„Le-aș trimite plăcinte până în America”. Ghițmane de la Trușeni, gătite de Vera Cheianu

Vera Cheianu este din Trușeni, mun. Chișinău și una dintre bucatele pe care îi place să le gătească cu regularitate sunt ghițmanele – turtele cu aluat din cartofi fierți și zdrobiți. Adună cu degetele bătătorite cei mai mici cartofi din beci. Le face o baie rece, rostogolindu-i pe toate părțile, după care le pune la fiert, acoperindu-i cu o farfurie, în loc de capac. Și lasă focul și apa să-și facă treaba pentru următoarele 20 de minute. 

Vera Cheianu a trecut prin perioada când localitatea era cunoscută pentru cireșele dulci vândute în toate țările URSS. Familia Verei usca fructele și le vindea sâmbăta la piața din Chișinău, iar spiritul acesta de antreprenoare i s-a transmis și femeii. Astfel, pe lângă lucrul de bază de sudoare și făcând curățenie la spital, ea mai vindea legumele și fructele crescute în grădină, ca să adune bani pentru nunta celor două fiice ale ei. Totul se petrecea în anii ‘90, când banii adunați la „cărticică”, peste noapte s-au devalorizat de o mie de ori, iar Vera a simțit că trebuie să ia totul de la capăt, dar deja fără soțul ei, care a murit. 

Deși a trecut prin multe greutăți, femeia recunoaște că au adus-o în punctul în care se bucură de două fiice și patru nepoți. Doi dintre nepoți, cei mai mari, își fac studiile peste hotare, „iar dacă aș putea, le-aș trimite plăcinte până în America, că știu cât de mult le plac”, ne spune ea.  

Acum, Vera Cheianu împarte cu fiica mai mică și familia ei casa construită cândva de tatăl său. În grădina mare din fața casei are o seră în care crește legume proaspete, chiar și când temperaturile scad simțitor. Acesta este locul unde se simte bine și se răsfață cu florile colorate, care îmbrățișează tot pământul din fața casei. „Sănătate să fie, în rest, fac eu rost de o capicuță când merg la piață să mai vând câte ceva”, spune femeia, care tot se mai răsfață cu spiritul ei de antreprenoare. 

Cum se gătesc ghițmanele:

Punem la fiert  1 kg de cartofi extrem de mici și cu coajă. 

Curățăm cartofii fierți de coajă și îi presăm cu o lingură de lemn cât sunt calzi. 

Adăugăm la piureul obținut puțină sare și făină cât e nevoie, ca compoziția să se omogenizeze și să devină un aluat. 

Facem turte mici întinse cu dosul palmei.

Punem turtele să se prăjească în tigaia cu ulei încins. 

Ghițmanele pot fi servite atât cu sosuri dulci, cât și sărate. 

Poftă mare!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.