 847 cazuri de COVID-19.

Din totalul de 1 847 cazuri:

188 pacienți sunt în stare gravă, dintre care

17 pacienți sunt conectați la respirația artificială

488 pacienți sunt în stare medie

1001 pacienți sunt în stare satisfăcătoare, dintre care:

135 pacienți sunt tratați acasă

134 persoane tratate, în total

36 decese, în total.

În seara zilei de ieri a fost înregistrat un nou deces din cauza infecției COVID-19. Este vorba despre o femeie, 63 ani, din Ștefan Vodă. Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic Republican pe data de 3 aprilie, în stare gravă, având alte maladii cronice concomitente. Numărul deceselor ajungând la 36.

Ieri, după ce au fost investigate 273 de probe, s-au confirmat 50 de cazuri de infecție cu COVID-19, cifra celor infectați ajungând la 1 712.

Ministrul Voicu a raportat că angajații MAI au verificat 6 072 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu și au fost identificate 3 453 persoane care au avut contact cu COVID-19.

Peste 18 milioane de lei au fost donați
pentru lupta cu COVID-19

În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

Circa 13,5 milioane lei din donațiile persoanelor fizice și juridice, oferite pentru finanțarea cheltuielilor urgente legate de combaterea pandemiei de COVID-19, au fost transferate în Fondul de Intervenție al Guvernului.

Aproape 6 milioane de lei au fost alocați pentru achiziționarea a 51 428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

Au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205
au declarat că vor achita prima de asigurare medicală

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 231 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 420 traversări persoane, dintre care 711 treceri la frontiera moldo-română, 483 treceri la frontiera cu Ucraina și 226 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 493 traversări persoane;
PTF Otaci – 226 traversări persoane
PTF Aeroport Chișinău – 226 traversări persoane (rute charter);
PTF Tudora – 163 traversări persoane:
PTF Sculeni – 141 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 231 persoane și completate 1 420 fișe epidemiologice individuale.

La fel, au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului COVID-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Roma, fiind înregistrați 218 pasageri moldoveni.

Foto principală: China Daily, via Reuters

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 161 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:20

Sunt 161 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. De asemenea, patru persoane au decedat în această zi: un bărbat de 79 de ani, o femeie de 65 de ani, una de 57 de ani și o tânără de 27 de ani. Toate aceste persoane mai aveau și alte probleme de sănătate.

Ora 16:40

Un bloc de locuit de pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani al Capitalei este de astăzi în izolare. Măsura a fost luată după ce trei locatari ai acestui bloc, membri ai diferitor familii, au fost diagnosticaţi cu COVID-19, anunță Publika.md

Ora 16:15

PNUD a donat astăzi echipamente IT necesare, în valoare de 1500 de dolari, Centrului COVID-19 din Chișinău, ca răspuns la apelul lansat de ONU Moldova.

Ora 15:55

850 de medici au primit servicii gratuite oferite de mai multe companii de telefonie mobilă. Este vorba de cadrele medicale care sună persoanele ce se află în izolare la domiciliu și necesită a fi monitorizate zilnic de către specialiști.

Ora 15:00

72 cetățeni moldoveni sunt repatriați astăzi din Emiratele Arabe Unite în Republica Moldova. Este vorba despre turiști, lucrători sezonieri și persoane aflate în situații dificile.

Ora 14:30

Șeful unei secții de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău a fost infectat cu noul tip de coronavirus. În prezent, starea de sănătate a șefului de secție este satisfăcătoare.

Ora 12:39

Încă un deces a fost înregistrat în regiunea transnistreană. Astfel, în total, în stânga Nistrului au decedat trei persoane infectate cu COVID-19 din cele 35 înregistrate.

Ora 11:13

În ultimele 24 de ore, 2777 de persoane au traversat frontiera de stat, dintre care 715 urmează să-și cumpere polița de asigurare medicală timp de trei zile.

Ora 10:27

Autoritățile anunță că au analizat două scenarii privind răspândirea coronavirusului în Republica Moldova: unul este optimist, iar altul pesimist.

Ora 09:32

Un bărbat în vârstă de 79 de ani a decedat în această dimineață. Acesta suferea de mai multe boli. În acest moment, 67 de persoane infectate cu COVID-19 sunt în stare gravă.

Ora 09:03

Cetățenii Republicii Moldova vor fi repatriați chiar dacă nu au poliță de asigurare. Aceștia, însă, va trebui să o cumpere când vor ajunge în Moldova.

PE LUNG

UPDATE 17:20

Astăzi au fost înregistrate 161 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, în total sunt  752 de cazuri, dintre care 215 sunt lucrători medicali. Pe parcursul zilei de astăzi au decedat patru persoane, numărul deceselor ajungând la 12. Este vorba despre un bărbat de 78 de ani, o tânără de 27 ani din Tiraspol; o femeie de 57 ani din Chișinău, care suferea și de diabet zaharat, pneumonie bilaterală, boală ischemică; precum și o femeie de 65 ani din Chișinău, cu pneumonie comunitară segmentară pe dreapta, insuficiență respiratorie de grad II, insuficiență renală acută, nefropatie toxică, insuficiență cardiacă, boala Alzheimer.

Premierul a anunțat că în prezent sunt în regim de carantină patru localități, dar nu cinci, pentru că pe parcursul a 14 zile în satul Sofia, Hâncești nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire.

În același timp, premierul a vorbit minute în șir despre polița de asigurare obligatorie. „Oamenii care nu vor avea poliță de asigurare medicallă nu vor primi ajutor de șomaj”, a declarat Chicu.

UPDATE 16:40

Un bloc de locuit de pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani al Capitalei este de astăzi în izolare. „Este o măsură poate dură, dar, considerăm noi una necesară, având în vedere că blocul de locuit este de tip cămin, în care locuiesc familii, privatizat şi sunt grupuri sanitare comune, bucătării comune”, a menționat pretorul sectorului Vadim Brînzaniuc.

Carantina presupune că nicio persoană străină nu va avea voie să intre în acest bloc. Totodată, şi ieşirile locatarilor vor fi restricţionate. În fiecare zi, va avea voie să iasă din casă doar un membru al familiei şi numai pentru jumătate de oră. Iar locatarii care trebuie să meargă la muncă sunt obligaţi să intre în concediu medical.

UPDATE 16:15

PNUD a donat astăzi Centrului COVID-19 din Chișinău, două copiatoare multifuncționale, două comutatoare, 40 de conectoare, un instrument de sertizare și un tester pentru cabluri de rețea, precum și cablu și prelungitoare.

Toate acestea vor contribui la buna funcționare a echipamentului medical și a altor utilități necesare pentru Centru, care va asigura trierea persoanelor care potențial au COVID-19.

UPDATEOra 15:55

Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că circa 600 de medici sunt asiguraţi zilnic cu transport de către primăria Chişinău, la şi de la locul de muncă. Lucrători medicali de la 9 spitale municipale sunt transportați gratis, pentru transportarea medicilor sunt organizate rute de microbuze câte 10 curse din 5 raioane; Orhei, Criuleni, Strășeni, Ialoveni, Aneni Noi.

„Zilnic se cheltuiesc câte 12-13 mii de lei și se parcurg 1600 km. Pentru acest lucru au fost alocați de municipalitate 500 mii de lei, bani suficienți pentru 35 zile”, a menționat Ion Ceban.

UPDATE 15:00

72 cetățeni moldoveni sunt repatriați din Emiratele Arabe Unite în Republica Moldova. Zborul de evacuare Dubai-Chișinău-București a fost organizat cu eforturile comune ale Ambasadei Republicii Moldova la Abu Dhabi și Consulatului General al României din Dubai, cu asistența și sprijinul Ministerelor de Externe ale Republicii Moldova și României.

Toți cetățenii Republicii Moldova care se aflau în situație dificilă în EAU și au notificat despre acest fapt Ambasada, au fost admiși la bordul aeronavei cu destinația Chișinău.

UPDATE 14:30

Șeful unei secții de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău a fost testat pozitiv la COVID-19, scrie TV8.

Potrivit sursei citate, în cadrul anchetei epidemiologice s-a stabilit că la persoanele cu care medicul a intrat în contact, membrii familiei sale, colegi de muncă și pacienți, nu a fost confirmată prezența virusului. Astfel, deocamdată, secția în care medicul infectat activează nu a fost închisă,

UPDATE 12:39

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. Este vorba despre o tânără de 27 de ani din regiunea transnistreană, anunță novostipmr.com. Potrivit medicilor, tânăra era într-o stare gravă, suferind de insuficiență renală și pneumonie bilaterală. Astfel, până în acest moment, în Republica Moldova sunt înregistrate în total 10 cazuri de deces.

UPDATE 11:13

2777 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 944 de traversări de persoane, dintre care 1 171 de treceri la frontiera moldo-română, 474 de treceri la frontiera cu Ucraina și 299 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). De asemenea, 715 persoane au completat și semnat declarația în care se obligă să cumpere în termen de 72 de ore polița de asigurare medicală.

UPDATE 10:27

Autoritățile vin cu scenariul optimist, dar și cu unul pesimism cu privire la răspândirea virusului în Republica Moldova. Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000 de mii de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, potrivit unui scenariu elaborat în baza datelor ANSP. Scenariul pesimist a fost prezentat astăzi în cadrul briefingului de dimineață susținut de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și șeful ANSP Nicolae Furtună.

La baza acestui scenariu s-a luat în considerație datele de la Agenția Națională Sănătate Publică, care arată că perioada de incubație înregistrată la bolnavii din țară este de 5,8 zile, iar rata de contagiozitate este de 2,6 persoane. Dacă această tendință se va menține, atunci până la finele lunii mai, numărul bolnavilor infectați cu COVID-19 va ajunge la 31 000 de cazuri. Totuși, în cazul în care cetățenii vor manifesta responsabilitate și vor respecta măsurile de izolare, rata de contagiozitate paote scădea până la 1,5 persoane. În acest caz, se va merge pe un scenariu pozitiv unde morbiditatea va scădea de 10 ori.

UPDATE 09:32

Încă o persoană a decedat din cauza COVID-19. Este vorba de un bărbat de 79 de ani, care a fost internat la Spitalul Clinic Republican pe 28 martie în stare gravă. Potrivit ministrei Sănătății, pe lângă infectarea cu COVID-19 acesta suferea de hipertensiune, hepatită virală și cardiopatie. Astfel, deja au decedat 10 persoane infectate cu COVID-19. Astăzi, 4 aprilie, va fi externată o persoană de 22 de ani. Alte 67 de pacienți se află în stare gravă, iar o persoană urmează să fie externată astăzi.

Cele mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 sunt înregistrate în Chișinău (232 de cazuri), Ștefan Vodă (83), Soroca (70), Hâncești (27),  Cahul (24) și Ialoveni (21). Acestea sunt urmate de Fălești care are 11 cazuri, Sângerei – 10, Căușeni și Orhei au câte 9 cazuri, Bălți – 8, Anenii Noi – 7, Telenești – 6, Râșcani – 5, iar Taraclia și Nisporeni au cte 4 cazuri. Mai puține infectări sunt în Briceni, Cantemir și Glodeni – câte 3 cazuri, iar în Criuleni, Florești, Strășeni, Cimișlia –  câte 2 cazuri. Câte un caz de infectare a fost depistat în Basarabeasca, Călărași, Dubăsari, Leova, Vulcănești, Drochia, Ocnița, Ungheni  și Edineț. În timp ce în regiunea transnistreană sunt înregistrate 35 de cazuri. Astfel, la ora actuală se conturează 3 teritorii de risc sporit de infecție cu COVID-19, mun. Chişinău – 39% din toate cazurile de infectare cu COVID-19, raionul Ştefan Vodă – 14% și Soroca – 12%.

Experții susțin că perioada medie de incubație este de șase zile, iar rata de infectare de la o persoană la alta este de 2,6.

Începând cu astăzi vor fi activate Spitalul raional Hâncești și Spitalul raional Anenii Noi, precum și spitalul cancelariei de stat. Însă, toți copiii, femeile însărcinate și persoanele în stare de sănătate gravă vor fi internați în spitalele din mun. Chișinău.

Luni, bugetarii își reiau programul normal de activitate. Cu toate acestea, oamenii sunt îndemnați să respecte normele de protecție și de igienă, iar în cazul în care pot lucra de la domiciliu să facă acest lucru.

UPDATE 09:03

Autoritățile și-au anulat decizia de a permite repatrierea cetățenilor Republicii Moldova doar dacă aceștia au poliță de asigurare medicală. „Dreptul de a se întoarce în țară este un drept fundamental care nu poate fi îngrădit nici măcar pe perioada stării de urgență. Conform deciziei adoptate, în loc de achitarea prețului primei de asigurare medicală înainte de cumpărarea biletului de avion, conaționalii noștri vor trebui să semneze o declarație pe propria răspundere prin care se angajează să achite prețul poliței de asigurare medicală după ce ajung în Republica Moldova”, anunță Maia Sandu, fosta prim-ministră și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Totodată, ea spune că PAS își va retrage sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău.

În seara de ieri, 3 aprilie, ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre înregistrarea a 86 de cazuri noi de COVID-19, dintre care 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri confirmate au fost în mun. Chișinău – 33, în raionul Ștefan Vodă – 26 și în Fălești – 4. În raioanele din partea stângă a Nistrului au fost confirmate 4 cazuri de infecție. Printre cazurile confirmate sunt 17 lucrători medicali, 7 dintre care sunt din spitalul raional din Ștefan Vodă.Tot ieri au fost înregistrate și două decese din cauza noului coronavirus – doctora de 65 de ani de la Soroca și o persoană de 67 de ani, care a fost internată în stare foarte gravă la Institul de Medicină Urgentă. În total, în Republica Moldova au fost înregistrate 591 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ +55 persoane cu COVID-19. 4 au revenit cu un zbor charter din Marea Britanie

Publicat

pe

PE SCURT

17:30

Încă 55 de cazuri de COVID-19. 4 dintre ele sunt revenite recent cu un zbor charter din Marea Britanie. Încă 4 persoane au fost tratate și externate. Ministra a confirmat cele două decese.

17:15

Testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

17:00

Al patrulea deces cauzat de coronavirus. Este vorba despre un bărbat din Briceni.

15:25

Din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, în mun. Chișinău  pentru 7 agenți economici și 36 persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului au fost întocmite procese-verbale.

15:10

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

14:20

Consiliul Raional Ialoveni îndeamnă și solicită locuitorilor din raion să facă voluntariat și să ajute asistenții sociali din zonă.

14:15

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pacienții au acces la telefoanele mobile personale.

13:45

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

12:10

Primarul Ion Ceban și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc, au vizitat spațiul unde va fi organizat centrul de triere.

12:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale.

11:30

În contextul pandemiei de coronavirus și crizei despre care vorbesc experții economici, leul moldovenesc este mai puternic decât a fost la începutul anului 2020 și mai puternic decât valutele partenerilor comerciali. Totuși, leul se depreciază față de valutele de bază: euro și dolarul american.

11:00

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru Covid-19, la un laborator privat din Chișinău. În același timp,

09:50

Din cele 298 de cazuri, 44 persoane sunt în stare gravă, iar alte 18 au fost tratate. De asemenea, ministra Dumbrăveanu a declarat că centrul de triere de la MoldExpo ar putea fi funcțional până la sfârșitul săptămânii.

09:10

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile Comisiei Situații Excepționale sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție.

09:00

La Ministerul Economiei a fost creat un grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Astăzi au fost confirmate încă 55 de cazuri. În total, au fost înregistrate 353 de cazuri de COVID. 7 cazuri sunt de import, dintre care 6 cazuri sunt din Marea Britanie. Patru dintre cei veniți din Marea Britanie au fost repatriați recent cu o cursă charter. Mai mult, astăzi au fost externați încă 4 pacienți, ceea ce înseamnă că avem tratate, în total, 22 persoane.

De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a confirmat decesul persoanei din stânga Nistrului și decesul unei persoane în spitalul din Edineț. Este un bărbat originar din Briceni. Potrivit ministrei, bărbatul a ascuns informația precum că a contactat cu cineva revenit de peste hotare și ulterior a contactat cu o mulțime de oameni care sunt căutați acum de autorități.

Bărbatul s-a adresat la spital și după ce i s-au făcut investigațiile medicale, a pierdut cunoștința. Nu a fost posibilă transportarea lui într-un spital special. Bărbatul a fost izolat.

TV8.md scrie că bărbatul a fost transportat la Spitalul Raional Edinț de către fiul său și internat în Secția de pulmunologie.

„Am discutat azi dimineață cu adjunctul medicului șef al spitalului și din câte mi-a spus, bărbatul era deja în stare gravă, avea mari greutăți de respirație și a căzut pe hol inconștient. I-au prelevat probe la coronavirus, dar până s-a făcut testul în laborator, pacientul a murit”, a spus primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari, scrie TV8.md.

UPDATE. 17:15

Analizele pentru depistarea COVID-19
se fac în trei laboratoare

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

Iniţial, testele erau efectuate prin două reacţii diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate, ulterior, această discrepanţă fiind înlăturată.

Materialul biologic (tampon nazo-faringial) este colectat conform algoritmului în condiții speciale de către personalul medical instruit.

În prezent, astfel de teste pot fi efectuate în cadrul a trei laboratoare din municipiul Chişinău, inclusiv Laboratorul ANSP. Numărul de teste efectuate şi cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor.

UPDATE. 17:00

Al 4-lea deces

Un bărbat a decedat în această dimineață în Spitalul Raional Edineț, unde fusese internat cu pneumonie. Bărbatul a fost adus ieri la spital și i-au fost prelevate probe pentru testare la COVID-19, iar astăzi rezultatul primit în laboratorul din Chișinău a fost pozitiv. Pacientul a decedat dimineață, în jurul orei 05:00, înainte să fie gata testul la coronavirus, transmite TV8.md.

UPDATE. 15:25

Amenzi pentru nerespectarea măsurilor

Pe parcursul a 24 de ore, angajații Poliției Capitalei, au documentat în conformitate cu art. 76 ¹ Cod Contravențional al RM, 23 de persoane și un agent economic, cu întocmirea proceselor verbale, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie impuse de către autorități.

Totodată, este de menționat că, din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost întocmite în total 43 procese-verbale, din acestea – 7 sunt agenți economici care nu s-au conformat cerințelor și măsurilor impuse prin hotărârile respective, iar în 36 de cazuri sunt vizate persoanele fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului.

UPDATE. 14:1o

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna
pacienți suspecți sau cu COVID-19

Jurnalista Renata Lupăcescu anunță că Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Declarațiile aparțin oficialilor din cadrul spitalului care afirmă că secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

27 de pacienți din raionul Ștefan Vodă au fost transportați în ultimile două zile la Spitalul din Căușeni, mai mult de jumătate dintre aceștia sunt cadre medicale. Dintre aceștia 15 au fost confirmați pozitiv, fiind internați în spitalul raional, alți cinci pacienți au fost testați negativ și sunt supravegheați la domiciliu, ceilalți așteaptă rezultatele testelor de laborator.

UPDATE. 14:20

Autoritățile au nevoie de ajutor

Administrația Consiliului raional vine cu o solicitare și un îndemn către cetățeni ca să se implice în acțiuni de voluntariat pentru a veni în ajutorul asistenților sociali din localitățile raionului.

Consiliul anunță că în aceste momente sunt persoane în vârstă care nu se pot deplasa pentru a-și procura produse alimentare și de primă necesitate. Cei care sunt disponibili și vor să ajute, trebuie să sune la primării pentru a afla unde este necesar de a se implica și de a pune umărul.

UPDATE. 14:15

Pacienții au acces la telefoanele mobile

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că toți pacienții internați cu infecția COVID-19, în cadrul instituțiilor medicale strategice, au acces la telefoanele mobile personale. La fel, pacienții internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au acces și la internet.

UPDATE. 13:45

Primul deces în Transnistria din cauza coronavirusului

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului, anunță Newsmaker.md.

Femeia avea 55 de ani. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Era în aceeași cutie cu un bărbat care confirmase anterior Covid-19. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

Deja după moarte, au apărut rezultatele testelor care au confirmat că a avut coronavirus. Potrivit medicilor, pneumonia bilaterală a devenit o complicație a coronavirusului. În plus, femeia avea boli cronice – diabet și patologii cardiace.

Cu o zi înainte de moartea femeii, șeful spitalului și șeful secției de pulmonologie au fost concediați. Au fost acuzați de „neglijență și iresponsabilitate”. Decizia a fost luată după depistarea unui coronavirus la unul dintre pacienții spitalului. Din această cauză, întregul departament de pulmonologie (50 de persoane) a fost transferat la spitalul din Slobozia, unde sunt tratați pacienții cu coronavirus.

UPDATE. 12:10

Cum arată spațiu de la MoldExpo unde
va fi amenajat centrul de triere

Primarul Ion Ceban, împreună cu pretorul de Buiucani, Vadim Brânaniuc, au vizitat MoldExpo, unde va fi centrul de triere a celor suspecți de coronavirus.

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 31 maart 2020

Primăria Chișinău va contribui cu tot suportul pentru a amenaja aceste pavilioane, care vor permite să acordăm asistență medicală cât mai multor cetățeni. Astăzi, am văzut condițiile sanitare, astfel, să putem face o concluzie cu ce putem interveni la nivel local. Urmează să consolidăm toate eforturile în acest sens, care ar avea scop lupta cu COVID-19”, a menționat primarul.

Împreună cu pretorul de Buiucani, am mers astăzi de dimineață la MoldExpo, acolo unde potrivit deciziei conducerii…

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 31 maart 2020

UPDATE. 12:00

Sunt amânare sesiunile republicane de atestare a profesorilor și directorilor de școli

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale, în scopul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19 și în legătură cu starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, declarată de către Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  va anunța suplimentar despre orarul susținerii rapoartelor de autoevaluare/ lucrărilor metodice și interviurilor de performanță pe disciplinele școlare și de profil.

UPDATE. 11:30

Leul vs. Euro și Dolar

Astăzi, un euro a ajuns să coste 20,11 lei. În ultimele zile, se atestă o depreciere ușoară a leului.

În aceste condiții de criză provocată de coronavirus, expertul economic Veacesla Ioniță analizează pe blogul lui că leul moldovenesc rămânea fi mai puternic în comparație cu începutul anului 2020 și puternic în comparație cu valutele principalilor parteneri comerciali. De asemenea, expertul spune că leul se depreciază față de valutele de bază.

200329_IVM_02

Cel mai mult Leul Moldovenesc s-a apreciat săptămâna trecută față de Rubla Belarusă (+3,96%), Zlotul Polonez (+1,24%) și Hrivna Ucraineană (+1,33%).

Cele mai mari deprecieri Leul Moldovenesc le-a înregistrat săptămâna trecută față de Dolarul American (-1,29%), Lira Turcească (-0,94%) și Yuanul Chinezesc (-0,87%).

De la începutul anului, Leul Moldovenesc s-a depreciat față de Dolarul American cu (-4,74%), iar cea mai mare apreciere a înregistra față de Rubla Rusească (+17,67%).

Potrivit expertului, poziția puternică a Leului Moldovenesc în regiune permite menținerea la un nivel scăzut a prețurilor de import, cea ce este benefic pentru populație, dar scade din competitivitatea agenților economici, ceea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldovenești.

BNM este pusă între ciocan și nicovală: prin intervențiile sale pe piața valutară, trebuie să mențină cursul valutar, dar nici nu trebuie să-l mențină foarte tare. BNM trebuie să asigure competitivitatea companiilor moldoveneștii pe piețele regionale, europene și globale.

UPDATE. 11:00

Cabinetul de miniștri, testați la un laborator privat

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru COVID-19, la un laborator privat din Chișinău, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens. Ei au mers în această dimineață la laborator, unde le-au fost prelevate probele. Informația a fost confimată de consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, transmite Unimedia.

În același timp, fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, scrie Anticorupție. De asemenea, fostul director nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital.

UPDATE. 09:50

Spitalele din raioane, activate

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

31 – stare gravă

63 – stare medie

32 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 17 copii și 6 maturi:

17 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 14 persoane.

1 – stare medie

12 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 83 persoane:

13 – stare medie

70 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

A fost activat și Maternitatea nr. 2 din Chișinău unde sunt internate 2 femei în stare medie.

De asemenea, la Bălți sunt internate 6 persoane: 2 în stare medie și 4 în stare satisfăcătoare.

La Căușeni sunt internate 5 persoane, dintre care 1 persoană este în stare medie, iar 4 în stare satisfăcătoare.

La spitalul din Cahul este internată o persoană.

Persoanele infectate din stânga Nistrului sunt în stare medie și satisfăcătoare.

