Experţi CJI: Media din regiune are nevoie de îmbunătăţirea nivelului de profesionalism

Mass-media şi societatea civilă din regiunea transnistreană au nevoie de un program de asistenţă de lungă durată, care să consolideze principiile unui jurnalism profesionist, să se concentreze pe dezvoltarea jurnalismului online şi să susţină crearea unor ONG-uri care să promoveze libertatea de exprimare în regiune.

Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului de necesităţi ale media transnistrene, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent ieri, 6 iunie. Autorii studiului, experţii Petko Georgiev, Ruslan Mihalevschi şi Natalia Scurtul, au făcut o radiografie a problemelor cu care se confruntă jurnaliştii şi mass-media din regiune, analizând legislaţia, gradul de respectare a eticii jurnalistice şi datele statistice disponibile privind numărul organizaţiilor media.

Potrivit experţilor CJI, media din regiune are nevoie de îmbunătăţirea nivelului de profesionalism, în contextul în care jurnaliştii transnistreni au o percepţie diferită despre etică, pluralismul de opinie şi lucrul cu sursele. Totodată, ei au subliniat importanţa susţinerii jurnaliştilor de către organizaţiile din domeniu, care să le ofere servicii de consultanţă juridică şi programe menite să dezvolte capacităţile societăţii civile.

La eveniment au participat peste 40 de jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de media, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova şi altor organizaţii internaţionale şi misiuni diplomatice.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, prin promovarea participării civice”, implementat de CJI, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare