„Voluntarismul SIS a costat 340 mii lei, condamnarea la CtEDO, imaginea șifonată”. Chiril Moțpan despre expulzarea profesorilor turci

PE SCURT

Decizia de expulzare din Republica Moldova a celor șapte cetățeni turci, care a avut loc în septembrie 2018, a fost un act de injustiție și a avut loc cu grave abateri de la legislația în vigoare, a declarat astăzi președintele  Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moțpan.

Potrivit lui, acest voluntarism al SIS a costat peste 340 mii de lei, condamnarea la CtEDO, despăgubiri de 125 mii de euro, imaginea șifonată a R.Moldova, dar și șapte vieți ale unor oameni, „care la sigur nu meritau acest destin”.

PE LUNG

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, susținute după audierile unor instituții implicate în expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova.

„Pe 6 septembrie 2018 în Republica Moldova s-a produs un act de injustiție în raport cu șapte cetățeni turci îndepărtați arbitrar, cu grave abateri de la legislația în vigoare. Acest voluntarism al SIS a costat peste 340 mii de lei, condamnarea la CtEDO, despăgubiri de 125 mii de euro și imaginea șifonată, șapte vieți ale unor oameni, care la sigur nu meritau acest destin”, a declarat Moțpan.

Deputatul a precizat că în urma discuțiilor cu reprezentanții SIS aceștia nu au putut să prezinte dovezi clare cu privire la presupusele acțiuni de terorism pe teritoriul RM pregătite de acești profesori.

„În urma discuțiilor cu reprezentanții SIS nu ne-au fost prezentate dovezi clare concludente cu privire la presupusele acțiuni de terorism pe teritoriul RM pregătite de acești profesori. Unde sunt probele? Pentru că ceea ce ni s-a prezentat în cadrul audierilor nici pe de parte nu seamănă a probe concludente”, a menționat Moțpan.

Chiril Moțpan a dezvăluit că cei șapte cetățeni turci au fost îndepărtați cu avion charter care a costat 340 mii lei, bani achitați de SIS. Aceasta în condițiile în care în astfel de acțiuni trebuie să fie implicat BMA, și nu SIS. În plus, deputatul a spus că în acest caz au fost implicate doar câteva persoane de la SIS. Astfel,  adjuncții șefului SIS au fost îndepărtați de la acțiunile care s-au produs pe 6 septembrie.

Deputatul a atenționat că cetățenilor turci li s-a refuzat dreptul de a-și alege țara de destinați și nici nu au știut motivul reținerii. El a declarat că cele cinci persoane, care au solicitat azil în Moldova și au primit refuz, nu puteau fi îndepărtate până la decizia finală a instanței de judecată. În plus, în toate cazurile, persoanele nu pot fi îndepărtate unde există un risc pentru viața lor.

„ Nimeni nu pune la îndoială capacitatea SIS de a-și îndeplini atribuțiile.  În opinia mea, implicarea politicului din 2018 a dus la crearea acestei situații. Nu s-ar fi produs o asemenea acțiune dacă nu ar  fi fost o decizie politică a cuiva”, a menționat Moțpan.

Totodată, Chiril Moțpan a precizat că aceasta este opinia sa personală, iar Comisia de anchetă ce a examinat acest subiect va publica ulterior un raport oficial.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.