În ultimele 24 de ore au fost externate încă cinci persoane, ceea ce înseamnă că în total, au fost tratate 18 persoane.

În total, sunt 298 cauzuri de infectare cu COVID-19.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că astăzi în cadrul Comisiei Situației Excepționale va fi aprobat cadrul normativ pentru organizarea și funcționarea centrului de triere de la Moldexpo.

„Lucrările pentru organizarea centrului sunt în derulare și sperăm foarte mult ca până la finele săptămânii, centrul să fie unul funcțional. Este vorba de prima componentă. Vrem să asigurăm trierea persoanelor de către specialiști. Astfel, să mai descărcăm instituțiile medicale spitalicești”, a declarat ministra.

La etapă inițială, atât timp cât avem capacități în cadrul instituțiilor medicale, nu mergem pe plasarea persoanelor suspecte în componenta deja de cazare. Aceasta va fi activată în caz de necesitate și examinăm absolut toate posibilitățile ca sistemul să fie pregătit pentru orice situație care poate avea loc în Republica Moldova.

Citește și ce s-a întâmplat ieri, 30 martie, în Republica Moldova legat de coronavirus. 

UPDATE. 09:10

Dispoziții ale Comisiei Situații Excepționale,
contrare Constituției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au elaborat Opinia privind caracterul proporțional și legalitatea măsurilor întreprinse de Guvern pe perioada stării de urgență.

Specialiștii au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile CSE sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție. În special, derogările de la normele Codului Administrativ, Codului de Procedură Civilă, Codului Muncii și Codului Contravențional sunt contrare restricțiilor impuse de articolul 54 din Constituție și anume imposibilitatea restrângerii dreptului la acces liber la justiție (articolul 20 din Constituție). Imposibilitatea exercitării efective a unui remediu în fața curții este constatat în principal de termenii reduși de contestare, stabilirea însăși de CSE a regulilor de contestare pentru propriile dispoziții, inexistența căii de apel/recurs pentru hotărârile care examinează contestațiile împotriva dispozițiilor CSE.

În același timp, derogările de la normele ce țin de exercitarea profesiilor de avocat, notar și executor judecătoresc în partea ce ține de aplicarea sancțiunilor disciplinare sunt în contradicție cu prevederile dispozițiilor anterioare și disproporționate cu măsurile care se urmăresc în contextul stării de urgență.

Totodată, derogările de la normele stabilite în legislația vamală afectează actorii implicați în domeniul farmaceutic și distorsionează piața produselor farmaceutice.

UPDATE. 9:00

Task Force Grup la Ministerul Economiei și Infrastructurii

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Ministerul de Finanțe și Banca Națională au creat, ieri 30 martie, un grup Task Force Grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

Reprezentanții acestor instituții au optat pentru un plan de acțiuni consolidat, care să fie structurat pe termen scurt, mediu și lung și care să includă politici de intervenție atât imediate, cât și pentru perioada post-criză pe trei componente de bază: politici monetare, fiscale și structurale.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a menționat că până la ora actuală au fost anunțate mai multe măsuri de ordin fiscal și financiar-bancar, însă e necesar de a elabora o proiecțiune a măsurilor pentru restabilirea economiei cu o abordare pragmatică a politicilor macroeconomice.

Ministrul Railean a evidențiat că acestea trebuie să fie realiste și fezabile, să ofere suport mediului de afaceri prin mecanisme și instrumente concrete, inclusiv prin programe de stat de subvenționare a companiilor afectate și pentru a atenua riscurile șomajului tehnic.

Foto simbol: The Times of Israel

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

Cine joacă la loterie? Oamenii care dau ultimii bani pe bilete

Statisticile spun că mai mult de jumătate dintre moldoveni cheltuie o mare parte din salariu pe mâncare, lucru caracteristic pentru...

Educație12 ore în urmă

Cum să fii un tată mai bun: „Organul sexual nu este cocoșel și păsărică, ci penis și vagin”

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea...

Lifestyle13 ore în urmă

10 conturi pe TikTok pe care-ți recomandăm să le urmărești

Se estimează că Tik Tok are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume. Conținutul publicat pe această platformă se...

Sănătate19 ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă 10 oameni au decedat astăzi. 70% dintre cazuri au fost tratate

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate2 zile în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

Social2 zile în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31