Leancă: Problema cheie pentru populaţia şi oamenii de afaceri din stânga Nistrului este comerţul

Între oamenii de pe cele două maluri ale râului Nistru nu există diferențe, neînțelegeri sau ostilități. Afirmaţia aparţine premierului Iurie Leancă şi a fost făcută la deschiderea conferinței „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care se desfășoară la Landshut, Germania.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul a subliniat că problema cheie, la această oră, pentru populația și oamenii de afaceri din Transnistria este comerțul. Iurie Leancă a afirmat că pentru Guvern este principial să asigure comerțul liber pentru toate întreprinderile din stânga Nistrului, inclusiv cu țările din Uniunea Europeană.

„Businessul și oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice”, a accentuat premierul. În acest context, Iurie Leancă a propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerț și exporturi. 

Șeful Executivului a spus că a îndemnat părțile să înlăture obstacolele ce împiedică dezvoltarea colaborării.

De asemenea, prim-ministrul s-a declarat convins că există premise pentru deschiderea podului peste Nistru în satul Gura-Bâcului.

Iurie Leancă și-a reiterat deschiderea pentru înlăturarea problemelor în vederea restabilirii legăturii telefonice între cele două maluri.

Premierul a îndemnat partea transnistreană să participe la elaborarea unor proiecte comune axate pe nevoile oamenilor și ale comunităților, care urmează să fie propuse spre finanțare donatorilor și partenerilor internaționali.

În același timp, Iurie Leancă a constatat cu regret înrăutățirea situației în Zona de Securitate și a cerut cu insistență participanților la negocierile în formatul 5+2 să desfășoare fără întârziere o misiune internațională de monitorizare a situației pentru a identifica și înlătura focarele de tensiune.

Iurie Leancă a subliniat că a venit momentul să fie puse în discuție și subiecte politice, inclusiv statutul regiunii transnistrene.

Conferința este organizată de misiunea OSCE în Moldova, Președinția Ucrainei în cadrul OSCE și Guvernul Germaniei.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare