Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

PE SCURT

Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 – de la primul om infectat cu COVID_19 depistat în Moldova. De două săptămâni, Guvernul Republicii Moldova coordonează curse charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni. Până ieri, revenirea acestora acasă era organizată de stat fără un mecanism bine formulat și oficializat.

Oficial, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a început să coordoneze procesul repatrierii cetățenilor Republicii Moldova cu rutele aeriene charter abia pe 26 martie. Peste două zile, cetățenilor RM aflați peste hotare li s-a creat posibilitatea de a se înregistra online pe un formular online, pentru a putea beneficia de o cursă charter. Mecanismul prin care vor putea fi evacuați acești oameni a fost aprobat abia ieri, 31 martie. Tot ieri, premierul a anunțat că aproape 6 mii de oameni așteaptă să fie întorși acasă.

Autoritățile nu au anunțat dacă aceste curse vor fi achitate din bugetul de stat, de ce resurse financiare este nevoie. Au declarat, însă, că Autoritatea Aeronautică Civilă va coordona cu operatorii avia prețul minim al biletelor avia.

Un lucru este cert, cei care au fost blocați pe un aeroport din Franța au plătit 300 de euro pentru un bilet spre Chișinău. Asta în timp ce aceeași operatori avia cereau aproximativ 200 de euro pentru un zbor din Paris spre Chișinău la mijlocul lunii aprilie.

În același timp, Uniunea Europeană alocă 75 de milioane de euro pentru repatrierea cetățenilor europeni, iar Olanda compensează o parte a costului biletului.

PE LUNG

MOLDOVA

În ultimele două săptămâni, au fost organizate câte o cursă dus-întors din Tel Aviv, Nice, Berlin, Praga și câte două din Verona, Istanbul, trei din Londra și patru din Paris. De asemenea, spre Federația Rusă au avut loc cel puțin șapte curse charter Chișinău-Moscova-Chișinău. Cele spre Federația Rusă au avut loc datorită solicitărilor Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova pentru a-și repatria cetățenii.

Totuși, în ultimele zile, cetățenii blocați peste hotare au fost bulversați, pentru că nu au știu și nu știu în continuare cum să achiziționeze biletele de avion pentru cursele charter. De exemplu, cei de la Diez.md, au încercat să vadă cum poate fi cumpărat un bilet pentru zborul Nisa (Franța) spre Chișinău. Au fost contactate toate instituțiile publice responsabile: Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, și verificate paginile acestor instituții și a Ambasadei Republicii Moldova în Franța, dar nu a primit niciun răspuns.

Reporterul a aflat ora zborului, terminalul, contul bancar, prețul, contacte pentru rezervări dintr-un grup de pe Facebook destinat moldovenilor în Franța – „absolut toată informația care trebuia publicată pe site-urile instituțiilor publice: MAEIE, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză”, comentează reporterul. 

Responsabilă de aceste zboruri este compania Trans Eric Tur, care, de asemenea, a blocat 220 de cetățeni ai Republicii Moldova pe un aeroport din Franța. Asta s-a întâmplat, pentru că zborul de pe 30 martie solicitat și pentru care a vândut bilete nu a fost aprobat de către CSE. Zborul a fost amânat pentru 31 martie.

https://www.facebook.com/viorica.timbalari/posts/2874273059304628

Moldovenii blocați la Paris au bătut alarma și au cerut autorităților mâncare, apă și un loc de cazare. S-au arătat indignați că, pe lângă faptul că au plătit câte 300 de euro pentru bilet, li s-au cerut diferite taxe exact în ziua când era amânat zborul, fără să-i anunțe despre asta. Pasagerii spun că au aflat că zborul nu va avea loc cu o oră înainte de zbor.

https://www.facebook.com/dorina.chirilov/posts/3071387406239252

Totuși, autoritățile abia ieri, 31 martie, a aprobat mecanismul prin care vor putea fi evacuați cetățenii RM din țările unde sunt blocați. Iar înregistrarea cetățenilor de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a început câteva zile în urmă.

Prin urmare, Dispoziția nr. 10 aprobată de către Comisia Situații Excepționale pe 31 martie include Anexa nr. 3 care reglementează mecanismul de evacuare a cetățenilor Republicii Moldova blocați peste hotare.

Procedura de organizare a curselor aeriene
de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova

1. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene:

  • 1.1.va întocmi listele solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, care intenționează să revină în Republica Moldova, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice și domiciliului/reședinței în Republica Moldova;
  • 1.2. va întocmi listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, altor cetățeni aflați în dificultate;
  • 1.3. va transmite, săptămânal, Autorității Aeronautice Civile listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova.

