Încă unul dintre cei șapte profesori turci, expulzați din Republica Moldova, condamnat la închisoare

PE SCURT

Încă unul dintre cei șapte profesori turci care au fost expulzați din Republica Moldova în toamna anului trecut a fost condamnat la închisoare. Este vorba despre Yasin Ozdil.

Sentința acestuia este de 12 ani de închisoare. Informațiile au fost confirmate pentru TV8 de către apropiați ai profesorilor expulzați.

PE LUNG

La mijlocul lunii iulie, un alt profesor de la Liceul Orizont, Riza Dogan, a fost condamnat la șapte ani de închisoare.

Tot la nouă ani de închisoare, a fost condamnat și directorul financiar al rețelei liceelor moldo-turce Orizont Mujdat Celebi.

În plus, alți doi profesori ai rețelei Orizont au fost condamnați cu închisoarea în Turcia: profesorul de limbă turcă de la liceul Orizont din Bălți Sarkis Ayri a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar profesorul turc de Liceul Orizont din capitală Husein Bayraktar – la șase ani și șase luni de detenție.

Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moțpan a declarat astăzi decizia de expulzare din Republica Moldova a celor șapte cetățeni turci, care a avut loc în septembrie 2018, a fost un act de injustiție și a avut loc cu grave abateri de la legislația în vigoare.

Potrivit lui, acest voluntarism al SIS a costat peste 340 mii de lei, condamnarea la CtEDO, despăgubiri de 125 mii de euro, imaginea șifonată a R.Moldova, dar și șapte vieți ale unor oameni, „care la sigur nu meritau acest destin”.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străinicare au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare