Fostul primar de Orhei, Vitalie Colun, cercetat penal în două dosare de depășire a atribuțiilor de serviciu

Vitalie Colun ex-primarul de Orhei cercetat penal pentru depășirea atribuțiilor ce ține de reparația drumurilor Ex-primarul de Orhei, Vitalie Colun, membru al Partidului Liberal Democrat este cercetat deja în două dosare penale. Ambele țin de perioada când acesta a ocupat fotoliul de edil al orașului Orhei, se anunță într-o investigație publicată pe platforma online anticorupție.md – Reparația drumurilor la Orhei: proceduri netransparente și lucrări rămase „în aer”.

Potrivit articolului, în primul dosar, Colun este cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul proiectului privind construirea unui complex European de auto-motocros, dar fără ca Primăria să fi avut suficienți bani. “Aproape două milioane de lei au fost îngropate din start în proiectarea complexului: 1,2 milioane de lei din bugetul național și peste 600.000 din cel raional, după care proiectul s-a împotmolit, pentru că nu s-au dat bani și pentru construcție. Curtea de Conturi a constatat că proiectarea s-a făcut în lipsa unui studiu de fezabilitate, iar grupul pe achiziții a respins firma care a propus cel mai mic preț, fiind încălcat criteriul de selectare. Drept urmare, Centrul Național Anticorupție a deschis dosar penal pe numele ex-primarului Vitalie Colun, pentru că acesta și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Fostul edil a respins însă acuzațiile.”, scrie Anticorupție cu referire la investigația reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice.

„Vitalie Colun mai este cercetat într-un alt dosar penal, pornit la fel pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit ofițerilor CNA, este vorba de mai multe plăți efectuate pentru materiale necesare la construcția drumurilor, dar care nu au fost de fapt livrate. Doltanat-Service SRL, firma care ar fi primit banii pentru vânzarea materialelor, a câștigat licitația în decembrie 2014. Conform contractului, antreprenorul urma să livreze materiale pentru construcţia drumurilor în sumă de 1.492.600 de lei, însă Primăria or. Orhei a recepţionat pietriş cu 6.689 tone mai puţin decât cantitatea contractată, alte 610.344 de lei fiind achitate fără temei”, se arată în investigația jurnaliștilor de la anticorupție.md.

Tot aici se spune că, ancheta CNA a scos la iveală că „persoanele responsabile, desemnate de primarul Vitalie Colun, au semnat facturi fiscale eliberate de Doltanat-Service SRL inclusiv pentru materialele care de fapt n-au fost livrate de firma respectivă.

Astfel, fostul edil de la Orhei a semnat ordine de plată şi a transferat mijloace băneşti pentru materiale care de fapt nu au fost livrate de către Doltanat-Service SRL şi respectiv recepţionate de Primăria or. Orhei. Ulterior, potrivit site-ului Agenției de Achiziții Publice, pe 3 decembrie 2015, printr-un acord adițional de micșorare, firma SRL Doltanat-Service a întors Primăriei Orhei 917.040 de lei. Solicitat de CIJM, Vitalie Colun nu a dorit să ofere detalii despre dosar, sugerându să ne adresăm la organele de urmărire penală”, mai scriu cei de la anticorupție.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.