2. Autoritatea Aeronautică Civilă:

  • 2.1. va elabora propuneri pentru graficul săptămânal al curselor aeriene și le va înainta Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova spre aprobare;
  • 2.2. va selecta, în mod transparent și deschis, operatorii aerieni autorizați pentru efectuarea curselor;
  • 2.3 va informa MAEIE privind operatorii aerieni selectați.

3. MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul selectat, datele de contact ale operatorului, orarul zborului și despre obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, prin intermediul sistemului guvernamental https://mpay.gov.md/.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a declarat că autoritatea Aeronautică Civilă va selecta operatorii avia într-un regim transparent, agreând cu ei un cost minim al biletului avia pentru transportarea cetățenilor în Republica Moldova. 

„Responsabilitatea operatorilor aerieni selectați este să publice transparent informația despre costul și condițiile de călătorie, să coordoneze cu CNAM statul de asigurat medical al persoanei incluse în listă.”

4. Operatorii aerieni selectați:

  • 4.1. vor publica pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie;
  • 4.2. vor coordona cu CNAM statutul de asigurat medical al persoanei incluse în listă;
  • 4.3. vor admite la bordul aeronavei doar persoanele care au statut de asigurat.

Măsura cu privire la prima de asigurare medicală a fost comentată de către expertul politic Dionis Cenușă. Specialistul spune că are loc încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.

https://www.facebook.com/dionis.cenusa/posts/10157124997918133?__xts__[0]=68.ARDZJPWThk6qi4VIL-ZYOHJhb–pl9g_34JMXe-C9cXkILP8pIK1_L6cXXoY8Vr-Vu1FGp9fs965OUDcwuan_IUBbAaLLoW1-2-Qlrd6atEefsZYnsEupkWbKWdcevaXnTMncg4IqYDM2x0S5Yu17Fw17T0b7tYHxAu93804X7BLAEs8L9DkQisOMDIvtS7MGmy7J3WOT80jnQ&__tn__=-R

Și Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o declarație. PAS condamnă această măsură.

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit polița de asigurare medicală reprezintă o sfidare a bunului simț și o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale acestora.

În această perioadă dificilă, când mii de cetățeni și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, Guvernul avea obligația să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă.

Condamnăm dur această abordare cinică a unui Guvern care a uitat de contribuția semnificativă pe care o are diaspora la economia Republicii Moldova”, se arată în comunicat. 

În ultimele două săptămâni au fost repatriați peste 4 000 cetățeni ai RM din mai multe țări.

Astfel, pe parcursul ultimelor 10 zile, potrivit informațiilor parvenite de la Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale Republicii Moldova în străinătate, le-a fost facilitată trecerea frontierelor străine și revenirea în țară a mai multor persoane, inclusiv din:

Franța – 660, Rusia – 840, Marea Britanie – 398, Turcia – 155, Italia – 180, Israel – 159, prin România – 115, prin Ucraina – 355, din Germania/Polonia/Ucraina – 195, din Estonia/Letonia/Lituania – 68, ș.a.

În cadrul unei emisiuni televizate de la postul public de televiziune, premierul Ion Chicu a declarat că, până acum, „companiile de turism vindeau bilete și organizau curse charter așa cum organizau vara în Turcia la odihnă. Nu este acceptabil acest mecanism, pentru că noi nu putem primi mai mult de 2-3 rute pe zi. Sunt proceduri absolut necesare dacă vrem să ne protejăm. Acesta este motivul pentru care Ministerul Afacerilor Externe selectează cetățenii”.

Potrivit lui Chicu, sunt în jur de 6 mii de solicitări înregistrate din 23 de țări. În Marea Britanie sunt 2 447 cetățeni care vor să revină acasă, dintre care 420 îndeplinesc criteriile pentru care pot fi evacuați în mod prioritar. Premierul promite că în următoarea săptămână vor fi organizate curse charter pentru aceste persoane. În Franța sunt 1 772 persoane, dintre care 173 au prioritate, în Rusia sunt 1 256 persoane, dintre care 400 sunt prioritare, la Roma sunt 779 de persoane, dintre care 217 sunt prioritare.

Potrivit premierului, în cazul în care Ambasada Republicii Moldova într-o țară completează o listă de 200 de persoane, Ministerul de Externe sesizează Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a organiza o cursă charter.

Citește și cum a repatriat Federația Rusă cetățenii ruși și
locuitori ai Transnistriei din Republica Moldova.

UNIUNEA EUROPEANĂ

Cetățenii UE se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari de a reveni în bloc din cauza numărului tot mai mare de restricții de călătorie anunțate pe tot globul ca urmare a focarului de coronavirus, scrie euroactiv.com

Șeful diplomat al UE Borell a spus că încercările de repatriere ale UE până în prezent ar viza doar călătorii și nu cetățenii UE care locuiesc definitiv în străinătate, întrucât Mecanismul de protecție civilă al UE „nu este conceput pentru a face față sutelor de mii de oameni”.

Un număr estimat de 300.000 de cetățeni ai UE caută în prezent repatrierea din cauza focarului de coronavirus, America Latină și Asia de Sud-Est două regiuni în care se dovedește dificil să ajungă oamenii acasă, a declarat liderul diplomatic al UE, Joseph Borrell, vineri (20 martie).

Mecanismul de protecție civilă al UE a facilitat până acum repatrierea cetățenilor UE aflați în China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Germania, Cehia, Polonia, Lituania, Belgia, Regatul Unit, Portugalia, Austria, Spania, Olanda, Franța și Irlanda. Potrivit Comisiei Europene, până în prezent, mecanismul a cofinanțat mai mult de 80 de zboruri organizate.

În același timp, Comisia a propus alocarea a 75 de milioane EUR din bugetul UE pentru a ajuta statele membre să repatrieze cetățenii UE și pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale.

SUEDIA

Săptămâna aceasta, mass-media suedeză a raportat despre cetățenii suedezi disperați care au implorat Ministerul de Afaceri Externe suedez să-i aducă acasă. Brusselstimes.com scrie că Suedia are o lege dezastruoasă privind ajutorul consular în situații precum actuala criză de coronavirus, dar se aplică numai atunci când cetățenii au viața în pericol. Aparent, ministerul crede că nu este cazul acum, transmite publicația.

Doar 31 de cetățeni suedezi au fost repatriați sub Mecanismul de protecție civilă al UE. „Nu avem o cifră exactă a numărului suedezilor repatriați”, spune Comisia.

Un ofițer de presă al Ministerului de Afaceri Externe suedez a declarat că aproximativ 15.000 – 25.000 de suedezi sunt în străinătate și așteaptă zboruri charter. Numărul de persoane care au călătorit singuri este aproximativ același.

Ministerul solicită tuturor suedezilor din străinătate să se înregistreze la ambasade și să descarce aplicația Resklar, pentru a primi cele mai recente informații despre situația din țară și posibilitatea de a părăsi aceasta.

„Suedia colaborează strâns cu alte țări ale UE pentru a facilita repatrierea, de exemplu, contactând autoritățile locale și asistând operatorii de turism pentru a primi permisele de zbor”, a declarat ofițerul de presă.

În Suedia sunt 16 186 cazuri de coronavirus și 395 decese (31 martie).

POLONIA

Pentru a ajunge acasă, cetățenii polonezi au folosit zboruri speciale de repatriere operate de transportatorul național LOT.

În doar primele cinci zile ale acestui serviciu, în jur de 12.000 de polonezi au părăsit Marea Britanie, potrivit ambasadei poloneze la Londra. LOT a spus că în primele 11 zile ale programului, au făcut 266 astfel de zboruri din întreaga lume – mai mult de o treime dintre ele din Londra, pe lângă unele care au părăsit Marea Britanie din Edinburgh. 

Polonezii au zburat din diferite locuri ale lumii, inclusiv Chicago, Atena, Londra, Istanbul, București, Singapore, Seul, Buenos Aires și altele.

Se preconizează că zborurile de repatriere vor continua până pe 5 aprilie, însă, după această dată, polonezii vor putea să se întoarcă acasă cu mașina sau cu autobuzul.

În Polonia sunt înregistrate 2 215 cazuri și 32 decese (31 martie).

GERMANIA

Autoritățile germane au anunțat că s-au alocat 50 de milioane de euro pentru a repatria cetățenii germani. La mijlocul lunii martie, Germania a început procesul de a aduce acasă zeci de mii de cetățeni blocați peste hotare, scrie DW.com.

Guvernul german a „planificat cartea companiilor aeriene – în special Lufthansa – cu care să-i readucă pe germani din străinătate”.

Potrivit autorităților, la 17 martie, existau aproximativ 35.000 de turiști germani în Egipt, 4.000-5.000 în Maroc și alte mii în țări precum Argentina, Filipine și Maldive. 

Ministrul de Externe, Heiko Maas, a spus că guvernul nu este în măsură să „ofere o soluție de 24 de ore pentru toată lumea”, dar că va strădui să ajute „cât mai mulți care se află în străinătate și au probleme de întoarcere în Germania”.

În Germania sunt înregistrate 68 180 cazuri și 682 decese (31 martie).

OLANDA

Călătorii blocați în afara Olandei au o nouă opțiune pentru a primi ajutor pentru a se întoarce acasă. Un fond de zece milioane de euro a fost lansat luni, 23 martie, pentru a oferi asistență, scrie Nltimes.nl.

În esență, pasagerii vor contribui cu 300 de euro pentru repatriere în cazul în care se întorc din Uniunea Europeană sau din 20 de țări din apropierea UE. Contribuția personală se ridică la 900 de euro pentru țările aflate mai departe de lista țărilor adiacente UE.

Pasagerilor care au nevoie de ajutor au fost sfătuiți să se înregistreze pe un site web, creat special pentru a rezolva această problemă.

Efortul național de repatriere anunțat se adresează numai persoanelor cu domiciliul în Olanda care încearcă să se întoarcă din călătoriile sale din străinătate. Repatrierea nu se referă la olandezii stabiliți cu domiciliul în alte țări.

Programul a fost creat ca parteneriat între Minister, Asociația olandeză a asigurătorilor și Asociația olandeză a agențiilor de turism și operatorilor de turism (ANVR). Sunt implicați și Ministerul Infrastructurii, Fondul pentru dezastre, Fondul de garantare a călătoriilor și operatori de turism.

În Olanda sunt înregistrate 12 595 cazuri și 1 039 decese (31 martie).

SUA

Din 19 martie 2020, Corpul Păcii a evacuat temporar Voluntarii Corpului Păcii care își făceau serviciul în Republica Moldova.

Decizia promptă a Corpului Pacii a fost condiționată de numărul în creștere al restricțiilor de călătorie din întreaga lume, care afectează grav capacitatea noastră de a transfera voluntarii în locurile de evacuare medicală. Sănătatea și siguranța voluntarilor noștri sunt esențiale pentru Corpul Păcii. Această evacuare este temporară.

Corpul Păcii se angajează să readucă cât de curând voluntarii care își fac serviciul în Moldova. Personalul Corpului Pacii va continua să colaboreze cu partenerii și comunitățile moldovenești pentru a se pregăti de revenirea voluntarilor cât mai curând posibil.

Guvernul SUA a coordonat repatrierea a 25 181 de americani din 52 de țări din 29 ianuarie 2020.

Începând de sâmbătă 21 martie, am primit aproape 17.000 de apeluri la centrul de apel al Departamentului de Stat.

De asemenea, autoritățile au o pagină web unde scrie despre numărul cetățenilor repatriați și locul de unde au fost aduși. Pagina poate fi văzută aici: https://www.state.gov/coronavirus/repatriation/

În SUA sunt înregistrate 165 482 cauzuri și 3 186 decese (31 martie).

ARGENTINA

Argentina suspendă repatrierile de teama infecțiilor masive. Măsura afectează aproximativ 10.000 de cetățeni, care au fost în străinătate când a început pandemia de coronavirus, scrie elpais.com. Temerile sunt că Aeroportul Internațional Ezeiza, din Buenos Aires, va deveni un focar masiv de contagiune cu coronavirusul.

Aerolineas Argentinas, Latam și alte companii au efectuat mai mult de o sută de zboruri începând cu 13 martie, când a intrat în vigoare carantina obligatorie pentru pasagerii din zonele de risc. În țară au intrat aproximativ 85.000 de argentinieni.

Organizațiile profesionale pentru personalul aerian și terestru au denunțat în mod repetat riscul la care sunt expuși în timpul repatrierilor. Faptul că printre cetățenii care reintră în țară sunt pacienți care își ascund statutul și că cel puțin un angajat al companiei aeriene a fost contaminat a generat tensiune la aeroport.

Președintele Alberto Fernández a indicat că se vor face încercări de repatriere a unor cetățeni peste 65 de ani care sunt în pericol, cu zboruri militare, și că se va organiza un tip de ajutor pentru cei care trebuie să rămână în străinătate. Deputații din opoziție, precum radicalul Álvaro de Lamadrid, a respins măsura: „Rugăm președintele să nu abandoneze și să lase fără mijloace miile de argentinieni care nu s-au mai putut întoarce. Se pot îmbolnăvi și nu pot fi îngrijiți. Este o chestiune de solidaritate. Nu-i pedepsi”, spuse Lamadrid.

În Argentina sunt înregistrate 966 cazuri și 26 decese (31 martie).

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.